Συνάντηση του κ. Δημήτρη Βέττα και του Προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ)

Λαμία,  06/06/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μία ομολογουμένως πολύ σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου μεταξύ του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  κ. Δημήτρη Βέττα και του Προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) , κατά την οποία τέθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων ένα χρονίζον από το 2012 πρόβλημα, της μη καταβολής μέχρι σήμερα του 50% της αποζημίωσης απόλυσής τους από την Αγροτική Τράπεζα.
Όπως είναι γνωστό, το 2012 και το 2013, ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας της ΑΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Probank, της FBB και 7 συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Η ειδική εκκαθάριση κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας του συνόλου του προσωπικού των εν λόγω τραπεζών, το οποίο προσλήφθηκε με νέες συμβάσεις εργασίας, χωρίς να αναγνωριστεί κανένα δικαίωμά μας από την εργασία στις ανωτέρω τράπεζες, καθώς θεωρηθήκαν ως «νεοπροσλαμβανόμενοι», ενώ σύμφωνα με την τότε ισχύουσα διάταξη του αρ. 63Δ παρ. 10 του ν. 3601/2007:  «τα άρθρα 4 και 5 του π.δ. 178/2002 δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση εφαρμογής των άρθρων 63 Δ και 63 Ε του ν. 3601/2007 και οι συμβάσεις εργασίας δεν μεταφέρονται».
Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, η ειδική εκκαθάριση κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, καταβάλλοντάς τους μόνο το 50% του ποσού της αποζημίωσης απόλυσης, επικαλούμενη την υπουργική απόφαση ΥΑ41403/Β.1563/28.09.2012, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του αρ. 13Α του ν. 3746/2009, με την οποία περιορίζεται η προνομιακή ικανοποίηση των απαιτήσεων που πηγάζουν από την εργασιακή σχέση και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ενώ οι υπόλοιπες απαιτήσεις τους, δηλαδή το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης θα καταβληθεί μετά την ικανοποίηση της απαίτησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δεδομένου ότι στην περίπτωση των εργαζομένων των ανωτέρω τραπεζών, έχουν παραβιαστεί διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος, τόσο για τη μη μεταβίβαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, όσο και για τη μη καταβολή σε αυτούς της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, γεγονός που είχε καταγγελθεί μέσα και έξω από τη Βουλή από την τότε Αντιπολίτευση και σημερινή Κυβέρνηση, ζητήθηκε από τον κ. Βέττα η παρέμβασή του για να δρομολογηθεί η αποκατάσταση αυτής της αδικίας μέσω νέας Υπουργικής Απόφασης ή νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να ικανοποιηθεί η δίκαιη απαίτηση των εργαζομένων πριν το ΤΧΣ και να λάβουν το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσής απόλυσης, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία για κάθε απολυμένο εργαζόμενο της χώρας.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη