Σεβασμιώτατος προς Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό: « Είστε ένα πνευματικό κεφάλαιο για την Εκκλησία με οικουμενική αναγνώριση»

Στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο του Ιδρύματος  Μελετών  του Όρους Σινά, το οποίο εδρεύει  στην Τραγάνα Λοκρίδος μετέβη το πρωί της Κυριακής 25 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, κατόπιν προσκλήσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής αγίας Αικατερίνης Σινά, Σεβασμιωτάτου Αρχιεισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, προκειμένου να προστεί της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας επί τη μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου.

            Ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ισόγειο  του περικαλλούς Ναού του αγίου Προφήτου Μωυσέως του Θεόπτου, το οποίο τιμάται επ’ ονόματι της αγίας.

            Κατά την διάρκεια των Ιερών ακολουθιών παρέστη συμπροσευχόμενος επί του παραθρονίου και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ενώ έψαλλε η πολυμελής τετράφωνη Ευρωπαϊκή  χορωδία εκ της πόλεως της Αταλάντης, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Νικολάου Σαμαρτζή.

            Ιδιαίτερη δε ευλογία απετέλεσε δια τους εκατοντάδες πιστούς  και η παρουσία τεμαχίου του χαριτοβρύτου Ιερού Λειψάνου της αγίας Αικατερίνης, το οποίο ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό πάντων των παρευρισκομένων.

            Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα και τους άρτους προς τιμήν της αγίας και προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, τον ευχαρίστησε εγκαρδίως δια την τιμητική πρόσκληση λέγοντας χαρακτηριστικά:

            «Χάριτας οφείλουμε εις τον Σεβασμιώτατο Αρχιπείσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό, τον πολυσέβαστο συντοπίτη μας, που έφερε το Σινά εδώ εις την Λοκρίδα και που ξεκίνησε αυτό το τεράστιο έργο, δια το οποίο ευχομεθα ολοψύχως να αξιωθεί να το ιδεί και ολοκληρωμένο. Ένα σπουδαίο έργο, το οποίο στο μέλλον θα φανεί χρησιμότατο και για την Μονή του Σινά και για την Ορθοδοξία και για την Λοκρίδα αλλά και για την Πατρίδα μας ολόκληρη.

            Οι προσευχές μας σήμερα Σεβασμιώτατε αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται, ώστε ο Κύριος δια πρεσβειών της αγίας Αικατερίνης να σας χαρίζει έτη πολλά, υγιή και καλλίκαρπα,  διότι αισθανόμεθα πόσο χρήσιμος είστε για την Εκκλησία, για την Ιερά Μονή της  αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου όρους Σινά, για την Μητρόπολη Φθιώτιδος και για την ιδιαιτέρα πατρίδα σας, την Λοκρίδα. Είστε ένα πνευματικό κεφάλαιο για την Εκκλησία με οικουμενική αναγνώριση.

            Η αγία Αιακτερίνη, αδελφοί μου δεν είχε μόνο σοφία, ως Πάνσοφος, αλλά κατείχε και τις χριστιανικές αρετές της πίστεως, της αγάπης, της υπομονής και της ελεημοσύνης. Όταν ο άνθρωπος δοθεί ολοκληρωτικά στον Θεό, ο Θεός τον τιμά και μέσω αυτού του ανθρώπου επιτελεί θαύματα και ενεργεί η χάρις του Αγίου Πνεύματος, όπως και στην αγία Αιακτερίνη, η οποία επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί αναρίθμητα θαύματα.

            Η Μονή του Σινά κατέχει ως ανεκτίμητο θησαυρό το άγιο Λείψανό Της και μέσα απ’ τη Μονή διαλάμπει όχι μόνο η Ορθοδοξία αλλά κηρύττεται και η Ελλάδα, διότι εκεί κυματίζει η Ελληνική σημαία».

            Αντιφωνώντας τον λόγο του Ποιμενάρχου μας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ευχαρίστησε δια πολλών τον Σεβασμιώτατο δια την τιμητική και ευλογημένη παρουσία του εις την Ιερά Πανήγυρη της αγίας στο Ίδρυμα Μελετών Όρους Σινά και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Πράγματι Σεβασμιώτατε άγιε Φθιώτιδος , όλοι οι Πατέρες της Μονής που αγωνίζονται από αιώνες κρατούν ψηλά μαζί με την Ορθοδοξία και την Ελλάδα και το Ελληνικό πνεύμα. Να είστε βέβαιος, ότι η Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ διότι προσεύχονται γι’ αυτήν τα παιδιά της που ευρίσκονται στο εξωτερικό.

            Σας ευχαριστώ για τις ευχές και την αγάπη σας και ελπίζω ότι το μεγάλο έργο αυτό, όταν ολοκληρωθεί, θα δώσει πολλά εις την Φθιώτιδα, εις την ευλογημένη Μητρόπολή σας αλλά και σε ολόκληρο  το Έθνος, διότι η Μονή Σινά με την παγκόσμια ακτινοβολία που έχει στις τέχνες και στα γράμματα, ακριβώς αυτό που πρεσβεύει και η αγία Αικατερίνη η Πάνσοφος, θα μπορέσει να δώσει Φως σε όλο τον κόσμο.

            Ευχόμαστε Σεβασμιώτατε, όλοι οι Πατέρες της αδελφότητος να έχετε έτη πολλά και να συνεχίσετε τα ευλογημένα έργα σας και την θεάρεστο Αρχιερατεία σας, μέσα από την οποία δοξάζεται η Εκκλησία και ολόκληρη η Φθιώτιδα ,έχοντας τις αδιάλειπτες ευχές της προστάτιδος μας αγίας Αιακτερίνης της Πανσόφου και θαυματουργού».

            Μετά το πέρας των Ιερών ακολουθιών εδόθη εόρτιος δεξίωση προς όλους τους παρευρισκομένους, κατά την διάρκεια της οποίας ο Ποιμενάρχης μας είχε μία ευχάριστη συνομιλία με τον Σεβασμιώτατο Σινά, τους Πατέρες της αδελφότητος και όλους τους πιστούς από την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος.
imfth.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη