Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν ιατρικές δράσεις στην περιοχή του Έβρου

1η Αυγούστου 2018

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν ιατρικές δράσεις στην περιοχή του Έβρου
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) αποφάσισαν να ξεκινήσουν ιατρική παρέμβαση στην περιοχή του Έβρου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο αριθμός των αφίξεων στα σύνορα του Έβρου το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπερβαίνει τις 10.000 και έχει ξεπεράσει ήδη το σύνολο των αφίξεων του 2017.

Όσοι περνούν τα σύνορα, κρατούνται για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάφορες δομές στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, έχοντας περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Μόνο το Προαναχωρησιακό Κέντρο Φυλακίου  διαθέτει ιατρικό προσωπικό, ενώ η απουσία διερμηνέων καθιστά την κλινική αξιολόγηση πολύ δύσκολη.

Το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μόλις ξεκίνησε να υλοποιείται, θα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών και προσφέρει βασική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο, καθώς και σε άλλες δομές όπου υπάρχουν ανάγκες, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Συγκεκριμένα, παρέχεται ιατρική φροντίδα και προαγωγή υγείας σε ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα από την Τουρκία αναζητώντας καταφύγιο, συχνά έχοντας υποστεί βία και ψυχολογικά τραύματα. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελείται από γιατρό, μαία, υπεύθυνο προαγωγής υγείας και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την επαρκή περίθαλψη και τα εμπόδια πρόσβασης σε φροντίδα υγείας,  ιδιαίτερα για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι έγκυες και τα άτομα με χρόνια νοσήματα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναμένουν από τις αρχές να υλοποιήσουν σχετικές δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ιατρικής φροντίδας για αυτόν τον διαρκώς αυξανόμενο και ευάλωτο πληθυσμό.

Σημείωση:
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν ανεξάρτητη ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης στην περιοχή του Έβρου από τον Αύγουστο του 2009 ως 1η Απρίλιου 2014.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη