Διάλεξη από την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Περιστέρη για το μνημείο της Αμφίπολης στη Λαμία

Η ανασκαφέας του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, κ. Κατερίνα Περιστέρη, θα βρεθεί την 1 Δεκεμβρίου στην πόλη της Λαμίας  και θα μας ταξιδέψει στα μυστικά της Αμφίπολης και στη μαγεία του μακεδονικού κόσμου των ελληνιστικών χρόνων. 
 Η γνωστή Ελληνίδα αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, του μεγαλύτερου ταφικού μνημείου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από το 2014 θα μιλήσει σε επιστημονική ημερίδα  σχετικά για την πορεία και τα πορίσματα των ερευνών, τις ενέργειες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του εντυπωσιακού και μυστηριώδους ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, που άφησε έκπληκτη τη διεθνή κοινότητα, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη το έφερε στο φως το 2014.
Μετά το πέρας της επιστημονικής ημερίδας η κ.Κατερίνα Περιστέρη θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Μελιταίας.

Λίγα λόγια την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη
Η Κατερίνα Περιστέρη είναι Ελληνίδα αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά με ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα από τον Αύγουστο του 2014 και έπειτα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο τμήμα Αρχαιολογικής Τέχνης – Προῖστορίας – Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας. Παρακολούθησε μαθήματα στην Πρακτική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών (Ecole Pratique des Hautes Etudes) και συνέχισε ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheur associée) στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) και στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και στην Αρχαιολογική Εταιρεία ως επιστημονική συνεργάτης του Δημήτρη Λαζαρίδη στην Αρχαία Αμφίπολη. Ακολούθως εργάσθηκε στη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης με ανασκαφές στα Αρχαία Άβδηρα, τη Μαρώνεια και τη Μεσημβρία – Ζώνη και αργότερα στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας, με ανασκαφές στο Ντικιλί – Τας της Καβάλας, το Αρκαδικό Δράμας και την Αμφίπολη.
Ανέλαβε ως Διευθύντρια στην ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών Κεντρικής Μακεδονίας από την ίδρυση της εφορείας το 2004. Απέκτησε ευρύτερη δημοσιότητα ως υπεύθυνη των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά, η ανασκαφή του οποίου είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1960 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Η επανέναρξη των ανασκαφών έγινε το 2009 υπό την εποπτεία της Κατερίνας Περιστέρη, χωρίς ωστόσο σημαντικά ευρήματα. Η παρουσίαση της ανασκαφής σε συνέδριο το 2013 κέντρισε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και καλύφθηκε από τον Τύπο.

Λίγα λόγια για τον Τύμβο Καστά
Η ανασκαφή στην Αμφίπολη αναδείχθηκε στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 2014, οπότε έγινε η ανακάλυψη του μαρμάρινου κυκλικού περιβόλου, της νότιας εισόδου και των ταφικών θαλάμων του μνημείου. καθιστώντας τον Τύμβο Καστά ως το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά ως προς τις έρευνες που διεξήγαγαν από το 2012 έως το 2014, ανακοινώθηκε από την Κατερίνα Περιστέρη και τον συνεργάτη της Μιχάλη Λεφαντζή πως το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη