Excimer laser εξαλείφουν τον αστιγματισμό μετά από μεταμόσχευση

Θεαματικά αποτελέσματα, που φτάνουν σε ποσοστό το 80%, εχει η χρήση του  EXCIMERLASERστην αντιμετώπιση του αστιγματισμού που εμφανίζεται μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς (διαμπερή κερατοπλαστική)!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν επιστημονικές μελέτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και   μελέτες  που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, από επιστήμονες  του εξωτερικού (DavidLinetal).
«Πράγματι η ομαλοποίηση του κερατοειδούς και η μείωση ή εξάλειψη του αστιγματισμού μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση του EXCIMERLASER, του LASERδηλαδή που χρησιμοποιούμε στην διόρθωση της μυωπίας, με την τεχνική της δια μέσου του επιθηλίου τοπογραφικά καθοδηγούμενης φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής (Transepithelialtopography-guidedphotorefractivekeratectomy(TG-PRKαναφέρει οδιαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει

«Η δια μέσου του επιθηλίου τοπογραφικά καθοδηγούμενη φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (TG-PRK) για τη διόρθωση του ανώμαλου αστιγματισμού μετά την  κερατοπλαστική (PK) είναι ασφαλής και αποτελεσματική».
                 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ      ΜΕΛΕΤΩΝ
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες :
ØMε μέσο χρόνο μετεγχειρητικής (μετά το laser) παρακολούθησης και επί είκοσι οφθαλμών, το 80% των ασθενών παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην οπτική οξύτητα ,ενώ μόνο δυο οφθαλμοί παρουσίασαν κάποιου βαθμού μείωση,
Ø Ο μέσος αστιγματισμός μειώθηκε σε σχέση με το προεγχειρητικό επίπεδο πάνω από 2,5 διοπτρίες,
Ø Κανείς οφθαλμός δεν παρουσίασε επιπλοκή όπως θόλωση ή μόλυνση.
«Μπορούμε λοιπόν ασφαλώς να καταλήξουμε ότι η διαμέσου του επιθηλίου τοπογραφικά καθοδηγούμενη χρήση του EXCIMERLASERγια την μετεγχειρητική - από διαμπερή κερατοπλαστική - εμφάνιση αστιγματισμού, είναι αποτελεσματική , δεν ενέχει κινδύνους , βελτιώνει την όραση του ασθενούς και την ποιότητα ζωής του»  διευκρινίζει ο κ Κοζομπόλης και καταλήγει
«Εξ άλλου την ίδια τεχνική  χρησιμοποιούμε - και το κάνουμε αρκετά χρόνια ήδη - και για την διόρθωση του αστιγματισμού ο οποίος συνοδεύει τον κερατόκωνο συνδυαστικά με την θεραπεία σταθεροποίησης του κερατόκωνου με την χρήση ριβοφλαβίνης και υπεριώδους ακτινοβολίας(CROSSLINKING)».
               ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ    ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ
Υπάρχει μεγάλος αριθμός παθολογικών καταστάσεων του κερατοειδούς όπως μολύνσεις, έλκη, εκφυλίσεις, τραύματα, που έχει ως μοναδική θεραπεία την μεταμόσχευση  ή διαμπερή κερατοπλαστική.
Όλες οι παθολογικές αυτές καταστάσεις του κερατοειδούς έχουν ως κοινό παρανομαστή την μεγάλη μείωση της όρασης και την συνεπακόλουθη δημιουργία προβλημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του ασθενούς αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η διαμπερής κερατοπλαστική συνίσταται στην αντικατάσταση του παθολογικού κερατοειδούς από τον αντίστοιχο υγιούς δότου.
Είναι όμως αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο η δημιουργία υψηλού αστιγματισμού μετά από διαμπερή κερατοπλαστική.
Η ύπαρξη αστιγματισμού και μάλιστα μη ομαλού μειώνει την όραση του ασθενούς και τον απογοητεύει αφού ο ίδιος ο ασθενής είχε επενδύσει ψυχικά και προσδοκούσε μια πολύ καλή ποιοτικά όραση και επαναφορά στις προ της ασθενείας του δραστηριότητες.
Η αντιμετώπιση αυτού του μετεγχειρητικού αστιγματισμού μέχρι προσφάτως ήταν και ένας πονοκέφαλος και για τον θεράποντα χειρουργό, αλλά μπορεί σήμερα να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, ανώδυνα και να προσφέρει καλή και ποιοτική όραση στον ασθενή εφ’ όσον το χειρουργείο και η μετεγχειρητική πορεία του μεταμοσχευθέντος κερατοειδούς ήταν ομαλή.
Αυτή η διαδικασία ομαλοποίησης του κερατοειδούς και μείωσης ή εξάλειψης του αστιγματισμού μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση του EXCIMERLASER, του LASERδηλαδή που χρησιμοποιείτε στην διόρθωση της μυωπίας, με την τεχνική της δια μέσου του επιθηλίου τοπογραφικά καθοδηγούμενης φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής (Transepithelialtopography-guidedphotorefractivekeratectomy(TG-PRK).

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη