«Πολιτιστικές διαδρομές στη Στερεά Ελλάδα» – «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΧΩΡΙΣ Αρχαία Ανθηλη – Αμφικτυονίες, του Γιώργου Σμοκοβίτη

«Πολιτιστικές διαδρομές στη Στερεά Ελλάδα» – «ΔΙΑΖΩΜΑ»
ΧΩΡΙΣ Αρχαία Ανθηλη – Αμφικτυονίες
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗ
Χθες 16.03.2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Αρχαία Θέατρα στη Στερεά Ελλάδα – Πολιτιστικές διαδρομές» σχετικά με Πρόγραμμα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» του κ.Μπενου που αξιοποιεί Αρχαιολογικούς χώρους στη Στερεά Ελλάδα σε μια «Λεωφόρο Πολιτιστικής διαδρομής στη Στερεά Ελλάδα». Χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας και όσο αφορά τον Ορχομενό ο κ.Μπενος ανακοίνωσε πως «ως αρχή» ξεκινά με 185.000 ευρώ από παροχές της περιοχής Ορχομενού και 100.000 ευρώ από την χορηγό κα Ανδριοπούλου σύνολο 285.000 ευρώ επιπλέον ΚΑΙ το ΕΣΠΑ «ως αρχή»…. Η Αρχαιολόγος κα Κολώνια εξαιρετική στην ομιλία της επί μια ώρα είπε «πολλά» αλλά όμως χρήσιμα σε όλους μας, εστιάζοντας «σχεδόν μονοπωλιακά» στο θέατρο Δελφών.Όσον αφορά τις «Πολιτιστικές Διαδρομές» κατά Νομόν και για το όλο πρόγραμμα στη Στερεά Ελλάδας επιθυμία μου σε άλλο σημείωμα να εκθέσω σκέψεις μου ως ΠΟΛΙΤΗΣ για να περιοριστώ σήμερα μόνο στην πρότασή μου που έχω συνεχώς επιμείνει επί χρόνια, της ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ των Αρχαίων Αμφικτυονιών στην Αρχαία Ανθηλη.
Μια από τις «Πολιτιστικές Διαδρομές στη ΣΤΕΡΕΑ» του κ.Μπενου και στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» του είναι για τον Νομό Φθιώτιδας η «διαδρομή… Θερμοπύλες - Γοργοπόταμος». ΠΟΥΘΕΝΑ σε ΟΛΟ το πρόγραμμα ούτε γραμμή σε κείμενο ούτε λέξη σε ομιλία για τις Αρχαίες Αμφικτυονίες – Αρχαία Ανθηλη ως εάν ΔΕΝ υπήρξαν ΠΟΤΕ και ΟΥΔΕΙΣ εγνώριζε γι’ αυτή τη…. «λεπτομέρεια, ασήμαντη τοπικώς, πανελληνίως, διεθνώς»!!!
Στην ειδική διαδρομή οδικώς από «Θερμοπύλες - Γοργοπόταμος» ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΙ δίπλα από…την Αρχαία Ανθηλη – Αμφικτυονίες. Όμως: ΚΑΙ κατά την αξιολόγηση από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την…. Περιφέρεια για το ΕΣΠΑ και τον Δήμαρχο για τον Δήμο Λαμιέων ουδεμία αξία έχει ο…. χώρος και ουδέν ουδείς «βλέπει» διότι η διαδρομή γίνεται όχι οδικώς δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο, αλλά με…. ελικόπτερο από άλλη «διαδρομή» ΕΚΤΟΣ Αρχαίων Αμφικτυονιών… και τόπου Αρχαίας Ανθήλης, προφανώς γι' αυτό δεν περιλαμβάνεται πουθενά προς αξιοποίηση.
Στο τέλος της εκδήλωσης συνάντησα τον κ.Μπενο και τον ερώτησα: Περιλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας τις Αρχαίες Αμφικτυονίες στην Αρχαία Ανθήλη για να περιληφθεί σε αξιοποίηση και επίσκεψη των επισκεπτομένων τη Στερεά Ελλάδα «τουριστικώς» έστω, ή όχι; Απάντηση: ΟΧΙ δεν την έχουμε περιλάβει. Ενημέρωση: Έχω ως ΠΟΛΙΤΗΣ υποβάλει σχετικό αίτημα για την ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ τους. Απάντηση κ.Μπενου: Στείλτε τη στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» να τη μελετήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε… Απάντηση: Ευχαριστώ θα σας τη στείλω. Την έστειλα, λοιπόν.
Ως γνωστόν έχω προτείνει επιμόνως και δεν θα επαναλάβω αναλυτικά αλλά επιγραμματικά την επί χρόνια πρότασή μου: Αξιοποίηση – προβολή χώρου – περιεχομένου Αρχαίων Αμφικτυονιών – Αρχαία Ανθήλη. Να αξιοποιηθεί ως ενιαίος χώρος με Θερμοπύλες – Λεωνίδα ενιαίος χώρος με μια «ΛΕΩΦΟΡΟ Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ειρήνης – Πολεμιστών Υπερασπιστών της στον ίδιο ενιαίο χώρο» μεταξύ Θερμοπυλών – Αμφικτυονιών με μονοπάτι που θα διανοιγεί και θα ενώνει τους δυο όμορους χώρους.
Στην ειδική διαδρομή στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» του ο κ.Μπενος με τίτλο:«Θερμοπύλες – Γοργοπόταμος» δεν περιλαμβάνει ούτε αλλού πουθενά την Αρχαία Ανθήλη – Αμφικτυονίες. ΖΗΤΩ και πάλι να διορθωθεί ΚΑΙ προστεθεί στην «πολιτιστική διαδρομή»: «Θερμοπύλες – Αμφικτυονίες - Αρχαία Ανθήλη - Αλαμάνα – Γοργοπόταμος - (Φθιώτιδα) – Πυρα Ηρακλή (Φωκίδα)». ΟΤΑΝ σε άλλους Νομούς περιλαμβάνονται προς προβολή – διατήρηση «Πολιτιστικής Κληρονομίας μας» συγκριτικά ήσσονος σημασίας θέματα, τότε, η λίμνη ΞΥΝΙΑΔΑΣ του… Αχιλλέα και του Πρώτου Έλληνα ή οι…. Πηγές Σπερχειού (με Ανδριάντα ισάξιον του ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ της Κέρκυρας, που ΔΕΝ υπάρχει τέτοιου μεγέθους στη ΦΘΙΩΤΙΔΑ στη «Περιφέρεια των σύγχρονων ΣΤΕΡΕΟΕΛΛΗΝΩΝ») είναι το λιγότερο που ΠΡΕΠΕΙ ο κ.Μπενος και οι αρμόδιες Αρχές της Περιφέρειας να διορθώσουν με ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» της «κληρονομιάς μας στη ΣΤΕΡΕΑ Ελλάδα».Ο κ.Μπενος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε επικαλούμενος το Σύνταγμα ότι: η Πολιτεία έχει ΧΡΕΟΣ διατήρησης της Πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αλλά και δια του Συντάγματος είναι ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε Πολίτη, αυτή η πολιτιστική κληρονομιά μας. ΑΥΤΟ έχω ΠΡΑΞΕΙ επί χρόνια στη ΣΤΕΡΕΑ Ελλάδα προς όφελος ΟΛΩΝ. Και με τούτη την πρότασή μου επαναλαμβανόμενη μετά τις… Αρχές ΚΑΙ προς το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τον κ.Μπενο ασκώντας ΔΙΚΑΙΩΜΑ μου Πολίτη και Λαμιώτη του Δήμου και Στερεοέλληνα της Περιφέρειας ή…. Στερεοελλαδίτη με την απορία μου: ΟΥΔΕΙΣ εγνώριζε ουδέν για την…. Αρχαία Ανθήλη και τις Αρχαίες Αμφικτυονίες εντός  του σημερινού Δήμου Λαμιέων ούτε αρμόδιες Αρχές ούτε ο κ. Μπένος  και τις εξαφάνισαν όλοι από τον «Πολιτιστικό οδικό χάρτη της Στερεάς Ελλάδας»;    
Υ.Γ.:    Έχω μια ενότητα πράξεων και αναλύσεων που έχω εντάξει σε αυτή ΚΑΙ την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα των ΝΕΩΝ της ΣΤΕΡΕΑΣ, με την Πολιτιστική Κληρονομιά της Στερεάς Ελλάδας» από το 2007 μ.Χ. προς τις Αρχές τοπικώς και κεντρικώς και θα επανέλθω. Πρόσφατο δημοσίευμά μου με τίτλο: «Θησαυρός εν Τάφω στον Δήμο Λαμιέων – Αμφικτυονίες – Λεωνίδας». Δικαίωμα Πολίτη: να ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ αμέσως στις «Πολιτιστικές διαδρομές» του κ. Μπένου οι Αμφικτυονίες – Αρχαία Ανθήλη διότι χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο από «ιδιώτες – άτομα».

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη