Header Ads

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος περιοδεύει στην Κεντρική Ελλάδα για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Είμαστε αστρόσκονη»

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος
περιοδεύει στην Κεντρική Ελλάδα
για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο Είμαστε αστρόσκονη
  Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος θα επισκεφτεί τη Λαμία, τον Βόλο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2018, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος, στο οποίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της ύλης που απαρτίζει το σύμπαν και αφηγείται τη μαγική ιστορία της ζωής των άστρων από τη γέννηση ως την καταστροφή τους, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Λαμία
Τρίτη, 8 Μαΐου 2018, στις 8:30 μ.μ.,
στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
(Πλ. Ελευθερίας 13)

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Πανταζής,
φυσικός-Πρόεδρος της Ε.Ε.Φ. (παράρτημα Ανατολικής Στερεάς),
και ο Θεοφάνης Σμάνης, φυσικός-Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Φ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ευθύμιος Καραΐσκος
θα απευθύνει χαιρετισμό.

Με τη συνεργασία
της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (παράρτημα Ανατολικής Στερεάς),
του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας
και του βιβλιοπωλείου ΜΠΕΤΣΗΣ

Βόλος
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, στις 7:30 μ.μ.,
στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών «Αριστοτέλειο»
(Μακρινίτσης 131)

Θα μιλήσουν ο Λουκάς Ζαχείλας, Δρ Αστρονομίας,
Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
και Γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου,
και ο Νικόλαος Μακρής, εκπαιδευτικός και διαχειριστής
του Κέντρου Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών «Αριστοτέλειο».
Συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Με τη συνεργασία
της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου
και του βιβλιοπωλείου ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ

Λάρισα
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018, στις 8 μ.μ.,
στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου
(Κουμουνδούρου 19)

Θα μιλήσουν
ο Δημήτριος Ιωαννίδης, φυσικός, Πρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος Λαρίσης
της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών,
και ο Σταμάτης Μαλάκος, φυσικός, μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων,
της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του βιβλιοπωλείου ΚΑΛΤΣΑΣ

Τρίκαλα
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018, στις 8 μ.μ.,
στο Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη
(Βενιζέλου και Καρδίτσης)

Θα μιλήσουν
ο Αγαθοκλής Αζέλης, φιλόλογος-διδάκτωρ Φιλοσοφίας,
ο Θεοφάνης Καρούτης, μαθηματικός,
η Λέλα Κατεχάκη, δημοσιογράφος και πολιτική επιστήμονας,
και οι καθηγητές φυσικής Στυλιανός Καρανίκας και Θανάσης Σπανιάς.

Με τη συνεργασία
του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων
και του βιβλιοπωλείου ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού
και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

«Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου  άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο».
Δ.Σ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Και η απόκτηση νέων γνώσεων για το άγνωστο, ειδικά γνώσεων που προκαλούν αλλαγές στις φιλοσοφικές ιδέες του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του και τη σχέση του με τη φύση, θα αντιμετωπίζεται πάντα με επαίνους και με εχθρότητα μαζί.
Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας;

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Ο κ. Σιμόπουλος επέλεξε να καλλιεργήσει μεθοδικά τη γοητεία των αστρικών μυστηρίων, να τη βάλει στη ζωή μας. […] Έχει αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο που έχω συναντήσει διεθνώς τις χωροχρονικές κλίμακες, που ουσιαστικά αποτελούν το δυσκολότερο κομμάτι της εκλαΐκευσης στην Αστροφυσική. Συγκεκριμένα, το Σύμπαν εκτείνεται χωρικά και ενεργειακά σε τόσο μεγάλο εύρος (δεκάδες τάξεις μεγέθους) που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί, με την περιορισμένη εμπειρία του, να συλλάβει. Ο κ. Σιμόπουλος καταφέρνει να χωρέσει το Σύμπαν στη λογική μας (να το βάλει στο στενό μας το κεφάλι θα έλεγα) με τον καλύτερο τρόπο που θα βρει κανείς παγκοσμίως, επιστρατεύοντας τους κόκκους της άμμου για να μας πει πόσα αστέρια έχει ο Γαλαξίας, τη συχνότητα εμφάνισης των supernova για να μάθουμε πόσο μικρό τμήμα του Σύμπαντος βλέπουμε καθαρά, μέχρι και τη ΔΕΗ, για να μας δείξει πόσο θα κόστιζε η ενέργεια που εκλύει ο Ήλιος σε ένα μόνο δευτερόλεπτο».
Νίκος Σέργης, www.oanagnostis.gr

«Ο αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος με το ιδιαιτέρως υψηλής πληροφορητικότητας βιβλίο του υπό τον τίτλο προ(σ)καλεί την ευρύτερη (πέραν των ειδικών) κοινότητα των αναγνωστών σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ελεύθερη, περιπετειώδη, παλινδρομική περιήγηση στις αχανείς περιοχές του Σύμπαντος με ποικίλους προσανατολισμούς προς τον Ήλιο και προς το άλφα του Κενταύρου, προς γαλαξίες και προς αστρικά σμήνη, προς φωτεινά και προς σκοτεινά νεφελώματα, προς κόκκινους γίγαντες και προς άσπρους νάνους, αλλά και προς «άψυχους» σιωπηλούς μαύρους νάνους.
Το βιβλίο παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε ως γνωστικές αποσκευές για την περιήγηση αυτή και αφορούν τη γέννηση, την εξέλιξη και την καταστροφή των άστρων, καθώς και κυρίως τα παρεπόμενα αυτών των διαδικασιών. […]
Ο γνωστός επιστημονικός, πυκνός, όσο και παραστατικός λόγος του Διονύση Π. Σιμόπουλου, ενισχυμένος με τη ρητορική της προφορικής επικοινωνίας, διεκπεραιώνει τα σημαινόμενα του βιβλίου με αμεσότητα, χάρη στην οποία οι λιγότερο ειδικοί αλλά πάντως με γενικότερη ενημέρωση και πολλαπλά ενδιαφέροντα αναγνώστες προσεγγίζουν γνωστικά δεδομένα».
Άλκηστη Σουλογιάννη, BOOK PRESS

«Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος εδώ και δεκαετίες επιχειρεί επιτυχώς να «εξερευνήσει» τον αινιγματικό κόσμο μας και να φέρει κοντά στον αναγνώστη, αυτόν που δεν διαθέτει την κατάλληλη επιστημονική γνώση, με λόγο λιτό, καθόλου απλοϊκό, τα επιτεύγματα της επιστήμης τα οποία ρίχνουν φως στις απαρχές του σύμπαντος και στους κανόνες της φύσης».
Χρύσα Σπυροπούλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε ΕΔΩ συνεντεύξεις που έδωσε ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος για το βιβλίο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 26 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.