Φθιώτιδος Νικόλαος: «Τα Μοναστήρια της Παναγίας μας έχουν τεράστια Πνευματική και Εθνική αξία».


Με περισσή λαμπρότητα και την παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών από τη Φθιώτιδα και από άλλες περιοχές της Πατρίδος μας πανηγύρισαν και φέτος οι δύο Ιστορικές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας , Παναγίας Δαμάστας και Αντινίτσης την Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοοτόκου.
            Αφ’ εσπέρας της Εορτής Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στην Γυναικεία Ιερά Μονή Δαμάστας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, παρουσία Ιερέων της Μητροπόλεως μας, των Αρχόντων του τόπου και εκατοντάδων ευλαβών προσκυνητών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει όλους τους χώρους της Μονής.
            Η ευλόγηση των άρτων έλαβε χώρα στην εξωτερική αυλή του Μοναστηριού και προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας εξεφώνησε Θείο Λόγο, αναφερόμενος στην πρώτη μεγάλη Εορτή του Εκκλησιαστικού έτους , το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην ιδιαίτερη σχέση που έχει ο πιστός λαός με την Ιερό πρόσωπο της Παναγίας.
            «Η Παναγία αδελφοί μου είναι η χαρά μας. Η γέννησή της σήμανε την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Εκείνη ως στοργική Μάνα σκύβει πάνω από τα προβλήματα και τον πόνο των ανθρώπων και με την σκέπη της συνεχώς θαυματουργεί. Ως πιστός λαός και ως Έθνος δεν έχουμε άλλη ελπίδα από την Παναγία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
            Στην κατακλείδα του κηρύγματός του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε εκτενώς στον σπουδαίο και ιστορικό ρόλο της Μονής, η οποία προσέφερε πολλούς αγώνες και θυσίες στην απελευθέρωση του Έθνους μας από τους Τούρκους, μιας και απετέλεσε  το εφαλτήριο του αγώνος της απελευθέρωσης  του 1821 για την Ρούμελη.
            « Ο τόπος εδώ που πατούμε είναι αγιασμένος και Ιερός. Εδώ συγκεντρωνόταν οι οπλαρχηγοί του 21 και έβρισκαν καταφύγιο και έπαιρναν δύναμη από την Παναγία  για να συνεχίσουν τον αγώνα της λευτεριάς. Ο Αθανάσιος Διάκος, ο Δυοβουνιώτης, ο Ησαΐας Σαλώνων και τόσοι άλλοι απ’ εδώ έδωσαν τον μήνυμα της λευτεριάς και τα χώματα της Μονής είναι βαμμένα με το αίμα τους».
            Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εις την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό και σε όλη την 15μελή αδελφότητα,  η Παναγία να σκέπει με την χάρη της την Μονή Της και όλη την Φθιώτιδα, να τους δίδει δύναμη, υγεία και πνευματική προκοπή δια να συνεχίσουν να δίδουν την μαρτυρία της πίστεως και αναπαύουν με την φιλοξενία τους όλους εκείνους τους προσκυνητές που καταφθάνουν απ’ όλα τα σημεία της γης και εναποθέτουν την ελπίδα τους στην θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Δαμάστας.
            Ακολούθησε η διανομή του άρτου καθώς και μοναστηριακού κεράσματος σε όλους τους παρευρισκομένους πιστούς εκ μέρους της αδελφότητος.
            Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στην Πανηγυρίζουσα Ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης.
            Και τις δύο ημέρες τα αναλόγια των Μονών εκόσμησε με την παρουσία της πολυμελής Βυζαντινή χορωδία Ιεροψαλτών, καθηγητών και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού αυτής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.
            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους εκατοντάδες παρευρισκομένους πιστούς αλλά και στους χιλιάδες των ακροατών  του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις Ιερές Ακολουθίες απευθείας απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
            « Μας συνήγαγε σήμερα εδώ αγαπητοί μου αδελφοί η Χάρις της Υπεραγίας Θετόκου για να βιώσουμε το Μέγα γεγονός της Γεννήσεως Της, ν’ ακούσουμε τα Ιερά κείμενα και παραγγέλματα της Εκκλησίας μας, για να διδαχθούμε από την Θεολογία της Εορτής και να επιστρέψουμε νέοι άνθρωποι για να συνεχίσουμε τον πνευματικό αγώνα μας.
            Αυτή η Εορτή είναι το προΐμιο της χαράς, διότι με την γέννησή Της η Παναγία άνοιξε τον δρόμο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού και κατ’ επέκταση ξεκίνησε το έργο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.
            Η πίστη των ανθρώπων μιλάει μέσα στις καρδιές όλων μας και μέσα απ’ τις Εορτές της Εκκλησίας μας γνωρίζουμε τι σημαίνει η Θεοτόκος για μας. Η Παναγία έγινε γέφυρα και ένωσε την Γη με τον Ουρανό και διαβαίνοντας  αυτή τη γέφυρα ο άνθρωπος σώζεται.
            Δεν είναι τυχαίο που και σ’ αυτόν εδώ τον αγιασμένο τόπο, σ’ αυτό εδώ το κατοικητήριο της Θεοτόκου μίλησε ο Ηρωισμός. Τα μοναστήρια της Παναγίας εδώ στη Ρούμελη, αλλά και παντού στην Ελλάδα δεν έχουν μόνο πνευματική Ιστορία και αξία αλλά και Εθνική. Για το Έθνος μας το όνομα της Παναγίας και της Ελλάδος είναι ένα. Η Παναγία μας έσωσε από κάθε εχθρό και συνεχίζει με την Φοβερά Προστασία της να μας σώζει.
            Μπορεί το Μοναστήρι αυτό το 1944 να εβίωσε με τον χειρότερο τρόπο την κακία των εχθρών με την ανατίναξη του από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, η Παναγία όμως με την βοήθεια Της και ο ευσεβείς λαός μας με την πίστη του, το ξαναέκτισε και η Ιστορική Μονή Αντινίτσης, συνεχίζει το διάβα του από τον 12ο αιώνα μέχρι και σήμερα, κηρύττοντας το μεγαλείο της Παναγίας.
            Αδελφοί μου, η κατάσταση στην Πατρίδα μας δεν είναι ευχάριστη. Δεν πρέπει να χάσουμε το θάρρος μας διότι έχουμε ακοίμητο φρουρό και προστάτη μας την Παναγία, η οποία όπως πάντα έτσι και τώρα θα μας σώσει από τα δεινά.
            Ευχαριστώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄ για την ευλογία και άδειά του, ώστε οι Ιερές ακολουθίες να μεταδοθούν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και τον Διευθυντή του Σταθμού κ. Αλέξανδρο Κατσάρα.
            Εύχομαι εις τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου και εις την αδελφότητα, η Παναγία να σας σκεπάζει με την Χάρη της, να είστε στερεωμένοι και αγαπημένοι και να συνεχίσετε το πνευματικό σας έργο, αποβλέποντας στην σωτηρία των ψυχών σας και των προσκυνητών σας.  Το μοναστήρι αυτό, όπως και τα άλλα είναι ένα καταφύγιο ψυχών που καθημερινά πολλοί ευλαβείς πιστοί προσέρχονται και αναβαπτίζονται πνευματικά. Χρόνια Πολλά σε όλους με ακοίμητες τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου».
            Στην συνέχεια ο Καθηγούμενος της Μονής π. Αμβρόσιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με αισθήματα ειλικρινούς υικής αγάπης και σεβασμού τον ευχαρίστησε για την ευλογητή παρουσία του στην Μονή, αλλά και για την συνεχή και αδιάλειπτο πατρική του στοργή και προστασία που προσφέρει εις την αδελφότητα, ευχόμενος η Κυρία Θεοτόκος να οδηγεί τα βήματα του με υγεία δια να συνεχίσει την Θεάρεστο και καλλίκαρπο  Αρχιερατεία του προς Δόξαν Θεού και ωφέλεια των ανθρώπων.
            Τέλος εκ μέρους της αδελφότητος προσεφέρθη σε όλους πλούσιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι και στην αυλή της Μονής.
            Στις Ιερές Πανηγύρεις  μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: ο Αντιπεριφερείαρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης,  ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, συνοδευόμενος από άλλους Διοικητές Μονάδων και αξιωματικούς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Αστέριος Μαντζιώκας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη, άλλοι εκπρόσωποι φορέων του τόπου μας, καθώς και η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών Γερόντισσα Ειρήνη με προσκυνητές από την περιοχή της Λοκρίδος.
            Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου














http://www.imfth.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη