Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Παντελεήμων είναι πρότυπο ζωής για όλους τους χριστιανούς».

Με ιεροπρέπεια και Εκκλησιαστική λαμπρότητα η Πανηγυρίζουσα Ενορία της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων ετίμησε τη μνήμη του προστάτου της αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος  και Ιαματικού.

            Ανήμερα της Εορτής Παρασκευή 27 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργών μετά πολλών Ιερέων της περιοχής και του Αρχιδιακόνου, ενώ παρέστη μεγάλο πλήθος πιστών από την κωμόπολη των   Καμένων Βούρλων και λουομένων παραθεριστών.

            Το Ιερό αναλόγιο πλαισίωσε χορός Ιεροψαλτών υπό την καθοδήγηση του πολιού Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Κυρμανίδη.

            Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του ανέλυσε τον τελευταίο στίχο της ανγνωσθείσης Ευαγγελικής περικοπής : «Ἐν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τάς ψυχάς ὑμῶν» ( Λουκ. 21, 19 ), αναφερόμενος στη ζωή του αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος αγωνίσθηκε στην επίγειο ζωή του κατά της ειδωλολατρίας διαμένων αμετακίνητος στην αγάπη του για τον Χριστό και για τον άνθρωπο και εξαιτίας της πίστεως του αυτής εμαρτύρησε λαμβάνοντας τον αμαράντινο στέφανο της Ουρανίου Βασιλείας.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            « Ο σήμερα τιμώμενος άγιος Παντελεήμων, αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, είναι για εμάς ιατρός, προστάτης, θεραπευτής και συμπαραστάτης στη ζωή μας.

            Η Αγία μας Εκκλησία με τις Εορτές των αγίων μας δίδει χαρά και αγαλλίαση. Οι Εορτές αυτές αναζωογονούν την ύπαρξή μας και μας δίδουν πρώτυπα ζωής για να συνεχίσουμε κι’ εμείς τον προσωπικό μας αγώνα.

            Ο Κύριος μας διαβεβαιώνει ότι η ζωή του Χριστιανού δεν είναι κοσμική χαρά, αλλά άλλου είδους χαρά, η οποία ενισχύεται από τα δεινά. Ο Χριστιανός διώκεται και περνά πολλά δεινά ένεκεν του ονόματος του Χριστού και εξαιτίας του πολέμου που δέχεται από τον φθονερό διάβολο, αλλά ενδυναμώνεται από τον Κύριο και δικαιώνεται. Η ζωή του χριστιανού παρομοιάζετε με στάδιο αγώνων από το οποίο καλείται να βγει νικητής. Τέτοια όμως ζωή δεν πέρασαν και οι άγιοι; Αυτή η δύσκολη και ακανθώδης πορεία φέρνει την αιώνια ευτυχία.

            Σήμερα τιμούμε ένα πρότυπο ζωής, έναν ιατρό επιστήμονα, ο οποίος έμεινε αμετακίνητος στην αγάπη του προς τον Χριστό και προς τον άνθρωπο. Πήγε κόντρα στο ρεύμα της ειδωλολατρίας κηρύττων την δύναμη του Χριστού και γι’ αυτή την πίστη εμαρτύρησε και έλαβε από τον Κύριο την χάρη των ιαμάτων.

            Θέλω να σας παρακαλέσω αδελφοί μου και σήμερα που είμαστε συγκεντρωμένοι δια να τιμήσουμε την μνήμη του αγίου Παντελεήμονος, να προσευχηθούμε όλοι μαζί για τους αδελφούς μας στην Αττική που περνούν αυτή τη σκληρή δοκιμασία. Ευρίσκονται μπροστά στην καταστροφή και στον θάνατο και να ευχηθούμε ο Κύριος δια πρεσβειών του αγίου Παντελεήμονος να τους θεραπεύσει, να τους δώσει δύναμη  και να τους αποκαταστήσει. Ακόμη να προσευχηθούμε και για την ανάπαυση όλων εκείνων των ψυχών  που χάθηκαν τόσο άδικα και με τέτοιο τραγικό τρόπο.

            Μόνο αν βάλουμε τους εαυτούς μας στην θέση τους θα καταλάβουμε το μέγεθος της τραγωδίας. Αυτές οι καταστάσεις μας επιβάλλουν τέτοιες ώρες να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί στο όνομα του Χριστού και της Εκκλησίας. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το ποιος φέρει την ευθύνη της τραγωδίας, αλλά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί και η πολιτεία και η Εκκλησία να δώσουμε λύση στον πόνο των αδελφών μας».

            Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε εις τους εορτάζοντας Χρόνια Πολλά  και σε όλους τους παρευρισκομένους να έχουν πλουσία την ευλογία και την προστασία του αγίου Παντελεήμονος στη ζωή του.

            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής και αναγνωρίσεως της σπουδαίας διακονίας του εις το αναλόγιο,  επέδωσε το παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως  εις τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Γεώργιο Κυρμανίδη, ο οποίος επί 52 συναπτά έτη διακονεί το Ιερό αναλόγιο της Ενορίας. Η ευχάριστη αυτή έκπληξη του Ποιμενάρχου μας συνεκίνησε τους πάντες και όλοι μαζί αναφώνησαν το «Άξιος!» δίδοντας εις τον κ. Κυρμανίδη μεγάλη χαρά και συγκίνηση.

            Ακολούθως ο Προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με λόγο υψηλό τον ευχαρίστησε εκ μέρους του συνόλου των πιστών της Ενορίας δια την ευλογητή παρουσία του εις την πανήγυρη, μια παρουσία που 22 χρόνια τιμά και ευλογεί ανελλιπώς την Εορτή του προστάτου της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων.

            Τέλος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσεφέρθη εις το παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, εόρτιο κέρασμα εις όλους.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών  παρέστησαν: Οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης και κ. Χρήστος Σταικούρας, ο Δήμαρχος Μώλου -Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δ.Δ  Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Πλατανιάς και ο Διοικητής του Α. Τ. Καμένων Βούρλων.

imfth.gr






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη