Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πόλις της Λαμίας εόρτασε τον Πολιούχο και Ελευθερωτή της Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εόρτασε και φέτος η πόλις της Λαμίας τον Πολιούχο και Ελευθερωτή της Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά.
            Χιλιάδες πιστοί ανηφόρισαν στον μεγαλοπρεπή και καλλιμάρμαρο Ναό του για να προσευχηθούν και να τον ευχαριστήσουν έτη μία φορά για τις ευεργεσίες και τις ευλογίες του και  προς την πόλη και τους προπάτορές μας.
            Την φετινή πανήγυρη ελάμπρυναν  με την παρουσία τους, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων  κ. Μάξιμος, ο νεοεκλεγείς και άρτι χειροτονηθείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο Λαμιεύς Θεοφιλεστάτος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλός, βοηθός Επίσκοπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
             Στον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, τη συμμετοχή των ως άνω αγίων Αρχιερέων, σύσσωμου του Ιερού κλήρου της πόλεως, των αρχόντων και  του πιστού λαού.
            Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Ποιμενάρχης μας εγκαρδίως  προσεφώνησε του αγίους Αρχιερείς, παρουσίαζοντας τους στο Εκκλησίασμα και ευχαριστώντας τους θερμώς για την τιμητική παρουσία τους στην πόλη μας.
            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
            « Δοξάζουμε το όνομα του Τριαδικού Θεού που μας αξίωσε και πάλι φέτος να εορτάσουμε την Ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου και Ευαγγελιστού Λουκά και αισθανόμεθα ότι αοράτως παρίσταται και μας ευλογεί, όπως τότε την ημέρα της μνήμης του το 1944 που έσωσε την Λαμία από βεβαία καταστροφή και την απελευθέρωσε από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
            Αυτή η εορτή ακουμπάει μέσα στην ψυχή μας. Συνθέτει τις δύο μεγάλες αρχές που πάντοτε ζούμε μέσα στην Εκκλησία, την δύναμη της πίστεώς  εις τον Θεό και την αγάπη μας προς την Ορθόδοξη Πατρίδα μας.
            Φέτος η πανήγυρή μας έχει ιδιαίτερη λαμπρότητα, διότι παρίστανται εκλεκτοί Ιεράρχες. Πρώτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της περιωνύμου πόλεως των Ιωαννίνων και λίαν αγαπητός αδελφός κ. Μάξιμος. Δεύτερος ο Θεοφιλέστατος συντοπίτης μας και λίαν αγαπητός αδελφός κ. Κύριλλός, βοηθός του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου και σοφός της Θεολογικής επιστήμης διδάσκαλος και τελευταίος ο χοροστατών άρτι εκλεγείς και χειροτονηθείς, αγαπητός μοι υιός,  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Συγχωρήστε μου την συγκίνηση αδελφοί Αρχιερείς αλλά συγκινούμαι και χαίρω βλέπωντας τον Ιερώνυμο να ίσταται επί του Θρόνου. Είναι πνευματικό μου παιδί και βλάστημα της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Σεβασμιώτατε όταν μπαίνατε στο Ναό όλο το Εκκλησίασμα αναφώνησε: Άξιος! και το ίδιο επαναλαμβάνω κι εγώ τώρα: Άξιος! και είμαι βέβαιος ότι είσαι και θα συνεχίσεις να είσαι Άξιος της Αρχιερωσύνης.
            Αγαπητέ μου Ιερώνυμε μαζί με το λαό, τον οποίο υπηρέτησες για αρκετά χρόνια και ο οποίος σήμερα συγχαίρει μαζί μας, σου εύχομαι να έχεις Αρχιερατεία μακρά, ειρηνική, καρποφόρο και αγλαόκαρπο και πάντοτε προς Δόξαν Θεού και έπαινο της φιλτάτης Πατρίδος μας Ελλάδος».
            Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τον άγιο Λαρίσης να απευθύνει την πατερική του διδαχή προς τους πιστούς.
            Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας λέγοντας:
            « Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, μία προσφώνηση που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ γιατί είστε ο πνευματικός Πατήρ, ο Γέροντάς μου και ο χειραγωγήσας με και εις την μοναχική και εις την ιερατική μου ζωή. Ομολογώ ότι η αγαπώσα καρδία σας, η φιλόξενη διάθεσή σας και η νησιώτικη αρχοντιά σας με υποχρεώνουν πάντοτε να κάνω αυτό που θέλετε. Ταπεινώς δεχθείτε τις άπειρες ευχαριστίες μου κατά πάντα και δια πάντα».
            Ακολούθως ο κ. Ιερώνυμος απηύθυνε θεολογικό, κατηρτισμένο και γεμάτο πνευματικές διδαχές λόγο ομιλώντας για την αξία της Εορτής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά καθώς και για την θαυματουργική διάσωση και απελευθέρωση της πόλεως από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, θίγοντας το μεγάλο έγκλημα των εκτρώσεων, το οποίο δυστυχώς διαπράττεται καθημερινά και στην Πατρίδα μας με αποτέλεσμα , βάση των στατιστικών ερευνών, κάθε χρόνο να χάνονται 80.000 ψυχές παιδιών που δεν προλαβαίνουν να δουν το φως της ημέρας.
            «Αδελφοί μου εάν έχει ο άγιος Λουκάς σήμερα κάτι να μας πει την εορτή του με βάση τα όσα ζούμε εμείς στον σύγχρονο κόσμο, είναι να ομολογήσουμε και να παρατηρήσουμε ότι η Ιατρική επιστήμη, η οποία είναι ο ευκολότερος δρόμος για τον παράδεισο, στην εποχή μας έχει γίνει υπερταχεία για την κόλαση και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αποτρέψουμε , αποβλέποντας στο ήθος και στο μέγεθος της προσωπικότητος και στο Ευαγγέλιο του αγίου Λουκά.
            Η Εκκλησία μας προβάλλει τους αγίους όχι για να κάνει λειτουργικές πανηγύρεις αλλά τα προβάλλει για να παίρνουμε διδάγματα και αφορμές εις περίσκεψιν και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουμε αποφάσεις άγιες και ιερές που θα χαρακτηρίζουν ολόκληρη την ζωή μας. Μια τέτοια απόφαση, το να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι, περισσότερο ευήκοοι στα όσα το Ιερό Ευαγγέλιο μας προτάσσει και περισσότερο συνεπείς στα όσα οι προπάτορές μας, μας κληροδότησαν, νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να πάρουμε στην φετινή πανήγυρη του αγίου Λουκά, δι’ ευχών του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Αμήν».
            Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος κατόπιν προηξήρχε και του πολυαριερατικού συλλείτουργου.
            Οι Ιερές ακολουθίες και τις δύο ημέρες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. ενώ τον όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετέδωσαν απευθείας παγκοσμίως μέσω δορυφόρου το Τηλεοπτικό κανάλι «Star Κεντρικής Ελλάδος» και ο τηλεοπτικός σταθμός «4E» της αδελφότητος «Λυδία».
            Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε κατόπιν παρακλήσεως του Ποιμενάρχου μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλός, ο οποίος με γλαφυρότητα και θεολογική δεινότητα ωμίλησε για την αποκάλυψη της αλήθειας του Θεού στον κόσμο, μιας αλήθειας η οποία παρουσιάζεται μέσα από τα Ιερά κείμενα του Ευαγγελιστού Λουκά και την οποία η Εορτή του μας προτάσσει να την αναζητήσουμε, να την ανακαλύψουμε και να την ασπασθούμε, έτσι ώστε μέσα στο θεραπευτήριο των ψυχών που λέγεται Εκκλησία να αναγεννηθούμε και να βρούμε την λύτρωση στην ανέσπερη, ατελεύτητη και αδιάδοχη Βασιλεία του Θεού.
            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους αγίους Αρχιερείς για την τιμητική και διδακτική παρουσία τους στην πανήγυρη , καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄ για την άδεια και ευλογία της μετάδοσης των ακολουθιών μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ευχαρίστησε ακόμη και τον Διευθυντή του τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» κ. Γεώργιο Σιμόπουλο για την παγκόσμιας εμβέλειας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας καθώς και την αδελφότητα «Λυδία» για την τηλεοπτική αναμετάδοση.
            Αναφερόμενος στο μήνυμα της Ενότητος της εορτής του Πολιούχου ο Σεβασμιώτατος ετόνισε:
            « Η σημερινή Εορτή αγαπητοί μου αδελφοί,  εκφράζει τον άρρηκτο σύνδεσμο Ορθοδοξίας και Ελλάδος, είναι Θρησκευτική και Εθνική. Στην Πατρίδα μας μένουμε ελεύθεροι όχι μόνο από τις προσευχές και  ευλογίες της Παναγίας και των αγίων αλλά και από τις θυσίες του Στρατού. Πρέπει ως Έλληνες Ορθόδοξοι να συνεχίσουμε αυτό τον εορτασμό να τον τηρούμε και να τον σεβόμεθα. Ο λαός της Λαμίας είναι και φιλόχριστος και φιλόπατρις και κορυφή του έχει τον μάρτυρα και ήρωα Αθανάσιο Διάκο, ο οποίος εμαρτύρησε για του Χριστού της πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία και σ’ αυτή την πίστη και θεωρία εδράζεται όλη η πορεία του Έθνους μας. Εύχομαι αδελφοί μου πάντοτε να είμαστε έτσι ενωμένοι, Εκκλησία, Στρατός, Πολτεία και Λαός. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα εδώ από την Λαμία σε όλους τους ομογενείς αδελφούς μας ανά τον κόσμο είναι ότι : η Ελλάδα καλά κρατεί γιατί είναι ενωμένη με την Ορθοδοξία. Χρόνια Πολλά σε όλους!».
            Αμέσως μετά τελέσθηκε η Επίσημη  Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως,  στο τέλος της οποίας  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης εξεφώνησε κατά το έθος τον πανηγυρικό της ημέρας.
             Ακολούθησε κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη η μεγαλειώδης Ιερά λιτανεία των αγίων εικόνων της Παναγίας της Οδηγήτριας και του Ευαγγελιστού Λουκά, προπορευομένων: της Δημοτικής φιλαρμονικής, αγημάτων του στρατού, μαθητών, ιεροπαίδων, Κληρικών , πολιτικών αρχών και χιλιάδων πιστών. Η πομπή κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο θα παραμείνουν οι Ιερές εικόνες για μία εβδομάδα προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.
            Στον εορτασμό  παρέστη άπασα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
            Τέλος ο άγιοι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους μετέβησαν στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, όπου προσεκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και εδέχθησαν την πλούσια και φιλόξενη δοχή του Καθηγουμένου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβροσίου Αναστασίου και των πατέρων της αδελφότητος.






















Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη