Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά διατηρεί άθικτο και ενισχύει το νομοθετικό πλαίσιο στο ξεζούμισμα των εργαζομένων

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καταγγέλλει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε  στη Βουλή  και συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό θέλει να πείσει τους εργαζόμενους ότι δήθεν παίρνει μέτρα που "ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και επεκτείνουν τα εργασιακά δικαιώματα" τη στιγμή που είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης μπροστά στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Πέρα από την προσπάθεια της κυβέρνησης, μπροστά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς και μεγαλοστομίες, το εν λόγω νομοσχέδιο για τα Εργασιακά και Ασφαλιστικά αφήνει ανέπαφο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα των τελευταίων χρόνων που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φροντίζει να το ενισχύει διαρκώς με μέτρα που παίρνει σε βάρος των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι το νομοσχέδιο προωθείται σε συμφωνία με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης ενόψει των νέων αντεργατικών νόμων, όπως οι αντιδραστικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προσπαθεί να πείσει ότι θέλει να ρυθμίσει στα Εργασιακά την υπερωριακή απασχόληση, να καταχωρείται στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" πριν την έναρξή της.
Την υποχρεωτική ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζόμενου μαζί με την πιστοποίηση ότι όντως ο εργαζόμενος έχει συμφωνήσει να αποχωρήσει οικειοθελώς
Την απλήρωτη εργασία με την πρόβλεψη να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του εργοδότη που δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα.
Κάτω από το βάρος της μεγάλης έκτασης που έχει πάρει το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας, η κυβέρνηση αναγκάζεται σε ορισμένες αποσπασματικές παρεμβάσεις, που όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι η πολιτική της είναι αυτή που "δίνει αέρα στα πανιά" της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Αντίστοιχα στο Ασφαλιστικό οι σχετικές παρεμβάσεις δεν αναιρούν ούτε στο ελάχιστο την αντιασφαλιστική λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η "εφαρμογή της νομιμότητας" της εργασιακής ζούγκλας που δεσμεύεται ο πρωθυπουργός να εφαρμόσει κάνοντας λόγο για "καθεστώς παρανομίας" και ανομίας. Εμφανίστηκε υπέρμαχος της "νομιμότητας" τη στιγμή που "νομιμότητα" για τους εργαζομένους είναι όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απολαμβάνει η εργοδοσία για να εντείνει την εκμετάλλευση: Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ο κατώτατος και υποκατώτατος μισθός για τους νέους, η διάλυση των ΣΣΕ, η κατάργηση της Κυριακής-αργίας, το ξεπούλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η "απελευθέρωση" των ομαδικών απολύσεων, οι "διευκολύνσεις" στα "δουλεμπορικά" γραφεία αποτελούν μερικά παραδείγματα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, το νέο νομοσχέδιο διατηρεί άθικτο και ενισχύει το νομοθετικό πλαίσιο στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.
Να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και μαζί με τ’ άλλα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια συνολικά στην πολιτική κυβέρνησης - κουαρτέτου – κεφαλαίου.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη