Ο σωστός έλεγχος της εξοχικής κατοικίας «κλειδί» για την καταβολή αποζημίωσης

Εκ των υστέρων -μετά δηλαδή την έλευση του κινδύνου- και όχι εκ των προτέρων, ελέγχουν οι περισσότερες των ασφαλιστικών εταιρειών τη νομιμότητα μιας εξοχικής κατοικίας που δεν διαθέτει ασφαλιστήριο σεισμού, και είναι ασφαλισμένη έναντι της φωτιάς.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, δεν είναι λίγες οι ασφαλιστικές οι οποίες στη δήλωση για την ανάληψη του κινδύνου δεν ζητούν στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο το ακίνητο βρίσκεται εντός, εκτός ή κοντά σε δασική έκταση, όπως και για το αν και κατά πόσο είναι αυθαίρετο ή διαθέτει οικοδομική άδεια.
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώνουν όλες τις πληροφορίες για το περιουσιακό τους στοιχείο, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν ζήτημα με την αποζημίωσή τους εφόσον επέλθει ο κίνδυνος. Αυτό που προτείνουν είναι να ζητούν να αναγράφεται επί των συμβολαίων ακόμη και οι παρατυπίες του ακινήτου, τις οποίες εφόσον η ασφαλιστική τις δεχθεί δεν θα έχει λόγο να μην τις αναγνωρίσει όταν ενεργοποιηθεί η σύμβαση ασφάλισης.
Σημειώνεται ότι έλεγχος περί νομιμότητας του ακινήτου γίνεται κατά βάσει όταν πρόκειται να ασφαλιστεί για τον κίνδυνο του σεισμού. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν στοιχεία σε ότι αφορά την οικοδομική άδεια, ενώ ορισμένες κάνουν και αυτοψία στο χώρο ώστε να έχουν πλήρη εικόνα του προς ασφάλιση ακινήτου.
Εφόσον λοιπόν η εξοχική κατοικία είναι ασφαλισμένη για το σεισμό, το πυρασφαλιστήριο έρχεται και «κουμπώνει» ως συμπληρωματικός κίνδυνος, αναγνωρίζοντας όλα τα στοιχεία του πρώτου – βασικού συμβολαίου.

www.insurancedaily.gr

 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη