ΕΛΜΕ Φθιώτιδας: Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στα Γυμνάσια


ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση
για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στα Γυμνάσια

Το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας με απαράμιλλη προσήλωση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το 3ο μνημόνιο και στα πλαίσια της συνεχούς υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, συνεχίζει να παίρνει μέτρα τα οποία πλήττουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και συγχρόνως καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Έτσι μετά τα μέτρα που πήρε πριν ένα ακριβώς χρόνο (μείωση ωρολογίου προγράμματος στα Γυμνάσια, περικοπές τμημάτων στα Αγγλικά, αφαίρεση του 3ωρου από τον υπεύθυνο εργαστηρίων, συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και τομέων στα ΕΠΑΛ κ.α.), όλα επενδεδυμένα με εκπαιδευτικό μανδύα και τα οποία οδήγησαν στην εξαφάνιση μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας, προωθεί και για το σχολικό έτος 2017-2018, με μια σειρά ανατροπών (στην Ειδική Αγωγή, στη β’ ξένη γλώσσα, στα ΕΠΑΛ) νέες περικοπές τμημάτων, δημιουργώντας εκ νέου τεχνητά πλεονάσματα εκπαιδευτικών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών και μεγαλύτερη ευελιξία του μόνιμου προσωπικού.
Και έπεται συνέχεια, αφού μέσα στο καλοκαίρι, με κλειστά σχολεία, ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στο Λύκειο και να αρχίσει την υλοποίηση του τριετούς σχεδίου που έχει ετοιμάσει σύμφωνα και με τις επιταγές του ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά την ξενόγλωσση δημόσια εκπαίδευση, με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, θέτει ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια για τη συγκρότηση τμημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα:
·        Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να συνεχίσουν έως τη Γ΄ Γυμνασίου τη β΄ ξένη γλώσσα που «επέλεξαν» στην Ε΄ Δημοτικού.
·        Στα μικρά σχολεία με ένα τμήμα γενικής παιδείας θα διδάσκεται η πλειοψηφούσα ξένη γλώσσα με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών (ακόμα και με έναν μαθητή διαφορά) και αν ισοψηφούν τότε θα διδαχθούν τη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες στη Διεύθυνση.
·        Στα σχολεία με δύο ή περισσότερα τμήματα, τα παράλληλα τμήματα της β’ ξένης γλώσσας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τμήματα της γενικής παιδείας.
·        Αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου δεν έχουν καλυφθεί τα κενά με προσλήψεις αναπληρωτών, οι μαθητές υποχρεούνται να διδαχθούν την β’ ξένη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες ώρες.
Δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας με την Υπουργική Απόφαση:
Ø      αφαιρεί από τους μαθητές το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής της β’ ξένης γλώσσας και μάλιστα τους εξαναγκάζει να αλλάξουν ξένη γλώσσα στην περίπτωση που δεν υπάρχει  αντίστοιχος εκπαιδευτικός
Ø      περικόπτει τα τμήματα της β’ ξένης γλώσσας, αν αυτά ξεπερνούν τα τμήματα γενικής παιδείας (αντίστοιχη απόφαση εφαρμόστηκε τη φετινή χρονιά και για τα Αγγλικά)
Ø      δημιουργεί πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς
Ø      οδηγεί στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων τάξεων και σχολείων, ιδιαίτερα στην επαρχία
Ø      καθιστά ανέφικτη πρακτικά τη δυνατότητα σύνδεσης της παρεχόμενης ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ)
Ø      ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό και ωθεί τους μαθητές στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση, αν επιμείνουν να διδαχθούν τη ξένη γλώσσα επιλογής τους.
Οι καθηγητές των ξένων γλωσσών θα πρέπει να επιδείξουν, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αφού θα αναγκαστούν να διδάξουν σε υπεράριθμα τμήματα, σε μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας, σε τρία, τέσσερα ακόμα και πέντε σχολεία. Επιπλέον για να είναι σίγουρο το Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, αφαιρεί τη δυνατότητα συγκρότησης των τμημάτων από τον Σύλλογο Διδασκόντων (το ρόλο του οποίου υποτίθεται ότι θέλει να αναβαθμίσει) και τη μεταβιβάζει πλήρως στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να «κλειδώσουν» τα τμήματα μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Απαιτούμε:
ü      Να αποσυρθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση και να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα με βάση τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ü      Να καλυφθούν ΤΩΡΑ όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        Γιάννης Αλιμήσης                                                       Τάσος Αρμυριώτης

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη