Η Ιερά Μνήμη των Αγίων Αναργύρων στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αταλάντης

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη  εορτάσθηκε η Ιερά μνήμη των αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων Ιατρών στην ομώνυμη Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή στην Αταλάντη.
          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το πρωί της Κυριακής 1 Ιουλίου χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Νέο Καθολικό  της Ιεράς  Μονής που τιμάται  στην Παναγία τη Φοβερά Προστασία, με την παρουσία πλήθους προσκυνητών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει όλους τους χώρους του μοναστηριού.   Το Ιερό αναλόγιο διηκόνησε χορός Μοναζουσών.
          Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα αλλά και σε αυτούς που παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ωμίλησε για τις σπουδαίες προσωπικότητες των αγίων Αναργύρων, αναλύσας και την Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δύο δαιμονιζομένων νέων από τον Κύριο.
          Χαρακτηριστικά ανέφερε:
          « Μας συνεκάλεσε η Ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων, αγαπητοί μου αδελφοί,  εδώ στο Μοναστήρι τους για να τιμήσουμε το μαρτύριό τους, την αγία ζωή τους και να διδαχθούμε από την κατά Χριστόν διαγωγή τους.
          Όποιος προστρέχει στην βοήθεια των Αγίων, δεν φεύγει χωρίς να ικανοποιείται το αίτημα της προσευχής του, χωρίς να θεραπεύονται κάθε είδους ασθένειες σωματικές και ψυχικές. Το παν είναι να ζητάμε από τον Θεό και τους Αγίους.
          Ο Χριστός μας πλησιάζει με ελευθερία για να μας ελεήσει από κάθε τι που μας βασανίζει. Γι’ αυτή την ελευθερία μας μιλούν σήμερα οι σύγχρονοι άθεοι. Δεν ξέρουν ότι ο Κύριος είναι αυτός που εδίδαξε πρώτος την ελευθερία και την αγάπη προς όλους;
          Οι Άγιοι Ανάργυροι έδωσαν την αγάπη του Χριστού και ελέησαν τους ανθρώπους. Δεν έπαιρναν χρήματα για την θεραπεία που προσέφεραν στους ασθενείς, στους οποίους εκτός από τις ιατρικές τους γνώσεις προσέφεραν και την Χάρη του Θεού. Υπάρχουν και σήμερα αδελφοί μου, τέτοιοι ιατροί και τέτοιοι άνθρωποι που δυστυχώς όμως δεν προβάλλονται. Αυτούς τους ανθρώπους τους προβάλλει η Εκκλησία και πρέπει να τους προβάλουμε ζώντας μέσα στην Ενότητα της Εκκλησίας.
          Αυτός ο χώρος, στον οποίο συνυπάρχουμε όλοι, ο χώρος  της Εκκλησίας , είναι τόπος Ιερός, είναι τόπος προσφοράς, είναι ο τόπος του Θεού. Ο Κύριος μας σκεπάζει με την χάρη του και μας προφυλάσει  από τα δαιμόνια, τα οποία προκαλούν τις περισσότερες ψυχικές και κατ’ επέκταση και σωματικές ασθένειες. Αλίμονο αν μείνει κανείς ακάλυπτος από την Χάρη του Θεού».
          Στην κατακλείδα του κηρύγματός του ο Ποιμενάρχης μας συνεχάρη την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Φιλοθέη και τα μέλη της γυναικείας αδελφότητος για το πνευματικό έργο που επιτελούν στην περιοχή, ένα έργο «μαρτυρίας Χριστού», όπως χαρακτηριστικά ετόνισε, αναφερόμενος και στην πλούσια Ιστορία του μοναστηριού στο διάβα των αιώνων, καθώς στο μοναστήρι αυτό πήραν τα πρώτα μαθήματα της  μοναχικής τους ζωής οι  Φθιώτες Άγιοι , Σεραφείμ ο Δομβοΐτης  και Δαβίδ ο Γέρων,  οι οποίοι κατάγονταν από την περιοχή.
          Τέλος ευχαρίστησε όλους εκείνους τους πιστούς που με διακριτικότητα συμπαραστέκονται στην αδελφότητα και ευχήθηκε η ευλογία των Αγίων Αναργύρων να είναι παντοτινή και καλό μήνα σε όλους.
         Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των Ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων των αγίων, πέριξ του Καθολικού.  
Μετά το πέρας των Ιερών Ακλουθιών προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα σε όλους στο μεγάλο Αρχονταρίκι της Μονής.

 imfth.gr


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη