Λαμία: Παρουσίαση σχετικά με εντοπισμό φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης και τη σύλληψη 2 αλλοδαπών καλλιεργητών

Λαμία, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγου Μιλτιάδη Πουρσανίδη και του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων, Αστυνόμου Β’ Σταύρου Κουτουλογένη, σχετικά με:
  • εντοπισμό φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης, σε ορεινή περιοχή της Αράχωβας Βοιωτίας και σύλληψης (κατόπιν σχετικών Ενταλμάτων) δύο αλλοδαπών καλλιεργητών αυτής,
  • εξιχνίαση ένοπλης ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στη Χαλκίδα και ταυτοποίησης ενός εκ των δύο δραστών, ο οποίος τυγχάνει δραπέτης φυλακών, καθώς και
  • εξιχνίαση δύο περιπτώσεων διάρρηξης και απόπειρας διάρρηξης Α.Τ.Μ. τραπεζών, σε περιοχές της Βοιωτίας και Κορινθίας, με την πρόκληση έκρηξης (μέθοδος PLOFKRAAK ), από πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο 2018 στην Αττική.
Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης :
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω, για ακόμη μία φορά, ότι οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, διεξάγουν καθημερινά έναν επίμονο αγώνα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλες τις μορφές της εγκληματικότητας και συνακόλουθα να προασπίσουμε ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό, το αγαθό της ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή παρουσίαση αφορά τρεις ανεξάρτητες υποθέσεις που χειρίστηκαν με μεθοδικότητα, αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Λιβαδειάς, Θηβών και Χαλκίδας.
Η πρώτη υπόθεση αφορά στον εντοπισμό φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης, σε ορεινή περιοχή της Αράχωβας Βοιωτίας και τη σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών καλλιεργητών της φυτείας, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και συντονισμένες έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην εξιχνίαση της ένοπλης ληστείας που διαπράχθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, σε κοσμηματοπωλείο της Χαλκίδας και την ταυτοποίηση, έπειτα από ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ενός εκ των δύο δραστών, ο οποίος τυγχάνει δραπέτης φυλακών.
Αναφορικά τέλος με την τρίτη υπόθεση, έπειτα από πολύμηνη και συνδυαστική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, εξιχνιάσθηκαν δύο (2) ακόμη περιπτώσεις διάρρηξης και απόπειρας διάρρηξης Α.Τ.Μ. τραπεζών, σε περιοχές της Βοιωτίας και της Κορινθίας, με την πρόκληση έκρηξης (μέθοδος PLOFKRAAK), δράστες των οποίων είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Ιανουάριο στην Αττική.
Με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίασης, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τα επιχειρησιακά στελέχη που υπηρετούν και ενεργούν στην Περιφέρειά μας, αλλά και να τονίσω ότι οι προσπάθειές μας, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν αμείωτα με κύριο γνώμονα και κοινή συνισταμένη την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Εκτενέστερη ανάλυση των ανωτέρω υποθέσεων, θα πραγματοποιηθεί ακολούθως από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, αφού πρώτα ευχαριστήσω τόσο τους διοικητές και τους αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφαλείας Λιβαδειάς, Θηβών και Χαλκίδας, όσο και τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ευβοίας και Βοιωτίας, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα μαζί μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, Α/Β’ Σταύρος Κουτουλογένης :
Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας και από εμένα,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ προκειμένου να σας παρουσιάσουμε τρεις υποθέσεις που χειρίστηκαν αστυνομικοί Υπηρεσιών Ασφαλείας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βοιωτίας και Ευβοίας, στα πεδία αντιμετώπισης της οργανωμένης καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και της διάπραξης ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.
Σχετικά με την πρώτη υπόθεση :
Όπως γνωρίζετε, ο αγώνας κατά των ναρκωτικών και των συνεπειών τους για το κοινωνικό σύνολο, αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, εντείνουν και βελτιστοποιούν τις επιχειρησιακές τους δράσεις, με στόχο την προστασία των συνανθρώπων μας και κυρίως των νέων, οι οποίοι πλήττονται από τη μάστιγα των ναρκωτικών.
Από τις αρχές του φετινού έτους, το οποίο έχει αναγνωριστεί και χαρακτηριστεί σημειολογικά ως «έτος κατά των ναρκωτικών», έχουμε καταφέρει να εξαρθρώσουμε οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, να εντοπίσουμε φυτείες και να εκριζώσουμε μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων κάνναβης και οπιούχων φυτών, να κατασχέσουμε σημαντικές ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης και να οδηγήσουμε τους συλληφθέντες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτών των αδιάκοπων προσπαθειών μας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, με τη συνδρομή ελικοπτέρου της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε ευρύτερη ορεινή και δύσβατη περιοχή της Αράχωβας Βοιωτίας και συγκεκριμένα σε ρέμα πλησίον του καναλιού Μόρνου.
Ειδικότερα οι αστυνομικοί, κατορθώνοντας να προσεγγίσουν την φυτεία, η οποία εκτεινόταν σε απροσπέλαστο σημείο στην όχθη του ρέματος, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για έναν ειδικά διαμορφωμένο – εκχερσωμένο χώρο, που διαχωρίζονταν σε δύο μέρη με εμφυτευμένα δενδρύλλια κάνναβης, ενώ σε ύψωμα έναντι της φυτείας και σε απόσταση (100) περίπου μέτρων από αυτή, εντοπίστηκαν δύο ακόμη κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι, τους οποίους οι καλλιεργητές χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο και χώρο ανάπαυσης αντίστοιχα.
Από την φυτεία εκριζώθηκαν συνολικά (216) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους (2) έως (2,50) μέτρων, ενώ επίσης κατασχέθηκαν διάφορα είδη ένδυσης και υγιεινής, καθώς και αγροτικά εργαλεία - αντικείμενα, κατάλληλα για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων.
Επιπλέον, από τους χώρους κατόπτευσης και ανάπαυσης των καλλιεργητών, κατασχέθηκαν (3) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους (1) περίπου μέτρου και διάφορα τρόφιμα και αντικείμενα οικιακής χρήσης και επιβίωσης.
Ακολούθησε άμεσα διεξοδική και συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, με φυσικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας, στο πλαίσιο των οποίων ταυτοποιήθηκαν δύο (2) αλλοδαποί καλλιεργητές της φυτείας, ηλικίας 33 και 48 ετών.
Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, συνελήφθησαν χθες (25-09-2018) το πρωί, ο 33χρονος σε περιοχή της Λιβαδειάς και ο 48χρονος σε περιοχή της Αράχωβας, με την συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Σταθμού Αράχωβας, δυνάμει αντίστοιχων Ενταλμάτων σύλληψης της κας Ανακρίτριας Πρωτοδικών Λιβαδειάς.
Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι στις οικίες τους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των (7.000) ευρώ, έξι (6) κινητά τηλέφωνα, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και διάφορα προσωπικά έγγραφα των δραστών.
Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, εξετάζεται η τυχόν συμμετοχή και άλλων συνεργών των καλλιεργητών της φυτείας, ενώ οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν αρμοδίως.
Σχετικά με την δεύτερη υπόθεση :
Από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εξιχνιάσθηκε η ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε πρόσφατα σε κατάστημα - κοσμηματοπωλείο, στην πόλη της Χαλκίδας.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ενός εκ των δύο δραστών. Πρόκειται για 33χρονο αλλοδαπό, δραπέτη φυλακών, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία.
Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 27-08-2018, ο 33χρονος από κοινού με έτερο συνεργό του, φορώντας κράνη δικυκλιστών, αποβιβάστηκαν από μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού (με καλυμμένη την πινακίδα κυκλοφορίας της) και εισήλθαν στο ανωτέρω κοσμηματοπωλείο.
Ακολούθως, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν την υπάλληλο του καταστήματος και την ανάγκασαν να τους παραδώσει, από την βιτρίνα και το χρηματοκιβώτιο, κασετίνες που περιείχαν διάφορα κοσμήματα.
Οι δράστες διέφυγαν επιβιβαζόμενοι στην δίκυκλη μοτοσικλέτα, ενώ δεν δίστασαν να πυροβολήσουν δύο φορές στον αέρα, για εκφοβισμό, με πιστόλι, όταν άκουσαν τα ηχητικά σήματα περιπολικών οχημάτων που προσέγγιζαν την περιοχή.
Έπειτα από ευρείες αναζητήσεις αστυνομικών δυνάμεων, εντοπίστηκαν λίγο αργότερα επί του οδοστρώματος, σε ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, ένα πιστόλι, με φυσίγγιο στην θαλάμη του και (12) φυσίγγια στην γεμιστήρα του, καθώς και (17) κασετίνες, κάποιες από τις οποίες περιείχαν κοσμήματα.
Επιπλέον, από του αστυνομικούς κατασχέθηκαν, από το προαναφερόμενο κατάστημα, ένα υφασμάτινο περιλαίμιο, ένα σακ - βουαγιάζ και μία νάιλον τσάντα (κενά περιεχομένου), ενώ από το σημείο που πυροβόλησαν οι δράστες για εκφοβισμό στον αέρα, δύο κάλυκες πιστολιού, διαμετρήματος (38) cal .
Σημειώνεται ότι ο 33χρονος, είχε αποδράσει την 24-08-2018 (τρεις ημέρες πριν τη διάπραξη της ληστείας) από Κατάστημα Κράτησης της χώρας, όπου κρατείτο με Απόφαση του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, εκτίοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης για ληστείες, διακεκριμένη περίπτωση κλοπών, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αρπαγή κατά συρροή, εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
Όσον αφορά τέλος για την τρίτη περίπτωση :
Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης και πολύμηνης έρευνας, καθώς και κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης στοιχείων, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τανάγρας και το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, εξιχνιάσθηκαν δύο (2) περιπτώσεις διάρρηξης και απόπειρας διάρρηξης Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών (Α.Τ.Μ.) τραπεζών, με την πρόκληση έκρηξης (μέθοδος PLOFKRAAK).
Συγκεκριμένα, διακριβώθηκε ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι οποίες διαπράχθηκαν σε περιοχές της Βοιωτίας και της Κορινθίας, ενέχονται μέλη εγκληματικής οργάνωσης, διεθνικού χαρακτήρα, η οποία είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Ιανουάριο στην Αττική.
Αναλυτικότερα εξιχνιάσθηκαν:
  • απόπειρα διάρρηξης σε Α.Τ.Μ. τράπεζας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, πρώτες πρωινές ώρες της 07-11-2017. Οι δράστες, αφού πρώτα στρέβλωσαν την πύλη εισόδου – εξόδου χρημάτων του μηχανήματος, επιχείρησαν, με την πρόκληση έκρηξης, να το παραβιάσουν και να αφαιρέσουν χρήματα από το εσωτερικό του, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν, και
  • διάρρηξη σε Α.Τ.Μ. τράπεζας στα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας, πρώτες πρωινές ώρες της 22-11-2017. Οι δράστες προκάλεσαν έκρηξη στο μηχάνημα, το οποίο ήταν εγκατεστημένο σε χώρο στάθμευσης οχημάτων εμπορικού κέντρου της περιοχής και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του χρηματικό ποσό.
Υπενθυμίζεται ότι την 29-01-2018, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) μέλη της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης και εξιχνιάσθηκαν τότε δέκα (10) περιπτώσεις εκρήξεων σε Α.Τ.Μ. τραπεζών, με την μέθοδο του PLOFKRAAK, σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων στις Λιβανάτες και στην Αρκίτσα Φθιώτιδας.
Για την πλήρη μάλιστα αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναπτύχθηκε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο των περιπτώσεων αρμοδιότητάς του, για τις οποίες προηγήθηκε πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα (σχετικό το από 30-01-2018 Δελτίο Τύπου).
Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι έρευνες, για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, συνεχίζονται.
Οι εντατικές δράσεις και επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, καθώς και την αντιμετώπιση όλων των μορφών εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.
Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία.
Δείτε βίντεο από τον εντοπισμό φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης εδώ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη