Προτάσεις του Δημήτρη Βέττα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για επίλυση θεμάτων ασφάλισης, προστίμων και ρύθμισης των 100 δόσεων

Στο πλαίσιο της συζήτησης του  σχεδίου  νόμου του Υπουργείου  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις» στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων  της Βουλής, ο βουλευτής του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης   Βέττας,  στη χθεσινή συνεδρίαση παρέθεσε απόψεις και προτάσεις σχετικά με ζητήματα  τα οποία αποτελούν για τον ίδιο προτεραιότητα, σε μια σειρά ρυθμίσεων που πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα πρόστιμα λόγω ανασφάλιστης εργασίας και ειδικότερα στην περίπτωση που έχει υποβληθεί  ένσταση, η οποία είναι σε στάδιο εξέτασης και πρότεινε  να δίνεται η δυνατότητα  της ένταξης στη σχετική  επικείμενη ευνοϊκή  ρύθμιση του νόμου και για όσες περιπτώσεις ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία.  Επίσης  πρότεινε  να δίνεται η δυνατότητα της ωφέλειας  του 50% των προστίμων σε  επαγγελματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί δυο πρόστιμα εις βάρος τους, ουσιαστικά δηλαδή  να μπορέσει τουλάχιστον το ένα εξ αυτών να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να γίνει, όπως είπε,  γιατί τα πρόστιμα αυτά βεβαιώνονται,  αλλά τελικά δεν αποπληρώνονται με συνέπεια να χάνονται εντέλει και θέσεις εργασίας.
Στη συνέχεια έθεσε το θέμα των υφιστάμενων ρυθμίσεων  των  εκατό (100) δόσεων σε σχέση με τις τρέχουσες  ληξιπρόθεσμες εισφορές.  Ζήτησε  να δίνεται η δυνατότητα  σε όσους είχαν ρύθμιση και την έχασαν λόγω μη  καταβολής των τρεχουσών εισφορών τους, να αναστέλλεται η άμεση λύση της ρύθμισης και η λήψη αναγκαστικών μέτρων για ένα συγκεκριμένο  αριθμό τρεχουσών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για  το χρονικό διάστημα του ενός (1) μήνα δηλαδή, να παρέχεται το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να κάνει επανορθωτικές ενέργειες, που σημαίνει ότι ή θα του δίνεται το

δικαίωμα της πλήρης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ή θα του δίδεται για μια (1) μόνο φορά το δικαίωμα της ένταξης του ποσού που δεν μπορεί να καταβάλει και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο στην υφιστάμενη ρύθμιση, με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του αριθμού των 100 δόσεων. Προτείνεται το ποσό της δόσης να παραμένει όπως είχε ρυθμιστεί.  Εξυπακούεται ότι αυτό θα γίνεται αφού το ληξιπρόθεσμο ποσό θα προσαυξάνεται με σχετικό επιτόκιο. Πρόκειται όπως είπε για ανθρώπους μικρών επιχειρήσεων, που έχουν δώσει μάχη στα χρόνια των μνημονίων, που έχουν με πολύ δυσκολία κρατήσει δουλειές στα χέρια τους και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν διατηρήσει θέσεις εργασίας.
Η επόμενη πρότασή του ήταν η επίλυση του προβλήματος της παράλληλης ασφάλισης σε ΟΓΑ και ΤΕΒΕ ασφαλισμένων, σε περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων, όπως η περίπτωση  του να είχε εκδώσει τιμολόγιο σε υποχρεωτική περιοχή (π.χ. ένας ξυλουργός από χωριό με πληθυσμό  2000 κατοίκων να είχε παροχή υπηρεσιών στη Λαμία). Πρέπει όπως τόνισε  εάν συνέχιζε την Ασφάλεια του ΟΓΑ, να θεωρηθεί ότι δεν συντρέχουν οι όροι του να μπορεί να επιλέξει ταμείο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αφαιρεθούν τα τέλη καθυστέρησης  και οι εισφορές του κλάδου υγείας.
Περιμένουμε απαντήσεις…., είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ  ΒΕΤΤΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη