Ρ.ΕΥ.Μ.Α.: «Δέκα προτάσεις για να μην ξανακαούμε»

Αθήνα 25.07.2018

Ρ.ΕΥ.Μ.Α.: «ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΑΟΥΜΕ…»
                                                    
Αποτιμώντας την καταστροφή στην Αττική, με απώλειες ανθρώπων και περιουσιών, το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. θεωρεί ότι είναι η ώρα για μια συμφωνία ευρέος φάσματος, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις.
Κουραστήκαμε μετά από κάθε παρόμοια τραγωδία, να ακούμε από δημόσια πρόσωπα, λόγους παρηγορητικούς και συλλυπητήριους. Είναι επιτακτική ανάγκη μια στοιχειωδώς σοβαρή κι αποτελεσματική Πολιτεία να ασχοληθεί πρωτίστως με την πρόληψη.
Επιχειρώντας να συμβάλουμε σε αυτή την συζήτηση προτείνουμε:
• Εκπαίδευση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.
• Εκπόνηση, άμεσα, σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δημοτική ενότητα με δημόσια σήμανση (αντίστοιχη μ' αυτήν των πλοίων  : χώροι συγκέντρωσης και οδηγίες πρόσβασης).
• Διενέργεια, ετησίως, ελέγχων και ασκήσεων επάρκειας του σχεδίου πολιτικής 
προστασίας ανά δημοτική ενότητα, με ουσιαστική και καθολική συμμετοχή των πολιτών.
• Δέσμια και αποκλειστική χρήση των πόρων που δίνονται στην αυτοδιοίκηση για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Όχι άλλα «πεταμένα» χρήματα σε αλλότριους σκοπούς αντί για την πολιτική προστασία. Έκπτωση από το αξίωμα όσων αυτοδιοικητικών παρανομούν.
• Τακτικός καθαρισμός οικοπέδων, διενέργεια ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας με επιβολή προστίμων στην Δ.Ο.Υ. κάθε παραβάτη.
• Άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε κάθε δημοτική ενότητα, ιδιαίτερα σε οικισμούς που παρουσιάζουν έλλειψη ρυμοτομίας και πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

• Ουσιαστική εμπλοκή της Δασικής Υπηρεσίας στη Δασοπυρόσβεση και συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων πολιτών.
• Καθαρισμοί, υλοτομία κι έλεγχοι για απόθεση απορριμμάτων και δομικών υλικών εκτός των προβλεπομένων χώρων, με επιβολή προστίμου στην Δ.Ο.Υ. κάθε παραβάτη.
• Εκπόνηση σχεδίου για προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (π.χ. drones, μοντέλα προσομοίωσης κλπ), το οποίο θα συνοδεύεται από αναλυτικό προϋπολογισμό.
• Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το συντομότερο δυνατόν.
• Καθαρισμός κλαδιών που εφάπτονται ηλεκτροφόρων καλωδίων.
• Υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, όπως συμβαίνει σήμερα με τα αυτοκίνητα, έναντι φυσικών καταστροφών.

Οι προτάσεις μας κατατίθενται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αποσκοπώντας, ως πολίτες, να απαιτούμε από το πολιτικό προσωπικό, συγκεκριμένες δράσεις και όχι αόριστα ευχολόγια. Το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. θεωρεί ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την εκ των υστέρων αποκατάσταση και είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν – το δείχνει η εκδηλούμενη αλληλεγγύη τους - σε μια πραγματικά θαρραλέα προσπάθεια προώθησης των παραπάνω πολιτικών.

Εκ του γραφείου τύπου


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη