Header Ads

Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον Ιδρυτή της Απόστολο Παύλο

Με λαμπρότητα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος  ετίμησε στις 28 & 29 Ιουνίου τον Ιδρυτή της, Μέγα Απόστολο των Εθνών Παύλο.
            Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων στην πόλη των Αθηνών, ο μεγαλοπρεπής πανηγυρίζων Ιερός Ναός του Αγίου στην οδό Ψαρών, ο οποίος και τις δύο ημέρες είχε κατακλυστεί από εκατοντάδες πιστούς.
            Στον Πανηγυρικό Εσπερινό την Τετάρτη 28 Ιουνίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, Αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιερώνυμο Κάρμα Β' Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Προϊστάμενο του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Φιλόθεο Ορφανουδάκη και πολλούς ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Επίσκοποι Ανδίδων κ. Χριστοφόρος και Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος.  
            Τον Θείο λόγο εκήρυξε με θεολογική δεινότητα ο π. Ιερώνυμος Κάρμας, ο οποίος ωμίλησε για τον Απόστολο της Αγάπης με θέμα: " Παύλος ο Κήρυκας της μετανοίας".
            Προ της απολύσεως του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Ποιμενάρχης μας μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β' και των Αγίων Συνοδικών Αρχιερέων και χαρακτηριστικά ανέφερε:
            «Σας μεταφέρω αγαπητοί αδελφοί μου την ευλογία της Αγίας και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου , του προέδρου αυτής Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και των Συνοδικών Αρχιερέων.
             Θέλω να συγχαρώ τον Προϊστάμενο της Ενορίας π. Φιλόθεο, τους Ιερείς, και όλους τους συνεργάτας δια την ευκοσμία, την ευταξία και την πνευματική ομορφιά της πανηγύρεως. , τους καλούς  ιεροψάλτας, όλως ιδιαιτέρως των ομιλητή π. Ιερώνυμο Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μας παρουσίασε την δύναμη του Αποστολικού λόγου, ότι πρέπει όλοι οι άνθρωποι πανταχού μετανοείν και με γλαφυρότητα και αγιαγραφική κατοχύρωση μας μετέφερε απόψε, στον Εσπερινό, το πνεύμα της μεγάλης Εορτής, την οποία αύριο θα επιτελέσουμε εν τη Θεία Λειτουργία με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και άλλων Αρχιερέων και θα πάρουμε και όλοι μας την ευλογία της συνάξεως αλλά και του λόγου του Αποστόλου Παύλου.
            Αδελφοί μου εάν σήμερα  ταλαιπωρούμεθα και στην Ελλάδα και παγκοσμίως είναι γιατί ο άνθρωπος έχει κάνει Θεό τον εαυτό του και δεν θέλει να μετανοήσει, να επιστρέψει. Το φάρμακο ευρίσκεται σ' αυτό τον λόγο του Κυρίου, τον οποίο είπε ο Απόστολος Παύλος εδώ στην Ακρόπολη:« ὁ Θεὸς τανῦν παραγγέλλει τοῖς ἀνθρώποις πᾶσι πανταχοῦ μετανοεῖν, (Πραξ. ΙΖ , 30)».
            Να ευγνωμονούμε πάντοτε τον Απόστολο Παύλο, εμείς οι Έλληνες ιδιαιτέρως, διότι μας πήρε από το σκοτάδι της ειδωλολατρίας και εδώ στην Ακρόπολη άναψε το φως της αληθούς πίστεως εις τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.
            Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, ευλογημένα με πλουσία την χάρη του Κυρίου δια των ευχών του Αποστόλου Παύλου και του Αποστόλου Πέτρου, Αμήν».
            Αμέσως μετά ο π. Φιλόθεος αντιφωνώντας,  ευχαρίστησε θερμά  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  για την παρουσία του.
            Η Ακολουθία  του Πανηγυρικού Εσπερινού μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της WEB Εκκλησιατικής  τηλεοράσεως www.ectv.gr.
            Ανήμερα της Εορτής 29 Ιουνίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τελέσθηκε λαμπρό  Πολυαρχειρατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου του Β΄, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Νικόλαου, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ύδρας κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου  και του Επισκόπου  Μεθώνης κ. Κλήμεντος, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτου και πολλών ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
             Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Επίσκοπος Ανδίδων Χριστοφόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
             Θείο Λόγο για το ιερό πρόσωπο του Αποστόλου Παύλου  εξεφώνησε ο Σεβαμιωτάτος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος μεταξύ άλλων ετόνισε : « η Εκκλησία της Ελλάδος αποτίει σήμερα την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη των πιστών Ελλήνων στο μεγάλο Διδάσκαλό τους, τον αναμορφωτή της ζωής τους που τους ανέσυρε από τον βυθό της αγνοίας και τους εξήγαγε στο φως της πίστεως στον αληθινό και ζωντανό Θεό, στον πνευματικό Πατέρα τους και ιδρυτή της καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας μας».
            Την Συνοδική Θεία Λειτουργία μετέδωσε ζωντανά η κρατική τηλεόραση ΕΡΤ2.
            Και τις δύο ημέρες μετά τις ιερές ακολουθίες το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε δεξίωση προς του Αγίους Αρχιερείς, στους ιερείς και στους επισήμους στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.