Εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες” με αφορμή την 25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών


«Εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες” με αφορμή την 25η Νοεμβρίου:
Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η έμφυλη βία εξακολουθεί να υφίσταται και να πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες.
Η Βία κατά των Γυναικών, που εμφανίζεται με διάφορες μορφές (π.χ. λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, κοινωνικός έλεγχος κ.λπ.), προσδιορίζεται ως παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και εντάσσεται στον πυρήνα των έμφυλων, ιστορικά εδραιωμένων, κοινωνικών ανισοτήτων. Για τον λόγο τούτο, δυστυχώς, συνεχίζει να αποτελεί ένα πρόβλημα επίκαιρο, το οποίο διαπερνά όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Η παγκόσμια διάσταση αυτού του φαινομένου αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει συμβολικά ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το σύνθετο αυτό φαινόμενο δεν συνιστά απλά ατομική υπόθεση αλλά κοινωνικό πρόβλημα, και απαιτείται μια ολοκληρωμένη και πολυ-επίπεδη προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπισή του.
Αρωγό στην προσπάθεια αυτή αποτελούν οι Υποστηρικτικές Δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το οποίο αποτελείται από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας.
Σε αυτό το Δίκτυο δομών ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο λειτουργεί στην Λαμία από τον Απρίλιο του 2012.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας συνεχίζει τη λειτουργία του, υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2014-2020.
Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα:
·         Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας έχουν απευθυνθεί με διάφορα αιτήματα περισσότερες από 600 γυναίκες, θύματα βίας οποιασδήποτε μορφής ή/και από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, που προέρχονται τόσο από τον Νομό Φθιώτιδας όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
·         Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας έχει έρθει σε επαφή με περισσότερους από 200 οργανισμούς, φορείς, υπηρεσίες, συλλόγους κ.τ.λ.
Είναι βέβαιο ότι η στήριξη των κάθε είδους δομών και υπηρεσιών κοινωνικού/προνοιακού χαρακτήρα είναι σημαντικό να αποτελεί προτεραιότητα, ενώ επιβεβλημένη κρίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να στηρίζονται πολύπλευρα οι γυναίκες που έχουν την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας:
·         Απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής ή/και διακρίσεις, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων.
·         Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του, που καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας στοχεύοντας στη γνωριμία, την πληροφόρηση & την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της βίας κατά των γυναικών, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 14:00 στον χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου (Λεωνίδου 9-11), με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών».

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Λαμίας
Διεύθυνση: Λεωνίδου 9-11, 35100, Λαμία
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλέφωνο: 22310 20059
Fax: 22310 20308

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη