Με λαμπρότητα η Σύναξη του πολυαρίθμου χορού των Φθιωτών Αγίων

Με ιδιαίτερη Εκκλησιαστική λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολίς μας εόρτασε το τριήμερο 22, 23 & 24 Μαρτίου  την σύναξη πάντων των Φθιωτών Αγίων.

          Επίκεντρο του εορτασμού ο μεγαλοπρεπής και καταστόλιστος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, εις τον οποίο από την Παρασκευή 22 Μαρτίου ευρίσκοντο τα Ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα των αγίων προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Η Εορτή αυτή, την οποία καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος από της ενθρονίσεως του εις την Μητρόπολη της Φθιώτιδος, τυγχάνει ιδιαίτερης τιμής από του πιστούς της πόλεως Λαμίας και κάθε χρόνο  το τριήμερο αυτό του εορτασμού καθημερινά κατακλείουν το Ναό για να λάβουν την ευλογία των Αγίων της Φθιώτιδος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου το απόγευμα, όπου με την παρουσία των χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων εψάλη η Ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Αξίζει να σημειωθεί , ότι φέτος για πρώτη φορά, ετέθη προς προσκύνηση και τεμάχιο της αγίας μάρτυρος Ιερουσαλήμ, ιερόν απόκτημα της Μονής Αγάθωνος,  το οποίο και ευλαβώς προσεκόμισε ο Καθηγούμενος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας, ανέλυσε τον στίχο :«Χαῖρε Ἁγία Ἁγίων Μείζων» και ωμίλησε δια την τιμή και την πίστη των χριστιανών στο πρόσωπο της Παναγίας, η οποία είναι η Αγιοτέρα πάντων των αγίων  και για τους Φθιωτείς αγίους, τους οποίους οφείλουμε να έχουμε ως πρότυπα στην ζωή μας. Πρότυπα πίστεως και αγάπης προς τον Θεό και τον άνθρωπο.

Στις 10 το βράδυ ξεκίνησε Ιερά ολονυκτία μέχρι πρωίας, την οποία ετέλεσε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοασιολ. Αρχιμ. π.Άνθιμος Νεραντζής και ο Ιεροδιάκονος π. Εφραίμ Πανταζίδης. Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλες χορός κληρικών και νέων, υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού και  Πρωτοψάλτου κ. Αναργύρου Βλάχου.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Συνάξεως του Πολυαρίθμου χορού των Φθιωτών αγίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου,  τη συμμετοχή των Ιερέων και των Διακόνων της πόλεως και των περιχώρων και πλήθους πιστών.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τον επί του Θρόνου χοροστατούντα Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Στέφανο και με εγκάρδια λόγια τον καλωσόρισε εις την Ιστορική πρωτεύουσα της αγιοτόκου και λεβεντογέννας Ρούμελης και τον ευχαρίστησε δια την τιμητική και αγιαστική παρουσία του εις τους εορτασμούς της Τοπικής μας Εκκλησίας. Τον  παρεκάλεσε δε να απευθύνει την πατρική του διδαχή προς τους πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος, αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας δια την πρόσκληση ωμίλησε για τους αγίους και για την μεγίστη ευλογία, την οποία αποκομίζουν οι χριστιανοί, όταν ταυτίζουν την ζωή τους με την ζωή των αγίων.

Χαρακτηριστικά ο άγιος Φιλίππων, ανέφερε:

          «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Νικόλαε, δεχθείτε τις βαθιές μου ευχαριστίες για την αγάπη Σας, την ευγένειά Σας και τις προσευχές Σας για το ταπεινό πρόσωπό μου.

Αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, σας μεταφέρω από την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος και τις Μακεδονίας μας, τον χαιρετισμό του Αποστόλου Παύλου.

Η ευλογημένη αυτή εορτή, συγκεντρώνει συνειδήσεις, κληρικούς, ανθρώπους, σεβασμό, δάκρυα και ευχαριστίες, προκειμένου να ζήσουμε όλοι μέσα μας το μέγεθος της Εκκλησίας. Την σύναξη των πιστών για τους αγίους της περιοχής σας, οι οποίοι μας κατευθύνουν, μας σκεπάζουν, προσεύχονται για εμάς και μας δίδουν μηνύματα ζωής, μπροστά στο θυσιαστήριο της Εκκλησίας, μπροστά στη μαρτυρία του λόγου του Θεού, μπροστά στα Μαρτύρια, μπροστά στον λόγο του Κυρίου: «εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν (Ιω. ΙΕ, 20)».

Περπατάμε, στεναχωρούμεθα και πολλές φορές απογοητευόμεθα. Άνθρωποι μεταξύ ανθρώπων, δούλοι μεταξύ δούλων, αλλά και άγιοι μεταξύ αγίων. Το νεφέλωμα αυτό το συγκλονιστικό της Εκκλησίας. Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, που πνέει μέσα από τα άγια Λείψανα των αγίων. Είμαστε πλασμένοι ως εικόνες του Θεού με την ελεύθερη συμβολή της ανθρώπινης θελήσεως. Κοινωνία πολιτισμική με τον πολιτισμό του Θεού, όμως δεν έχουσα εδώ μένουσα πόλιν, αλλα την μέλλουσαν επιζητούμε. Θα φύγουμε, αλλά σημασία έχει τι θα αφήσουμε και ποιους θα διδάξουμε.

Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε, ο ταπεινός μου λόγος, ο οποίος βγήκε μέσα από την καρδιά μου, πρώτα να προσκρούσει στην  δική μου ψυχή κι’ ύστερα σε όλους τους παρευρισκομένους».

Ανήμερα της Εορτής Κυριακή Β Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά), 24 Μαρτίου στον όρθρο Χοροστάτησε ο Σεβαμσιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συνιερουργούντων των ως άνω αγίων Αρχιερέων, Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως μας.

Οι Πανηγυρικές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω του Εκκλησιαστικού Τηλεοπτικού Σταθμού «4Ε» της Ορθοδόξου Αδελφότητος Αγία Λυδία και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο άγιος Μεσσηνίας , ωμίλησε με θέμα: «Οι άγιοι, οι φίλοι του Χριστού» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ένας ορισμός και ένας χαρακτηρισμός, που έρχεται να αποδοθεί στα πρόσωπα εκείνα που μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, οριοθέτησαν και καθόρισαν την σχέση τους με τον Χριστό μέσα από έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής και ύπαρξης. Είναι τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία εμπιστεύθηκαν τον Χριστό. Οι άγιοι είναι τα πρόσωπα εκείνα που εκφράζουν την ελπίδα στον ίδιο τον Χριστό και αγωνίζονται να πετύχουν όχι το δικό τους θέλημα, αλλά το θέλημα του Χριστού.

Χρειάζεται να αποκαλυφθούμε απέναντι στον Θεό, να ανοιχτούμε απέναντι στον Θεό και στους συνανθρώπους μας. Να ξεπεράσουμε τα στενά όρια του ατομισμού μας και του εγωισμού μας και να μάθουμε να προσφερόμεθα θυσιαστικά προς τον άλλο άνθρωπο και προς τον Θεό όπως έκαναν οι άγιοι.

Καλούμεθα όλοι εμείς, όπως και οι άγιοι της Φθιώτιδος να αποκτήσουμε την φίλια σχέση με τον Χριστό, να συναντηθούμε με τον Χριστό, να καταλάβουμε τι τελικά ζητά ο Χριστός από εμάς και να προσδιορίσουμε τι πρέπει εμείς να προσφέρουμε στον Χριστό για να μπορέσουμε να γίνουμε άγιοι».

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας προσεφώνησε του αγίους Αρχιερείς και δια ακόμη μια φορά τους ευχαρίστησε για την ευλογητή, διδακτική και πνευματικά ωφέλιμη παρουσία τους εις τους εορτασμούς προς τιμήν των Φθιωτών αγίων, ευχόμενος την αδιάλειπτο προστασία  των αγίων, υγεία,  μακρά και καλλίκαρπο Αρχιερατεία.

Και τις δύο ημέρες εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναου προσεφέρθη τιμητικό δείπνο και γεύμα προς τους αγίους Αρχιερείς και τις συνοδείες τους στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών, στους εορτασμούς παρέστησαν : ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

Φωτό: Δημήτριος Ανάγνου

http://www.imfth.gr











Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη