Header Ads

Ερώτηση της κ. Παναγιώτας Βράντζα με θέμα «Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος για τη Φέτα»

Ερώτηση της Βουλ​ευτού ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Παναγιώτας Βράντζα​ - Κτηνιάτρου -, με θέμα «Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου  γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος  για τη Φέτα», η οποία απευθύνεται προς τους  κκ. Υπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών και την οποία συνυπογράφουν 37 ακόμη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-          Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-          ΟικονομικώνΘΕΜΑ: Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου  γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος  για τη Φέτα.


            Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος. Πλέον  η τιμή παραγωγού για το πρόβειο σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει τα 0,80 ευρώ/λίτρο, όταν μέχρι το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο. Τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, καθιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες και οδηγούν τους παραγωγούς σε μείωση ζωικού κεφαλαίου.

            Είναι δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξε δραματική αύξηση της παραγωγής η οποία θα δικαιολογούσε την πτώση της τιμής, αντίθετα υπήρξε μείωση. Τα βασικά επιχειρήματα από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών αναφέρονται σε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, μείωση των εξαγωγών, έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών και μείωση της τιμής του εισαγόμενου γάλακτος! Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, γίνεται λόγος για κατακόρυφη αύξηση της  παράνομης εισαγωγής πρόβειου γάλακτος, κυρίως από χώρες της βαλκανικής, το οποίο μεταποιείται ως ελληνικό.

            Το θέμα, πέραν της επίδρασης του σε ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και τη βιωσιμότητα χιλιάδων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αποτελεί και ένα μέιζον ζήτημα για τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων ΠΟΠ ζωικής προέλευσης της χώρας μας, τη Φέτα.

            Μεταξύ των προδιαγραφών της φέτας  όπως αυτές καθορίζονται στην  Υπουργική Απόφαση 313025/11.01.1994 (ΦΕΚ 8 Β) είναι και η προέλευση του γάλακτος. Σύμφωνα με αυτήν, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη και της Φέτας.

            Επειδή ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους παράγοντες εξόδου της χώρας από την κρίση.

            Επειδή η φέτα κινδυνεύει κυρίως από δράσεις και παραλήψεις στο στάδιο της παραγωγής και λιγότερο από γεγονότα στο στάδιο της εμπορίας ή διεθνείς συμφωνίες.

            Επειδή η χώρα στερείται ενός αξιόπιστου συστήματος τήρησης ισοζυγίου γάλακτος, ελέγχων και ποινών.

            Επειδή το στάδιο της μεταποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος συγκεντρώνει αρκετά ολιγοπωλιακά  χαρακτηριστικά.  

            Επειδή παρατηρείται  εκτεταμένη νοθεία σε όλα τα στάδια παραγωγής της φέτας, από το στάβλο έως το χώρο εστίασης.


   
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-          Προτίθεστε να προβείτε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την παραγωγή φέτας όπως αυτή ορίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ώστε να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μοναδικού προϊόντος με διεθνή αναγνώριση;

-          Προτίθεστε να υιοθετήσετε τη χρήση μεικτών κλιμακίων ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ουσιαστική τιμωρία των παραβατών η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βράντζα Παναγιώτα
Ακριώτης Γεώργιος
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Δημαράς Γεώργιος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Θελερίτη Μαρία
Θεόδωρος Παραστατίδης
Θεωνάς Ιωάννης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Ιωάννης Μιχελογιαννάκης
Καββαδία  Αννέτα
Καραγιάννης Ιωάννης
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Καστόρης Αστέριος
Κατσαβριά - Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μανιός Νικόλαος
Μαντάς Χρήστος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μουσταφά Μουσταφά
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάλλης Γιώργος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Α. Νικόλαος
Παπαφιλίππου Γιώργος
Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
Ρίζος Δημήτριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα  Ελισσάβετ-Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφύλλου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.