N. Κοτζιάς: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Με το γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε-, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μάας, στο Βερολίνο, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες. Ακόμη, επανέλαβε επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.
Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ - «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά- αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα. Προσέθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κοτζιάς είπε πως είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει διαφορετική πολιτική κουλτούρα από την Ελλάδα, αλλά είμαστε εταίροι και όχι εχθροί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Τούρκου πολίτη που πέρασε παράνομα τα σύνορα και για τον οποίον ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες και απελάθηκε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συμπληρώνουν τρεις μήνες κράτησης χωρίς την παραμικρή δυνατότητα δικαστικής διαδικασίας. «Είμαστε εταίροι, όχι εχθροί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και ανέφερε τις παραδοσιακές συνοριακές σχέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο των οποίων επιλύονταν αντίστοιχα ζητήματα κατά το παρελθόν. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ακόμη ότι έχει κατ' επανάληψη ενημερώσει για το θέμα τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ επρόκειτο να συζητήσει την υπόθεση και με τον κ. Μάας κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, απηύθυνε έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια πιθανόν «ιστορική ευκαιρία». Τόνισε, επίσης, ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση, η κυρία Άντεμπαρ επισήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι το Διμερές Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016 και η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες από την γερμανική σκοπιά «εξελίσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες ο κ. Κοτζιάς «είναι πολύ ενεργός». Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη βίλα Borsig, χώρο φιλοξενίας ξένων αξιωματούχων, έξω από το Βερολίνο, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 12:45 (ώρα Ελλάδος). Το βράδυ (19:30) ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), με θέμα: «Ελλάδα: σταθερός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή;».
Χθες ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο τον συνδέει σχέση φιλίας και συνεργασίας, καθώς ο κ. Σταϊνμάιερ πριν μεταπηδήσει στην Προεδρία, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη