Η Λαμπρά Εορτή των Φθιωτών Αγίων (Φωτό-video)

Με ιδιαίτερη Εκκλησιαστική λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολίς μας εόρτασε το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαρτίου την σύναξη πάντων των Φθιωτών Αγίων.

            Επίκεντρο του εορτασμού ο μεγαλοπρεπής και καταστόλιστος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στον οποίο από την Παρασκευή 16 Μαρτίου ευρίσκοντο τα Ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα των Αγίων προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, οι οποίοι κατέκλειαν καθημερινά το Ναό για να λάβουν την ευλογία των Αγίων της Φθιώτιδος.

            Προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ώστε να λαμπρύνουν με την παρουσία τους έτι περισσότερο τον φετινό εορτασμό ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

            Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ Γεωργίου, τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.

            Ο Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε παρουσία των Ιεροκηρύκων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Καθηγουμένων Ιερών Μονών,  Ιερέων από την Λαμία και τα περίχωρα, διακόνων καθώς και του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Παύλου Ντούρου Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Δημοπούλου εξ Αθηνών, του Ιδιαιτέρου Γραμματέως του αγίου Πειραιώς Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ιωάννου Παναγιώτου και του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γρηγορίου Καραλή.

            Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, όπως είχε προγραμματίσει, πραγματοποίησε την βράβευση 40 μαθητών της Γ΄ Λυκείου απ’ όλη την Φθιώτιδα, οι οποίοι κατά την συμμετοχή του στις Πανελλαδικές εξετάσεις του παρελθόντος σχολικού έτους, αρίστευσαν και επέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

            Ο  Ποιμενάρχης μας επέδωσε στους νέους φοιτητές ως ευλογία χρηματικά βραβεία ύψους 10.000,00 € καθώς και από μία Καινή Διαθήκη των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

            Προ της βραβεύσεως  ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε του αγίους Αρχιερείς και αφού τους καλωσόρισε στην Παναγιοφρούρητο, Αγιοτόκο και Ηρωοτόκο Ρούμελη, τους ευχαρίστησε εγκαρδίως εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του ευλογημένου λαού της Μητροπόλεως μας για την ευγενική αποδοχή της προσκλήσεως του. Παρεκάλεσε δε τον χοροστατούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο, ο οποίος τυγχάνει Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης να απευθύνει την θεολογική του διδαχή προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

            Ο άγιος Κίτρους στον λόγο  του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας για την τιμητική πρόσκληση και με ακολούθως εξεφώνησε εμπνευσμένη και επίκαιρη ομιλία τονίζοντα  τα μηνύματα που εκπνέουν από την εορτή των Φθιωτών αγίων.

            Χαρακτηριστικά ο κ. Γεώργιος ανέφερε:

            « Η εορτή αυτή της συνάξεως των αγίων της Φθιώτιδος,  Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, αγαπητοί Πατέρες, εντιμότατοι άρχοντες, αγαπητά μας παιδιά και ευλογημένε λαέ του Θεού, έχει πολλά μηνύματα να μας μεταφέρει ,συμπίπτοντας κατά την ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρασκοστής μας διδάσκει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού  της σχέσεως μας με τον Θεό μεταστρέφοντάς μας σε πιο σωστούς ανθρώπους και σε πιο συνειδητά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Αυτό δηλαδή που έκαναν οι Άγιοι της Φθιώτιδος.

            Αυτή η πρωτότυπη και εμπνευσμένη βράβευση από τον Ποιμενάρχη σας, η οποία λαμβάνει χώρα κατά τους εορτασμούς των Φθιωτών αγίων,  είναι πολύ επίκαιρη και έχει και διδακτικό χαρακτήρα, διότι ενώνει το παρελθόν με το μέλλον. Οπωσδήποτε οι άγιοι της Φθιώτιδος εκπροσωπούν το ένδοξο παρελθόν αυτού εδώ του τόπου, όπως και τα παιδιά μας εκπροσωπούν το μέλλον της πατρίδος μας».

            Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γεώργιος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους με ακοίμητες τις πρεσβείες των αγίων μας.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας απευθυνόμενος στα παιδιά είπε:

            « Αγαπητά μου παιδιά, τιμώμενα πρόσωπα απόψε δεν είναι μόνο οι άγιοι Αρχιερείς αλλά είστε κι εσείς. Η Εκκλησία εκφράζουσα την χαρά της για την πρόοδό σας και προσευχομένη για το μέλλον σας, θέλει απόψε να σας προσφέρει μια χειρονομία αγάπης για να λάβετε την ευλογία του Θεού και να πάρετε περισσότερη δύναμη ώστε να συνεχίσετε τον αγώνα σας. Η Μητρόπολις παιδιά μου, να είστε βέβαιοι, ότι θα είναι πάντα δίπλα σας. Θερμά συγχαρητήρια!»

            Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η βράβευση των παιδιών σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού. Τιμητικώς, στα πρώτα πέντε παιδιά τα βραβεία επέδωσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιώς και Κίτρους, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά εδέχθησαν τα βραβεία από τα χέρια του Ποιμενάρχου μας εκφράζοντας τον ενθουσιασμό και την ευγνωμοσύνη τους.

            Μετά το πέρας του Εσπερινού το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού δεξιώθηκε τους αγίους Αρχιερείς και τις συνοδείες τους στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

            Ανήμερα της Εορτής Κυριακή Δ΄ Νηστειών (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος) στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, συμμετεχόντων των ως άνω αγίων Αρχιερέων.

            Οι Ιερές ακολουθίες και τις δύο ημέρες μετεδόθησαν απευθείας από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Την Θεία Λειτουργία μετέδωσε απευθείας σε παγκόσμια εμβέλεια μέσω δορυφόρου και ο Τηλεοπτικός Σταθμός «Star Κεντρικής Ελλάδος».

            Τον Θείο Λόγο εκήρυξε με θεολογική δεινότητα ο προεξάρχων Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφερόμενος στην Εορτή των αγίων της Φθιώτιδος ετόνισε:

            « Οι   Άγιοι  της Φθιώτιδος, Σεβασμιώτατε άγιε Φθιώτιδος, Σεβασμιώτατε άγιε Κίτρους, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,  οι οποίοι είδαν το Φως της ζωής, ειργάσαντο δικαιοσύνην και επέτυχον επαγγελιών ορμώμενοι εξ αυτής της ωραίας Φθιώτιδος γης εξαγγέλοντες Φως Χριστού που φαίνει πάσιν και  των οποίων τα πάντιμα λέιψανα προβάλλονται εν μέσω ημών ως κρουνοί χάριτος, ευλογίας και οντολογκής μεταφυσικής αναγωγής,  προσφέρουν σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως σωτήρια διδάγματα και πνευματικά ορόσημα, διδάσκοντας την πνευματική παλιγγενεσία, την επανεύρεση του απολεσθέντος παραδείσου, την αληθινή οντολογία του ανθρωπίνου προσώπου».

            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά εκ μέσης καρδίας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην Εορτή  και ανέφερε:

            « Αδελφοί Αρχιερείς, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος σήμερα. Δεν μπορώ να εκφράσω αυτή την ευφροσύνη της ψυχής μου από την Εορτή των Αγίων μας και από την παρουσία σας, διότι όταν ο Ποιμενάρχης προσκαλεί αξίους Ιεράρχας, πνευματικά αναστήματα, ενισχύει πρώτα το δικό του έργο, δεύτερον το έργο της Ενότητος της Εκκλησίας και τρίτον την παρηγοριά και την ελπίδα του λαού μας, ο οποίος αυτή την τελευταία περίοδο, δεινοπαθεί και στηρίζεται εις την κιβωτό της σωτηρίας, που είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία».

            Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ των εκατοντάδων πιστών: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος συνόδευόμενος από Αξιωματικούς του Στρατού, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης,  ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

            Τέλος οι άγιοι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους επεσκέφθησαν την Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, όπου έτυχαν της θερμής υποδοχής και φιλοξενίας του Καθηγουμένου αυτής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβροσίου Αναστασίου και των πατέρων της αδελφότητος.

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου.











Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη