Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας εξιχνιάσθηκαν δύο περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας εξιχνιάσθηκαν (2) περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου
Ταυτοποιήθηκαν (3) άτομα, (2) άνδρες & (1) γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες και πλαστογραφία
Οι δράστες αναρτούσαν απατηλές αγγελίες πώλησης γεωργικών ελκυστήρων & άλλων μηχανημάτων στο διαδίκτυο, αποσπώντας χρηματικά ποσά από τα υποψήφια θύματά τους
Εξιχνιάσθηκαν, από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, στο πλαίσιο μεθοδικής έρευνας, δύο (2) περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου, οι οποίες διαπράχθηκαν τον Νοέμβριο του 2018, με θύματα δύο ημεδαπούς, σε περιοχές της Λοκρίδας Φθιώτιδας και της Χαλκιδικής.
Ταυτοποιήθηκαν τρία (3) άτομα και συγκεκριμένα ένας 64χρονος ημεδαπός, ένας 33χρονος αλλοδαπός & μία 30χρονη αλλοδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες και πλαστογραφία, από κοινού.
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους ( modus operandi ), οι δράστες αρχικά προέβαιναν στην ανάρτηση μέσω διαδικτύου, απατηλών αγγελιών πώλησης γεωργικών ελκυστήρων και άλλων μηχανημάτων, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε χώρες του εξωτερικού.
Ακολούθως, προσπαθώντας να πείσουν, ως προς την φερεγγυότητά τους, τα υποψήφια θύματα – αγοραστές, προκειμένου τελικά να τους αποσπάσουν τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά μαζί τους και τους έστελναν μέσω λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων που διέθεταν ( emails ), αντίγραφο Ελληνικού διαβατηρίου, στο οποίο είχαν νοθεύσει τις ημερομηνίες έκδοσης και λήξης αυτού.
Επιπλέον, οι δράστες διέθεταν αντίστοιχα δύο τραπεζικούς λογαριασμούς σε διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, εκ των οποίων ο ένας χρησίμευε για την κατάθεση των χρημάτων από τα θύματά τους και την ολοκλήρωση της υποτιθέμενης αγοραπωλησίας, ενώ ο δεύτερος για την άμεση μεταφορά του χρηματικού ποσού που είχε κατατεθεί στον πρώτο λογαριασμό και την αποφυγή δέσμευσής του, σε περίπτωση καταγγελίας της παράνομης δραστηριότητάς τους.
Σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για παρόμοια και άλλα αδικήματα, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που κατάφεραν να αποσπάσουν, από τις δύο προαναφερόμενες απάτες, ανέρχεται στα (5.600) ευρώ.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνει τους πολίτες, σχετικά με απάτες μέσω αγοραπωλησίας οχημάτων:
Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi) και συγκεκριμένα εμφανίζονται:
α) ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων
  • μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους,
  • αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής,
  • στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό,
  • οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται - πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους,
  • οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.
β) ως πωλητές των οχημάτων
  • καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές,
  • οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του,
  • στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του,
  • οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα.
Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr , οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές, είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια