Με Εθνική Περηφάνια η Λεβεντογέννα Ρούμελη εόρτασε την διπλή Εορτή της 25ης Μαρτίου

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και Εθνική Υπερηφάνεια εορτάσθηκε το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου,  ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Παλιγγενεσία, στην καρδιά της Ενδόξου,  Λεβεντογέννας και Ηρωοτόκου Ρούμελης, στον τόπο του μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, την Λαμία.

            Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού ο Πανηγυρίζων Ιερός Μητροπολιτικός  Ναός Ευαγγελιστρίας, εις τον  οποίο συνέρρευσε κατά το διήμερο πλήθος πιστών, όπου με ευλαβική στάση όλοι, έκλιναν το γόνυ της ψυχής και του σώματος, τιμώντας και ευχαριστώντας  την Παναγία.

            Το Εσπέρας της Κυριακής 24 Μαρτίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, συμμετεχόντων απάντων των Κληρικών της πόλεως Λαμίας.

            Μετά την ευλόγηση των άρτων, κατόπιν προτροπής του Ποιμενάρχου μας, ο Ιεροκήρυξ της Καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, Συνοδικός Γραμματεύς, ωμίλησε με θέμα: «Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου, Το μήνυμα της εν Χριστώ Ελευθερίας και η Ελευθερία της Πατρίδος μας».

            Ανήμερα της Μεγάλης Εορτής Δευτέρα 25 Μαρτίου,  στον Όρθρο Χοροστάτησε ο Ποιμενάρχης μας και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Θείας Λειτουργίας, η οποία μετεδόθη ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» και τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm).

            Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την μεγάλη Εορτή της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον. Σήμερα αρχίζει η ανανέωση μας. Ο άνθρωπος επιστρέφει εις τον απολεσθέντα παράδεισο δια του Χριστού . Σήμερα γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει όμως και η Πατρίδα. Μέσα σ’ αυτή τη χαρά χορεύει και η φυλή μας, το γένος μας, η Πατρίδα μας, η Ελλάδα.

            Στην Ελλάδα η Εκκλησία και η Πατρίδα είναι μαζί. Δεν χωρίζουν ποτέ. Οι Μάρτυρες της πίστεως και Ήρωες της Πατρίδος πολέμησαν ηρωικά υπέρ Πίστεως και υπέρ Πατρίδος.

Το μήνυμα που δίδει σήμερα αυτή η διπλή Εορτή είναι ότι η Εκκλησία είναι εδώ. Μη φοβείσθε. Η Εκκλησία θα υπερμαχήσει και πάλι για τα ιδανικά και την Πατρίδα και εις μνήμην όλων εκείνων που έχυσαν το αίμα τους κατά καιρούς υπέρ πίστεως και πατρίδος και είναι πάρα πολλοί.

  Να παραμείνουμε ενωμένοι κοντά στην Εκκλησία να ανανεωνόμαστε. Να ποτίζουμε με τα νάματα του Αγίου Πνεύματος το δένδρο των ιδανικών, των αρετών και των αξιών. Να μη γινόμαστε χλιαροί και ράθυμοι, διότι αυτό θέλουν οι εχθροί κάθε λαού, να πέσει μια νάρκωση στο λαό και να μην υπάρχει δύναμη αντιστάσεως.

 Πάνε οι εποχές που έπρεπε κανείς να είναι πράος και ήρεμος. Χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μας και πρέπει να ξυπνήσουμε. Να διαβάσουμε την Ιστορία και να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι είμαστε απόγονοι Ηρώων και Μαρτύρων. Θα πρέπει να ενισχυθούμε για να κρατήσουμε την Πίστη και την Πατρίδα μας.

          Η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας, δεν άφησε ποτέ το  Έθνος μας. Να είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα μας αφήσει και τώρα».

          Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά για την μεγάλη διπλή Εορτή της Εκκλησίας και της Πατρίδος και καλωσόρισε στην πόλη μας την εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως κα Γεωργία Καραστάθη Γενική Γραμματέα Τουρισμού λέγοντας:

          «Η σημερινή ημέρα επιβάλλει πολλές ευχές. Χαίρω ιδιαιτέρως, διότι με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής είναι παρούσα η Ελλάδα. Η πολιτεία, ο Στρατός, η Εκκλησία, ο λαός.

          Παρακαλώ πολύ κα. Καραστάθη, όσο δύνασθε να μεταφέρετε  στην Κυβέρνηση μία παράκληση ενός ταπεινού Μητροπολίτου. Να διασφαλίσετε την Ενότητα του Ελληνικού λαού, διότι ο κόσμος υποφέρει και δεν θέλει να βρεθεί και εις το χείριστον που είναι ο διχασμός και έτσι ενωμένοι όλοι μαζί να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν, είτε επιβάλλονται έξωθεν, είτε και εξ ημών εκ των έσωθεν δημιουργούνται.

          Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, το λέει το τραγούδι, το λέει ο λαός, το λέγει και η ψυχή μας. Χρόνια Πολλά σε όλους και πάντοτε ελεύθεροι».

Ακολούθως τελέσθηκε η Επίσημη Δοξολογία, παρουσία απάσης της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του τόπου.

            Τον πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε η Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου της πόλεως μας  κος Εμμανουήλ Χαλδούπης , ο οποίος αναφέρθηκε στο χρέος τιμής που έχουμε οι σύγχρονοι  Ελεύθεροι Έλληνες απέναντι σε όλους εκείνους του γνωστούς και αγνώστους Ήρωες, οι οποίοι τάχθηκαν και έχυσαν το αίμα τους για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

             Η κος Χαλδούπης ανέφερε:

            «25η Μαρτίου:  O λαός μας επέλεξε να ζεύξει την επέτειο της Εθνικής του Παλιγγενεσίας με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.Ο κοινός τόπος των δύο γεγονότων, εδράζεται στην ανυπολόγιστη αξία δύο εννοιών: της Ελευθερίας και της Σωτηρίας.

 Για την ορθοδοξία μας, την 25η Μαρτίου κλείνει το κεφάλαιο της φθοράς, της σκλαβιάς στην αμαρτία και ανοίγει το Κεφάλαιο της Λύτρωσης  και της Σωτηρίας.

          “Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον”.  Ψάλλουμε στο Απολυτίκιο. Για το Γένος μας, την 25η Μαρτίου ανοίγει το Κεφάλαιο της Ελευθερίας και συνάμα διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά, την φοβερά προστασία της Υπερμάχου και Νικητήριας Στρατηγού στους απροσμάχητους καπεταναίους των βουνοκορφών και τους θαλασσοδαρμένους μπουρλοτιέρηδες του Αιγαίου.

Μια τέτοια στιγμή τιμούμε σήμερα και για μια τέτοια στιγμή κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και προσκυνούμε.  Είναι η στιγμή της αφύπνισης μετά το πυκνό σκοτάδι των τεσσάρων αιώνων της ζοφερής και της ασέληνης νύχτας.

          Είναι η στιγμή της έγερσης και της εξέγερσης των «ομόαιμων» και των «ομόγλωσσων» Ελλήνων, των Ορθόδοξων Ελλήνων που έδωσαν τον ηρωικό αγώνα «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία».

Οι ήρωες του '21 ομολόγησαν επανειλημμένα ότι πηγή και εγγυητής της ελευθερίας στον αγώνα τους, στον αγώνα που παρέμεινε αγωνία για 400 και πλέον χρόνια, ήταν ό άγιος Θεός. Την αλήθεια αυτή τη συνόψισε ό κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας το 1829, λέγοντας απευθυνόμενος «προς την Δ' Έθνικήν των Ελλήνων Συνέλευσιν»: «Άς δοξάσωμεν όλοψύχως τον Ύψιστον Θεόν! Άς ευλογήσωμεν το Άγιον Αυτού όνομα... Η εύσπλαγχνία του διά θαυμάτων έσωσε την Ελλάδα.  Ας είμεθα άρα ένδομύχως πεπεισμένοι, ότι δεν εθαυματούργησε ματαίως»

Επιτρέψτε μου όμως  να αναφερθώ εκτενέστερα στον τοπικό μας ήρωα, στον αϊτό της Ρούμελης, που λίγα μόλις μέτρα απ’ εδώ έγραψε μια απ’ τις λαμπρότερες σελίδες της επανάστασης του  ’21. Ο Αθανάσης Διάκος στην Αλαμάνα δεν προχωρεί στην αυτοθέλητη δρασκελιά απ’ την όχθη του λευκού στην όχθη του μαύρου, ασυντρόφευτος.  Μαζί του και πίσω και δίπλα του βρίσκονται και προτρέπουν οι Άλλοι, οι παλαιοί βιγλάτορες των στενών.

Ήταν τότε, που όταν η ανάγκη και ο σεβασμός προς το τιμημένο ράσο που φορούσε το επέβαλαν, αρμάτωσε τη φουστανέλα με το γιαταγάνι και το καριοφίλι.

Ήταν όταν μια χούφτα ανθρώπων επείσθησαν ότι η θυσία δεν είναι ματαιότητα και αγίασαν το ρέμα του νερού της Αλαμάνας με το αίμα τους. Και ύψωσαν οι διάκονοι της ελευθερίας σε σύμβολο και ιδανικό τούτο το ποτάμι.  Τούτους τους χίλιους θανάτους κάθε ηρωικού παλληκαριού του ’21 που έχυσε το αίμα του για της πατρίδας μας τη λευτεριά έχουμε το χρέος να χρεώσουμε στους εαυτούς μας.

Σήμερα, 200 χρόνια περίπου μετά, σ’ αυτούς τους νεκρούς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε το ιερό μας χρέος. Γιατί, Τα μεγάλα κατορθώματα καταγράφονται για να γίνονται φώτα για καινούριες αυγινές, Για να μην αναγκαστούμε να ξαναζήσουμε την ιστορία που ξεχάσαμε…

Το χρωστάμε σ’ όσους θυσίασαν τα πάντα, αλλά και σε όσους ακόμα δεν γεννήθηκαν σε τούτη τη φλούδα γης. Το «χρωστάμε σε όσους πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.»

Η αλήθεια είναι πως οι ήρωες του θρυλικού 21 γνωστοί και άγνωστοι δεν μας έχουν ανάγκη. Εμείς ζούμε κι αναπνέουμε λεύτερα απ’ αυτούς. Κι αν τους ξεχάσουμε κι αν δεν τους μιμηθούμε, εμείς θα αφανιστούμε».

            Ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ευαγγελιστρίας, προπορευομένων, της Δημοτικής Φιλαρμονικής, στρατιωτικού αγήματος, των ιεροπαίδων, και ακολουθούντων  των Κληρικών, των Επισήμων και των πιστών χριστιανών, η οποία κατευθύνθηκε στον τόπο μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, στον οδό Καλύβα Μπακογιάννη, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Στην συνέχεια στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ήρωος από τους επισήμους.

Τέλος στις 12:00 το μεσημέρι, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής, η οποία παιάνιζε τον Εθνικό μας Ύμνο και το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή», πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην οποία τα παιδιά μας με Ελληνική λεβεντιά, απέδωσαν τον απαιτούμενο σεβασμό  στους Ήρωες της Πατρίδος μας.

Φωτό: Δημήτριος Ανάγνου

http://www.imfth.gr





























Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη