Γιάννης Γεωργαντάς: Η αναγκαιότητα προοδευτικής συμμαχίας για τον Δήμο Λαμιέων

Η αναγκαιότητα προοδευτικής συμμαχίας για τον Δήμο Λαμιέων

Παρόλο που η εκλογική αναμέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απέχει ακόμα χρονικά ήδη βρισκόμαστε σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Από τέλος καλοκαιριού και έπειτα η δημόσια συζήτηση τροφοδοτείται συχνά με σχετικό περιεχόμενο. Ωστόσο και αυτή την φορά η εκλογολογία στην πόλη μας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ανούσια. Μια φλυαρία κενή περιεχομένου που δίχως άλλο προσβάλλει κάθε νοήμονα πολίτη. Είμαστε στη δύση του 2018 και οι όροι της πολιτικής ζύμωσης παραμένουν προσκολλημένοι σε ένα φαύλο παρελθόν. Σε μία πόλη που έχει συσσωρεύσει χιλιάδες προβλήματα απουσιάζει παντελώς ο προγραμματικός διάλογος και κυριαρχούν οι φήμες για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν συνδυασμών, τα κουτσομπολιά για τις υπόγειες στηρίξεις που λαμβάνουν και η ανούσια αυτοπροβολή σε κάθε πολιτιστικό και μη γεγονός.
Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι τι πράττουν οι προοδευτικοί πολίτες αυτού του τόπου. Ποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται ώστε να ξεφύγουμε από αυτό τον πολύπλευρο λήθαργο που επικρατεί στην τοπική πολιτική σκηνή. Και αναφέρομαι συνειδητά στις προοδευτικές δυνάμεις γιατί όσο και αν οι έννοιες θολώσανε στο πέρασμα του χρόνου το δίπολο πρόοδος-συντήρηση είχε και συνεχίζει να έχει καθοριστική και απολύτως ευδιάκριτη παρουσία στις κοινωνικές αλλαγές παγκοσμίως. Γιατί ας μη γελιόμαστε η συντήρηση ανέκαθεν ήθελε τον πολίτη στο περιθώριο, άβουλο χειροκροτητή του κάθε γραφικού κομματάρχη. Η συντήρηση ποτέ δεν έκανε ρηξικέλευθες προτάσεις προς όφελος των πολλών, παρά μόνο διευθετήσεις κορυφής και μικροεξυπηρετήσεις στη βάση.
Έρμαια λοιπόν της συντήρησης παραμένει εδώ και πολλά χρόνια και η πόλη μας. Πρόσωπα χωρίς όραμα για το μέλλον αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και ελλείψει δυνατοτήτων μετατρέπονται σε μίζεροι διαχειριστές μίας προοπτικής για την πόλη που να χωρά στους στενούς τους ορίζοντες. Τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα εναλλάσσονται δεκαετίες τώρα σε θώκους χωρίς να αφήνουν πουθενά το διακριτό θετικό τους στίγμα. Εσχάτως, την ώρα που ένα σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό νέων μένει βωβό στο κοινωνικό περιθώριο, στην πόλη αναλαμβάνουν θέσεις που απαιτούν υψηλό τεχνοκρατικό υπόβαθρο άτομα που στερούνται ακόμα και βασικών εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα γνώσεων.
Έτσι λοιπόν απαιτούνται πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεφύγουμε από το πλαίσιο που έχει υφάνει η ντόπια πολιτική συντήρηση και χρόνια τώρα εκφυλίζει την πόλη μας από υπολογίσιμο αστικό κέντρο σε οπισθοδρομική επαρχία του παρελθόντος. Υπάρχει αναγκαιότητα να εκφραστούν οι δυνάμεις που πιστεύουν ειλικρινά στην πρόοδο και έχουν τις δυνατότητες να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή. Χωρίς ατέρμονες συζητήσεις δευτερευόντων ζητημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στη θετική εξέλιξη του εγχειρήματος, αλλά με άμεση και στοχευμένη ανάληψη πρωτοβουλιών.
Η δική μου πρόταση, ο δικός μου οδικός χάρτης για τις εξελίξεις αποτελείται επιγραμματικά από 3 σημεία:
Διοργάνωση τις επόμενες εβδομάδες συνδιάσκεψης προσώπων και συλλογικοτήτων που έχουν κοινό τόπο στη θεώρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Μιας συνδιάσκεψης ανοικτής σε κάθε πολίτη όπου θα ζυμωθούν ιδέες και προτάσεις, καθώς και θα ληφθούν αποφάσεις με γνήσια δημοκρατικό τρόπο.
Ορισμός από το σώμα της συνδιάσκεψης ολιγομελούς προσωρινού συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει την ευθύνη της σύνταξης αρχικού προγραμματικού πλαισίου και θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία συγκρότησης πολυσυλλεκτικής προοδευτικής δημοτικής παράταξης.
Τελικό σημείο θεωρώ πως θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση ανοικτών προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη επικεφαλής-υποψήφιου Δημάρχου της νεοσύστατης δημοτικής παράταξης. Μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, σύμφωνη με την ανοικτή θεώρηση της κοινωνίας, που θα δημιουργήσει ένα καινοτόμο πολιτικό γεγονός για την πόλη μας και θα αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων.
Καταθέτω δημόσια την πρόταση μου αυτή με την ελπίδα πως θα τύχει περαιτέρω δυναμικής επεξεργασίας από όλους τους ενδιαφερόμενους και θα τελεσφορήσει η σύσταση ενός νέου πολυσυλλεκτικού προοδευτικού πόλου για την πόλη μας. Μίας παράταξης που θα υπερβεί μικροκομματικά συμφέροντα, θα αφήσει στο περιθώριο μη θεμιτές φιλοδοξίες και θα λειτουργήσει βλέποντας με διαυγή ματιά τη μεγάλη εικόνα.
Η Λαμία χρειάζεται επανεκκίνηση και σε αυτήν πρέπει να είμαστε όλοι συμμέτοχοι!
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Γ. Γεωργαντάς
Φυσικός-Μετεωρολόγος Παν. Αθηνών, MSc Διαχείρισης Αποβλήτων
τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη