Ιστορική ημέρα χαράς και ευλογίας για το ορεινό Γαρδίκι Ομιλαίων

Στο όμορφο ορεινό χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων του Δήμου Μακρακώμης, το οποίο ευρίσκεται χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων σε υψόμετρο 1050 μέτρων,   μετέβη την Κυριακή 8 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, όπου χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν ετέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη συμπληρώσει 100 ετών παρουσίας και λειτουργίας του Ιστορικού Ναού του χωριού , ο οποίος τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Αθανασίου.
          Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.
          Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας εις ένδειξιν τιμής προς του κατοίκους του χωριού αλλά και εις ανάμνησιν της Ιστορικής αυτής ημέρας για την περιοχή, προεχείρησε αναγνώστη τον Ιεροψάλτη του χωριού κ. Ιωάννη Παπαστάμο, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του στην τοπική κοινωνία , την οποία με μεγάλη χαρά και προθυμία προσφέρει πάνω από 50 χρόνια.
          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο του χωριού π. Ιωάννη Σουφλερό, δια τον οποίο ωμίλησε με πατρικά λόγια αγάπης, επαινώντας το σπουδαίο λειτουργικό και ποιμαντικό έργο που προσφέρει αγογγύστως και μετά προθυμίας σε τέσσερα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας.
          Στην συνέχεια ο Ενδοξότατος Στρατηγός ε.α και Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Γαρδικιωτών κ. Αθανάσιος Νικολοδήμος, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο με λόγια σεβασμού και αγάπης και  τον ευχαρίστησε δια την τιμητική  παρουσία του στο χωριό αλλά και δια την  «πατρική του στήριξη προς κάθε αγαθή ενέργεια διαφυλάξεως της Ελληνορθοδόξου ταυτότητος μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
          Δι' ολίγον ο κ. Νικολοδήμος αναφέρθηκε στην Ιστορία των 100 ετών παρουσίας, λειτουργίας και προσφοράς του  Ναού καθώς και  στην αγάπη και ευλάβεια των κατοίκων του χωριού, απαραίτητα συστατικά διαφυλάξεως της παραδόσεως μας, όπως ανέφερε.
          Εις ανάμνησιν της Ιστορικής αυτής ημέρας και εις ένδειξιν σεβασμού ολοκλήρου του πληρώματος του χωριού, ο Στρατηγός προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα Αρχιερατικό μπαστούνι.
          Ο Ποιμενάρχης μας στην συνέχεια ευχαρίστησε εγκαρδίως τον κ. Νικολοδήμο δια την χειρονομία αυτή και ετόνισε:
          «Σας συγχαίρω δια τις επετειακές αυτές εκδηλώσεις των 100 ετών του περικαλλεστάτου αυτού Ναού, ο οποίος είναι μια απόδειξη αγάπης και ευλαβείας των μακαριστών κατοίκων του χωριού  αλλά και των ζώντων, οι οποίοι και συνεχίζουν την παράδοση και την Ιστορία. Πάνω απ' όλα αγαπητοί μου αδελφοί είναι ο Θεός και όποιος στηρίζει την ελπίδα του στον Θεό πάντοτε πετυχαίνει. Για να κρατήσουμε την Ορθοδοξία μας και την Πατρίδα μας, πρέπει να κρατήσουμε τα χωριά μας, διότι αυτά πρεσβεύουν και διαφυλάττουν τις Ιερές παραδόσεις και αξίες της Εκκλησίας και του Έθνους μας.
          Ενδοξότατε Στρατηγέ, σας ευχαριστώ δια το όμορφο αυτό δώρον.  Το μπαστούνι αυτό θα μου θυμίζει την στιβαρότητα σας, την φιλοπατρία σας και την ευλάβεια σας.
          Δεχθείτε παρακαλώ αυτό το παράσημο, την ύψιστη τιμή της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος , ως έκφραση ευγνωμοσύνης, αγάπης, τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό σας».
          Ακολούθησε η παρασημοφόρηση του κ. Νικολοδήμου, η οποία ήταν ακόμη μία χαρά για το χωριό, συμπληρώνοντας τις προηγούμενες δύο χειροθεσίες. Όλοι οι παριστάμενοι πιστοί, με μια φωνή αναφώνησαν εις τον Εφημέριό τους, τον Ιεροψάλτη και τον Στρατηγό το "Άξιος".
          Τέλος ο Σεβασμιώτατος, οι Ιερείς, οι επίσημοι και όλοι οι πιστοί εν πομπή μετέβησαν στον προαύλιο χώρο του Ναού, όπου ο Ποιμενάρχης μας έκανε τα αποκαλυπτήρια της Ιστορικής πλάκας, η οποία ευρίσκεται στην είσοδο του Ναού και ευλόγησε τους άρτους υπέρ υγείας όλων των κατοίκων του χωριού.
          Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών εδόθη πλούσιο κέρασμα σε όλου τους παρευερισκομένους και μια μικρή εικόνα του Μεγάλου Αθανασίου, αντίγραφο της Εφεστίου Ιεράς Εικόνος του Αγίου, η οποία ευρίσκεται σε προσκυνητάρι στο Ναό.
          Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης, κ. Δημήτριος Βέττας και  κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Μακρακώμης - Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του χωριού κ. Ευάγγελος Σκαρμούτσος,  ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης, ο Διοικητής του Α.Τ. Σπερχειάδος κ. Γεώργιος Σταθοκώστας, η Αναπληρώτρια Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μακρακώμης κ. Ελένη Μανιώτη, άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.
          Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Λιανοκλάδι όπου ετέλεσε παρουσία όλων των  κατοίκων του χωριού την Εξόδιο Ακολουθία της αειμνήστου Ευαγγελίας Ρίζου,  Πρεσβυτέρας του Εφημερίου της Ενορίας  π. Βασιλείου Ρίζου.
           Ο Ποιμενάρχης μας στον επικήδειο λόγο του  ωμίλησε δια το Μυστήριο του θανάτου και την χαρά της Αναστάσεως, η οποία βιώνεται μόνο μέσα στην Εκκλησία , σκιαγραφώντας δι' ολίγον την ευσεβή προσωπικότητα της μακαριστής πρεσβυτέρας, δίδοντας στον π. Βασίλειο στα παιδιά και σε όλους τους συγγενείς τον παρηγορητικό λόγο   της Εκκλησίας εις το πένθος τους  , ευχόμενος ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή της στους κόλπους του και να δίδει δύναμη εις τον π. Βασίλειο.

imfth.gr


 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη