Βαγγελιώ Καρκάνη, υποψήφια Δήμαρχος Στυλίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση : Χειροτερεύουν την κατάσταση στην Υγεία και στα Κ.Υ.

Άρθρο της Βαγγελιώς Καρκάνη, υποψήφιας Δημάρχου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, εργαζόμενης στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας.
Στις ημέρες μας, οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες ζουν τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών που διαμόρφωσαν, υλοποίησαν και υλοποιούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φροντίζοντας να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών – επιχειρηματικών ομίλων, της πλουτοκρατίας γενικότερα.
Στην ίδια λογική κινήθηκαν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Διαχειρίστηκαν τη μιζέρια του λαού, υλοποιώντας πρόθυμα τις ίδιες πολιτικές.
Τις συνέπειες τις «γευόμαστε» σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.
Τις βιώνουμε και στον τομέα της υγείας, την οποία θεωρούν εμπόρευμα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων διαχειριστών του συστήματος, αφού αποδέχονται την συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Συντηρούν, για τα προσχήματα, υποβαθμισμένο το δημόσιο τομέα και στρώνουν το έδαφος στους επιχειρηματίες της υγείας και του φάρμακου. Γι’ αυτό τους βλέπουμε να επεκτείνονται όλο και περισσότερο, αυξάνοντας τα κέρδη τους.
Έχουν γραφτεί πολλά, μέχρι σήμερα, για την κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας. Λειτουργεί με πολλές ελλείψεις στο προσωπικό του, σε συνθήκες που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όσων χρειάζονται τις υπηρεσίες του, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του.
Εξίσου σοβαρή είναι και η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον τομέα της πρόληψης, όπου, ουσιαστικά, τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα και χειρότερα.
  • Οι πολυδιαφημισμένες ΤΟ.Μ.Υ. είναι απλά κέντρα συνταγογράφησης και αδυνατούν να προσφέρουν χρήσιμες υγειονομικές υπηρεσίες σε πρώτο βαθμό. Είναι σκέτη κοροϊδία για το λαό.
  • Τα Κέντρα Υγείας αργοσβήνουν, με προσωπικό, που συνεχώς ελαττώνεται και με περιεχόμενο λειτουργίας, που διαρκώς περιορίζεται. Με ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και λειψό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με κακοσυντηρημένα κτήρια.
  • Το δημαγωγικό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που, για να παρουσιάσει προεκλογικά έργο, σκέπτεται να επαναλειτουργήσει το Κ.Υ. Καμμένων Βούρλων, με μετακίνηση προσωπικού από τα άλλα Κέντρα Υγείας, θα χειροτερέψει την κατάσταση. Πρόκειται για πρόκληση και πολιτική εξαπάτηση των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε απόλυτα αναγκαία την ανασύσταση του Κ.Υ. Κ. Βούρλων, που πρέπει να γίνει με άμεση πρόσληψη προσωπικού και μετά από επιστροφή των μηχανημάτων που του αφαίρεσαν για να καλύψουν ανάγκες άλλων υπηρεσιών.
Κρίνουμε σκόπιμο και αναγκαίο, να σταθούμε ιδιαίτερα σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα, που επιβεβαιώνουν όσα είπαμε μέχρι τώρα.
Το Κέντρο Υγείας στη Στυλίδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
  • Λείπουν γιατροί με ειδικότητα. Δεν υπάρχει παιδίατρος και καρδιολόγος.
  • Λείπει νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Δεν λειτουργεί το Ακτινολογικό. Η μια και μοναδική υπάλληλος που το χειριζόταν μετακινήθηκε, από χρόνια, για να καλύψει ανάγκες του Νοσοκομείου Λαμίας.
  • Υπολειτουργεί το Μικροβιολογικό εργαστήριο εξαιτίας της καθυστέρησης εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων του, που και αυτή, όταν γίνεται, δεν παίρνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες.
  • Η καθαριότητα γίνεται με τρίωρη απασχόληση δύο καθαριστριών.
  • Υπηρεσία φύλαξης δεν υπάρχει.
  • Το κτήριο παραμένει ασυντήρητο, με σοβαρές βλάβες.
Για κατανοηθούν καλύτερα οι τελευταίες εξελίξεις στα Κέντρα Υγείας, όπως διαμορφώνονται από την πολιτική της Κυβέρνησης αποκαλύπτουμε :
Με έγγραφό της, από τις 3/10/2018, η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας -υλοποιώντας κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας που εντάσσονται στην λογική της συγχώνευσης υπηρεσιών -με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών και προσωπικού- ισχυρίζεται ότι επιδιώκει να ρυθμίσει τη λειτουργία των εργαστηρίων στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο χώρο ευθύνης της.
Λέμε εξαρχής πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο λαό. Αντίθετα τις χειροτερεύει.
Δεν λύνει το πρόβλημα του απλού ακτινογραφικού ελέγχου, που σε ελάχιστες περιπτώσεις γίνεται και έτσι εξαναγκάζονται εκατοντάδες άνθρωποι να μετακινούνται καθημερινά πολλά χιλιόμετρα ή να απευθυνθούν σε ιδιώτες.
Δεν αντιμετωπίζει την έλλειψη προσωπικού, ήλεκτρο-υγειονομικών οργάνων και αναλώσιμων υλικών, στα περισσότερα μικροβιολογικά – βιοχημικά εργαστήρια των Κέντρων Υγείας, ώστε να βελτιώσει τη λειτουργία τους. Αντίθετα τα χωρίζει σε τρεις κατηγορίες, επιλέγοντας ποιες εξετάσεις συγκεκριμένα θα κάνει κάθε κατηγορίας εργαστήριο.
Σε κάθε περίπτωση  υιοθετεί τη διαδικασία οδικής μεταφοράς των δειγμάτων προς εξέταση σε επιλεγμένα κέντρα που θα την πραγματοποιούν και κατόπιν την αποστολή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων ηλεκτρονικά.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή τη διαδικασία, επειδή, με την προσθήκη του χρόνου μεταφοράς, επιμηκύνεται ο αναγκαίος χρόνος για την πραγματοποίηση κάθε εξέτασης και, φυσικά, των απαντήσεων. Κάτι που σαφώς ενδιαφέρει τον κάθε ασθενή για γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματός του.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή τη διαδικασία και για επιστημονικούς λόγους. Τίποτα δεν προβλέπεται για την ασφαλή μετακίνηση των δειγμάτων και την ασφαλή – σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – επεξεργασία των προς εξέταση υλικών.
Είμαστε αντίθετοι, γιατί έτσι θα αποδεσμεύσει προσωπικό από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Κέντρων Υγείας για να καλύψει τα κενά των επιλεγμένων Κ.Υ. 2ης και 3ης κατηγορίας. Θα χρεώσει, μάλιστα, στις υπόλοιπες περιπτώσεις, την αιμοληψία στους γιατρούς και το  άλλο νοσηλευτικό προσωπικό.
Κατά την γνώμη μας :
Κάθε Κέντρο Υγείας, πρέπει να έχει, πλήρως εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο εργαστήριο, ώστε να πραγματοποιεί όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται.
Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη γιατρών και παρασκευαστών για τη λειτουργία των μικροβιολογικών – βιοχημικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας.
Διεκδικούμε εκσυγχρονισμό και ανανέωση των ήλεκτρο-υγειονομικών οργάνων που υπάρχουν.
Αντίστοιχα μέτρα απαιτούμε και για τα Ακτινολογικά εργαστήρια των Κέντρων Υγείας, που υπολειτουργούν.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι λάθος των υπευθύνων   της ΥΠΕ, ούτε μια απλή πρωτοβουλία τους τοπικά εκφρασμένη!
Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της πολιτικής που ακολουθείται, με στόχο την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και την πριμοδότηση του ιδιωτικού ο οποίος, στα πλαίσια της εμπορευματοποίησής της, ανθεί.
Περιορίζουν δαπάνες και προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες. Στέλνουν τον κόσμο πελάτη στα ιδιωτικά εργαστήρια, με τελικό αποτέλεσμα τη βαρβαρότητα τού: ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ, ΖΕΙΣ. ΑΝ ΟΧΙ, ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ.
Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις ΤΟ.Μ.Υ. και τις δήθεν δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που εγκαινιάζουν.
Τα ζητήματα της υγείας επιβάλλεται να είναι κριτήριο ψήφου στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή, την Περιφέρεια, το Δήμο και τη Βουλή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ακολουθούν τις οδηγίες της Ε.Ε. και των δήθεν δανειστών για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων.
Υπογραμμίζουμε πως τα ζητήματα της περίθαλψης και της υγείας των πολιτών είναι υπόθεση όλων των βαθμίδων διοίκησης της χώρας.
Το ότι οι περισσότεροι Δήμοι ασχολούνται με αυτά, από λίγο έως καθόλου, φαίνεται ότι “τα θεωρούν” υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η λύση τους προϋποθέτει αλλαγή της πολιτικής στην υγεία. Γι’ αυτό οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν πρέπει να συγκρουστούν με τα κόμματα που έχουν, συμπορεύονται ή υιοθετούν αυτή την πολιτική.
Κάτι τέτοιο ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να το κάνουν. Ούτε οι «ανεξάρτητοι». Γιατί, όσο και αν βροντοφωνάζουν ότι είναι ανεξάρτητοι, την επομένη των εκλογών το κόμμα τους θα τους δώσει χρώμα και θα τους προσθέσει στο παζλ του εκλογικού του θριάμβου.
Θα πειθαρχούν και θα εφαρμόζουν όλες τις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές, επειδή και οι ίδιοι πρεσβεύουν αυτή την πολιτική, όσες περικοπές και αν περιλαμβάνει στην υγεία, την παιδεία, στις αποδοχές, τις συντάξεις, στα κοινωνικά προγράμματα…
Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ την υγεία και την περίθαλψη των δημοτών τις ιεραρχούμε πολύ ψηλά. Είναι ζητήματα αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης από την κεντρική εξουσία.
Το αγωνιστικό – διεκδικητικό πλαίσιο των θέσεών μας για την Υγεία είναι:
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ, ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ.
  • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
  • ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.
  • ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ Κ.Υ.
 ΣΤΥΛΙΔΑ  17/3/2018
Βαγγελιώ Καρκάνη
Υποψήφια Δήμαρχος Στυλίδας

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη