Συνάντηση του Δημήτρη Βέττα με Επιμελητήριο και Διευθυντή ΙΕΚ Λαμίας

Λαμία, 03/08/2018

Με πρωτοβουλία  του βουλευτή του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Δημήτρη Βέττα,  πραγματοποιήθηκε την 20η  Ιουλίου 2018 συνάντηση του  με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αθανάσιο Κυρίτση και τον Διευθυντή των ΙΕΚ Λαμίας Πέτρο  Καραστάθη, προκειμένου να δρομολογηθούν οι από κοινού ενέργειες των παραγωγικών και εκπαιδευτικών φορέων  (Δημόσιο ΙΕΚ) της περιοχής μας, εν όψει της νέας σχολικής περιόδου. Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Επιμελητηρίου στη Λαμία, παρευρέθηκαν και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου και αφού παρουσιάσθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δημόσιων ΙΕΚ και ειδικότερα οι υφιστάμενες αλλά  και οι προτασσόμενες ειδικότητες από τον κο Καραστάθη, τέθηκε το πλαίσιο αφενός μεν της συνεργασίας, αφετέρου δε της ενεργής και παραγωγικής διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ΙΕΚ) στην περιοχή.
Το ζήτημα που τέθηκε ουσιαστικά είναι η καλλιέργεια μιας νέας «κουλτούρας» επιχειρηματικότητας που συνίσταται στην ικανότητα αποκωδικοποίησης των οικονομικών γεγονότων και της δυναμικής τους, δηλαδή στην ικανότητα διάγνωσης και αναγνώρισης των νέων ευκαιριών μέσω μιας δεξαμενής εκπαιδευμένων πολιτών  με εξειδικευμένη τεχνολογική γνώση.
Υιοθετήθηκε εν τέλει η  πρόταση για εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση και ο κος Βέττας παρέθεσε την άποψή του για τη σημαντικότητα της  ολοκληρωμένης στρατηγικής ενεργητικών πολιτικών για πρόληψη της ανεργίας των νέων και του κοινωνικού αποκλεισμού που αυτή συνεπάγεται, αλλά και για  την προώθηση και ενθάρρυνση της αυτοπραγμάτωσης τους με την ανίχνευση και ενεργοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που παρέχει η εξειδικευμένη γνώση.

Ως  κοινή πεποίθηση, συναποφασίσθηκαν από τους εκπροσώπους του  Επιμελητηρίου και από τον Διευθυντή του ΙΕΚ Λαμίας οι νέες ειδικότητες που πρόκειται να προταθούν για το σχολικό έτος 2018  - 2019 για το Δημόσιο ΙΕΚ Λαμίας, οι οποίες επιλέχθηκαν από τις εγκεκριμένες 130 ειδικότητες. Αποφασίστηκε επίσης η διαρκής επικοινωνία  των παραγωγικών δυνάμεων με τη διεύθυνση του ΙΕΚ και η αμοιβαία υποστήριξή τους, ώστε να ανιχνεύονται διαρκώς και εγκαίρως οι ανάγκες για τεχνολογικά καταρτισμένο δυναμικό. 

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο, όπως δηλώθηκε, θα ενημερώσει άμεσα τα μέλη του για τις νέες ειδικότητες και θα  παρέχει τις αντίστοιχες κατάλληλες επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, όπου θα εκπαιδευτούν οι σπουδαστές. Επίσης

πρόκειται να εξασφαλίσει τεχνικό εξοπλισμό για την επάνδρωση του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής,  το οποίο  σήμερα βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής.

Οι νέες ειδικότητες που προτάθηκαν εν τέλει από τη Διεύθυνση του Δημοσίου ΙΕΚ Λαμίας και αναμένεται η έγκρισή τους από την ΓΓΝΓΔΜ είναι οι ακόλουθες:

Δημόσιο ΙΕΚ Λαμίας
 Οι Ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το 2018-2019*
Α/Α    Ειδικότητα
1    Τεχνικός Μελισσοκομίας
2    Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας
3    Τεχνικός Αρτοποιός  - Ζαχαροπλαστικής
4    Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης - Αρχιμάγειρας (chef)
5    Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων
6    Προπονητής Αθλημάτων
7    Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων
8    Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων & Υποδομών (Security)
9    Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων ( για Λαμία και Αταλάντη)
10    Τεχνικός Κομμωτικής τέχνης ( για Λαμία και Αταλάντη)
*Αναμένεται η έγκριση από τη ΓΓΝΓΔΜ
*Η ημερομηνία εγγραφών θα ανακοινωθεί μετά τις 20 Αυγούστου

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ  ΒΕΤΤΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη