Πανηγυρικός εορτασμός στο παλαιό Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά & Δαμιανού πλησίον του Κάστρου της Λαμίας


Γνωρίζετε στους ευσεβείς & φιλακόλουθους Χριστιανούς ότι,  την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά & Δαμιανού των Ιατρών εκ της Ασίας, εορτάζει πανηγυρικά το παλαιό  Ιερό Παρεκκλήσιο  , πλησίον του Κάστρου της Πόλεως.

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών 

Τρίτη 31 Οκτωβρίου, την 5ην Απογευματινήν Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία. Θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση στους Αγίους.
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, 7η πρωϊνή, Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Προσκαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί, να συμμετάσχουν σ΄αυτήν την Πνευματική Σύναξη για να τιμήσουμε τους δύο ιατρούς Αγίους.


Εξυπηρέτηση των προσκυνητών & με το Mini Bus της Δημοτικής Συγκοινωνίας.>>

Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ο 
ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ & ΔΑΜΙΑΝΟΥ
ΕΝΟΡΙΑΣ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ» ΠΟΛΕΩΣ ΛΑΜΙΑΣ

Για τον ακριβή χρόνο ανεγέρσεως του Ιερού Παρεκκλησίου   δεν υπάρχουν στοιχεία. Από ενταφιαστήριον του 1835 φαίνετε η ταφή χριστιανού στο κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αγ. Αναργύρων (χειρόγραφος κώδικας 1835-1857- ενοριακού ναού «Παναγίας Δεσποίνης») το έτος 1835. Στοιχείο που δείχνει ότι το Ιερό Παρεκκλήσιο προϋπήρχε  του έτους 1835.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο είναι κατασκευασμένο σε γραφική θέση στους πρόποδες του λόφου του Φρουρίου Λαμίας. Είναι κτισμένο εντός χώρου που περιβάλετε από μαντρότοιχο & κατάφυτου από διάφορα δέντρα πεύκα, κυπαρίσσια και λοιπών. Ουδέποτε υπήρξε ενοριακός ιερός ναός, αλλά υπάγονταν ανέκαθεν στην ενορία «Παναγίας Δεσποίνης».

   Στην μετώπη του ναού υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το έτος 1900 & τα στοιχεία των  επιμεληθέντων αυτήν.

Είναι μονόκλιτη βασιλική με μικρόν θόλον και εις το μέσο της οροφής υπάρχει αγιογραφία του Παντοκράτορα. Η οροφή είναι από μπαγδαντή (πήχες-λάσπη & σοφά). Το δάπεδο καλύπτετε από μαρμάρινες πλάκες.  Στο βόρειο εσωτερικό τοίχωμα του ναού υπάρχουν δυο μεγάλες τοιχογραφίες του Αγ. Δημητρίου και των Αγίων Αποστόλων (δωρεά της οικ. Κων. Τριανταφύλλου το έτος 1930). Εις δε το νότιον εσωτερικό τοίχωμα υπάρχει τοιχογραφία του Αγ. Γεωργίου. Στην αριστερή πλάγια θύρα, υπάρχει προσκυνητάρι με μεγάλη εικόνα της Αγίας Τριάδος, αφιέρωμα του Συλλόγου Κουρέων. Επίσης στην δεξιά πλάγια θύρα προσκυνητάρι με μεγάλη εικόνα του Αγ. Αθανασίου (1868), αφιέρωμα της συντεχνίας Πασουτσίδων & Σαράτσιδων.

    Στο το ξύλινο Ι. Τέμπλο υπάρχουν πέντε μεγάλες Ι. Εικόνες: Οι Αγ. Ανάργυροι (δωρεά Αλεξ. Στελ. Καρακαντά), Η Μαρία Θεοτόκος, ΙΣ.ΧΣ, ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος (αφιέρωμα Ι. Αναστασίου 1901) και η Αγ. Βαρβάρα (δαπάνη Πολυξένης Λ. Ρούκη). Εντός του Ιερού Βήματος & στην Αγ. Πρόθεση υπάρχει παλαιά τοιχογραφία της Αποκαθηλώσεως.

Το έτος 1999 το Ιερό Παρεκκλήσιο, περιήλθε με σύμφωνη απόφαση της   τότε Εκκλ/κης Επιτροπής, στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Τον Αύγουστο του 2016 η Ιερά Μητρόπολης Φθιώτιδος, επανέφερε την διαχείριση του Ιερού Παρεκκλησίου στην Ενορία «Παναγίας Δεσποίνης».
Η χρονική περίοδος των 17 περίπου ετών ως Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο, χαρακτηρίζετε ως περίοδος «αναγέννησης», αφού λειτουργώντας υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως, με ενέργειες & προσπάθειες του Εφημερίου & των εκεί Εκκλησιαζομένων Χριστιανών εκτελέστηκε μέγιστο έργο ευπρεπείας των χώρων & του Ιερού Κτίσματος, όσο & μεγάλο πνευματικό έργο.
Χαρακτηριστικά, ανεγέρθη Πνευματικό Κέντρο, εξωραϊσθη το προαύλιο & ο εξωτερικός χώρος, ανακατασκευάστηκαν οι χώροι υγιεινής, έγινε φύτευση τόσο δένδρων, όσο & ποικίλων φυτών, ανεγέρθη μεγάλη κεντρική είσοδος στο προαύλιο, με καμπαναριό, τοποθετήθηκε σύστημα θέρμανσης τόσο για το Ι.Π, όσο και στο Πνευμ. Κέντρο, σύγχρονος ηχητικός εξοπλισμός, φωταγώγηση των δυο δρομίσκων που οδηγούν στο Ι.Π, απεκαλύφθη η εξωτερική πέτρινη παλαιά τοιχοποιία και άλλα πολλά που αφορούν τον εξοπλισμό. Το σημαντικότερο όμως είναι το πνευματικό έργο. Πολλές εκατοντάδες χριστιανοί ντόπιοι αλλά & από άλλες περιοχές ωφελήθηκαν από την Κυριακάτική Σύναξη στο Πνευμ. Κέντρο του Ι.Π.
 Με τις πρεσβείες των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων ο Ουράνιος Δομήτωρ της Εκκλησίας, να ευλογεί τους συντελεστές του ποικίλου θεάρεστου αυτού έργου & την συνέχιση αυτού & να αποδώσει εις αυτούς αντί των πρόσκαιρων τα αιώνια.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τα τρία ζεύγη Αγίων Αναργύρων με τα ονόματα     Κ ο σ μ ά ς & Δ α μ ι α ν ό ς τις παρακάτω ημέρες:
1.Την 1ην Ιουλίου, εορτάζουν οι καταγόμενοι εκ΄ της Ρώμης.
2.Την 17η Οκτωβρίου, εορτάζουν οι καταγόμενοι εκ΄ της Αραβίας.
3.Την 1ην Νοεμβρίου, εορτάζουν οι καταγόμενοι εκ΄ της Μ.Ασίας
Το Ιερό Παρεκκλήσιο εορτάζει δύο φορές κατ΄ έτος:
Α. Την 1η  Ιουλίου.
Β. Την 1η  Νοεμβρίου.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη