Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η Παναγία είναι η μόνη που μας παρέχει παντοτινή ελπίδα, προστασία και βοήθεια»

 

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια και την παρουσία χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Φθιώτιδα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, πανηγύρισαν την Πέμπτη 7 & και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου,  οι δύο Ιστορικές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας, Παναγίας Αντινίτσης και Παναγίας Δαμάστας.

  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Πέμπτη το απόγευμα χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης, συμπαραστατούμενος από  ιερείς της Μητροπόλεως μας και τους διακόνους.

  Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας κ.κ. Ευάγγελος Τσιρίγκας και Βασίλειος Γρηγοριάδης.

  Κατά την διάρκεια της λιτής πραγματοποιήθηκε περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας, πέριξ του Καθολικού και ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τους άρτους στην αυλή της Μονής.

 Στην συνέχεια εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους εκατοντάδες παρευρισκομένους ομιλώντας για το  θεολογικό νόημα της Θεομητορικής  εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ετόνισε ιδιαιτέρως αυτό που λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας,  ότι η Θεοτόκος κατέχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος, ιδιότητα μέσω της οποίας φαίνεται   πόσο τιμάται ο άνθρωπος εν τω προσώπω της Θεοτόκου,  η οποία ως εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους έδωσε τη σάρκα της για να ντυθεί την ανθρωπότητα ο Υιός και Λόγος του Θεού.

  «Η Θεοτόκος είναι η γέφυρα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους και ζώντας εμείς οι άνθρωποι το μυστήριο που λέγεται Θεοτόκος μπορούμε να σωθούμε» ετόνισε ο Σεβασμιώτατος.

  Στην συνέχεια του κηρύγματός του αναφέρθηκε στο ιστορικό του Γενεσίου αλλά και σε θαύματα που αδιάκοπα τελεί στους ανθρώπους, η πηγή των θείων χαρισμάτων, Υπεραγία Θεοτόκος.

  Χαρακτηριστικά επεσήμανε:

  «Υπάρχει αδελφοί μου, πιστός λαός που τιμά και  αγαπά την Παναγία και δικαίως, διότι  Αυτή μας δείχνει την στοργή της παρέχοντας μας παντοτινή ελπίδα,  προστασία και βοήθεια. Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν στο Μοναστήρι τα τελευταία χρόνια, το οποίο είναι καύχημα  για τη Μητρόπολή μας και ευχήθηκε  στα μέλη της νέας αδελφότητος, η Παναγία  να τους σκεπάζει πάντοτε με την χάρη της και προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται για να συνεχίσει η Ιερά Μονή την ένδοξη ιστορία της.

  Την κυριώνυμο ημέρα Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου το πρωί ο  Σεβασμιώτατος μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία μετεδόθη απευθείας σε όλο τον κόσμο, μέσω των Τηλεοπτικών Σταθμών «Star Κεντρικής Ελλάδος», του Εκκλησιαστικού Τηλεοπτικού Σταθμού της Αδελφότητος Λυδία 4Ε καθώς και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Τους ιερούς ύμνους απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινή Χορωδία, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

  Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος  στην συμβολή της Παναγίας στη σωτηρία του κόσμου και επεσήμανε για ακόμη μια φορά  ότι Εκείνη είναι η μοναδική ελπίδα, προστασία και παρηγοριά μας. Με τη Γέννησή της άρχισε για τους ανθρώπους μια  νέα εποχή χαράς, γιατί από Αυτή προήλθε η λύση της κατάρας, η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό λόγω της αμαρτίας και Αυτή μας έδωσε ζωή και ελπίδα. Επίσης αναφέρθηκε στο πλήθος του κόσμου που προσήρχοντο συνέχεια κατά τη διάρκεια του εορτασμού και με ευλάβεια ασπάζονταν την εικόνα της Παναγίας, διότι  γνωρίζουν ότι από αρχαιοτάτων χρόνων για την Πατρίδα μας η Παναγία   είναι Υπέρμαχος Στρατηγός.

  Χαρακτηριστικά ανέφερε:

  «Το μήνυμα που στέλνει εδώ από το Μοναστήρι της η Παναγία η Δαμάστα είναι, ότι χρειαζόμαστε μια ζωή που να έχει ρίζες και οι ρίζες είναι η πίστη μας. Για την πατρίδα μας επίσης η Παναγία στέλνει μυνήματα. Μας λέγει να θυμηθούμε τους εθνομάρτυρες Ησαΐα Σαλώνων και τον Αθανάσιο Διάκο, οι  οποίοι με την θυσία τους επότισαν το δένδρο που λέγεται Ορθόδοξη Ελλάδα, ένα δένδρο  που δεν θα ξεραθεί ποτέ, το  δένδρο της πίστεως και της ελευθερίας».

  Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας έκανε αναφορά και στο ρόλο της Ιεράς Μονής Δαμάστας στη πορεία των αιώνων και ιδιαιτέρως στην Επανάσταση του 1821. Με συγκίνηση δε ανέφερε ότι λίγα μέτρα κάτω από το Μοναστήρι είναι ο τόπος του μαρτυρίου του  Επισκόπου Ησαΐα Σαλώνων και ότι η Ιερά Μονή υπήρξε τόπος συγκεντρώσεως των αγωνιστών της Ρούμελης και του Αθανασίου Διάκου.

  Προέτρεψε τέλος τους πιστούς να ζητούν την βοήθεια της Θεοτόκου,  διότι  η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τους πόνους και τα προβλήματα των ανθρώπων και  προσφέρει πλούσια την αγάπη της στους εκζητούντας με πίστη την βοήθειά της.

  Τέλος συνεχάρη την Οσιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ιωάννα και την 15μελη αδελφότητα για το πνευματικό και  κοινωνικό  έργο που επιτελούν στην κοινωνία και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι μοναχές εδώ εφαρμόζουν αυτό που τους λέγει η Παναγία, στάζουν βάλσαμο στις ψυχές των χιλιάδων προσκυνητών που προσήρχοντο στο μοναστήρι αυτό, το οποίο είναι το κάυχημα της Κεντρικής Ελλάδος και της Μητροπόλεως μας». Επίσης ευχαρίστησε και όλους τους πιστούς που  με την προσευχή τους και με κάθε τρόπο συμπαρίστανται στο έργο της Μονής.

  Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ για την ευλογία ώστε να μεταδοθούν οι ακολουθίες της Πανηγύρεως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς επίσης ευχαρίστησε και τον  Διευθυντή του «Star Κεντρικής Ελλάδος», κ. Γεώργιο Σιμόπουλο και τις αδελφές από το 4Ε, οι οποίοι πάντοτε προθύμως μεταδίδουν τους εορτασμούς που τελούνται στην Ιερά Μητρόπολή μας.

  Τέλος ευχήθηκε σε όλους η Παναγία να προστατεύει και να σκέπει όλους τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως την πατρίδα μας και προέτρεψε τους πιστούς να προστρέχουν πάντοτε στην αγκαλιά Της.

  Και τις δύο ημέρες οι Πολιτικοί και Στρατιωτικοί άρχοντες του τόπου μας ετίμησαν, όπως πάντα,  με την παρουσία τους τις ιερές πανηγύρεις, τους οποίους ο Ποιμενάρχης μας και ευχαρίστησε εγκαρδίως, διότι με τον τρόπο αυτό επισφραγίζουν την Ενότητα της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας.

  Συγκεκριμένα στις ακολουθίες παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Νικόλαος Γεωργακόπουλος,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Αστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, η τέως βουλευτής κα Ελένη Μακρή, Διοικητές και εκπρόσωποι μονάδων της Φθιώτιδος καθώς και ο Πρόεδρος του χωριού Δαμάστα.

 Με το πέρας των ιερών ακολουθιών και οι δύο αδελφότητες προσέφεραν σε όλους πλούσια εδέσματα στα Αρχονταρίκια των Ιερών Μονών.

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη