Ο Θανάσης Γιαννόπουλος για τη δημιουργία του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου

Αθήνα, 2/11/2018

Είναι επαινετή η απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος ΩΝΑΣΗ και του Προέδρου της Αντώνη Παπαδημητρίου, για τη δημιουργία του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, που πραγματικά θα δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες  στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων.

Είναι κάτι ανάλογο που θα δημιουργηθεί μετά από σχεδόν 30 χρόνια με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που τότε υπήρξε πραγματική επανάσταση στο θέμα των Καρδιοχειρουργικών Επεμβάσεων καθόσον σταμάτησε αποτελεσματικά και δραστικά η μετανάστευση αρρώστων στα Καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού προς χειρουργική επέμβαση. Βέβαια θα πρέπει ιστορικά να αναφερθεί ότι το 1993 που άρχισε η λειτουργία του  Ωνασείου Μεταμοσχευτικού Κέντρου υπήρξε συγκεκριμένη παρέμβαση και συνδρομή από το Υπουργείο Υγείας με Υπουργούς Δ. Σιούφα, Ν. Αναστασόπουλο και τον Γ.Γ. Ι. Πιερρουτσάκο στο να δοθεί πακέτο 2,500,000 εκατομμύρια δραχμές για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και τώρα όταν θα ολοκληρωθεί η ανέγερση του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου να υπάρξει στήριξη οικονομική με πακέτο χρημάτων ανάλογα την μεταμόσχευση, (καρδιάς, ήπατος, παγκρέατος, νεφρών, πνευμόνων), ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουνε δυνατότητα πρόσβασης. Ασφαλισμένοι και μη.

Η εξοικονόμηση χρήματος από τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί της μετάβασης των ασθενών στο εξωτερικό θα είναι τεράστια όπως επίσης και η προστιθέμενη επιστημονική αξία της επένδυσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Θα πρέπει όμως να τονισθεί ιδιαιτέρως ότι η πολιτεία αλλά και η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβουνε μια σταυροφορία για τη δημιουργία προϋποθέσεων επάρκειας μοσχευμάτων. Και να σταματήσει να έχει η πατρίδα μας την απογοητευτική κατάταξη (τελευταία) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Χρειάζεται μια πραγματική σταυροφορία και πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν όλοι οι φορείς και οι πολιτικές δυνάμεις. 

Δεν μένει τίποτα άλλο παρά η ταχύτητα ανέγερσης του προτύπου αυτού Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.


Θανάσης Γιαννόπουλος

Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη