Δημήτρης Ζάχος: SOS: Μια ιστορική γέφυρα κινδυνεύει στη Μακρυρράχη Δομοκού

SOS: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
Στο ΒΔ τμήμα της παλιάς λίμνης Ξυνιάδος τα βουνά Κούμαρος και Ξεροβούνι σχηματίζουν κοιλάδα.                                                                                                                                                            Εκεί όπου υπάρχει υπόγεια εκροή των νερών της λίμνης προς τον παραπόταμο «Πέντε-μύλοι» βρίσκεται μια πετρόχτιστη περίτεχνη τοξωτή γέφυρα. Πρόκειται για μια γέφυρα μοναδική στην επαρχία μας, πανέμορφο στολίδι, που γεφυρώνει το διερχόμενο ποτάμι  της παλιάς λίμνης.          Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη ότι έχει εγκαταλειφθεί και κινδυνεύει ώρα την ώρα να καταρρεύσει. Οι κάτοικοι της περιοχής μας και όλοι οι Έλληνες γενικότερα κινδυνεύουν να στερηθούν ένα ιστορικό γεφύρι τεκμήριο ιστορικής αφήγησης. Σε παλαιότερες εκκλήσεις μου, σε μια προσπάθεια να επέμβουν οι αρμόδιοι ώστε να μην καταστραφεί αυτό το ξεχωριστό μνημείο της επαρχίας μας και να ανακηρυχθεί διατηρητέο για να αξιοποιηθεί τουριστικά απάντηση δεν έλαβα ποτέ!!!   Το ότι η γέφυρα βρίσκεται ακόμα όρθια οφείλεται κατά πολύ στην συντήρηση που της έγινε πριν πολλά χρόνια από δυο σπάνιους και ευαίσθητους συμπατριώτες μας τον στρατηγό ΔΗΜΗΤΡΙΟ Ε. ΚΟΥΤΣΙΚΑ και τον αδελφό του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ε. ΚΟΥΤΣΙΚΑ από την Μακρυράχη.
Με την κατασκευή του Ε 65  το ιστορικό μας γεφύρι επιβαρύνθηκε περαιτέρω. Δεν σκέφτηκαν οι εργολάβοι του Ε65 να το προστατέψουν. Απεναντίας  διοχέτευσαν όλα τα νερά να περνούν χωρίς έλεγχο  απ’ αυτό. Καμία πρόβλεψη αν το ιστορικό μας μνημείο θα επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων Όμως και οι αρμόδιοι φορείς αδιαφόρησαν.  Θεωρώ λοιπόν ότι είναι επείγουσα η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και απαραίτητα χρειάζεται πολιτική στήριξη για να σωθεί το ιστορικό αυτό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.                                                                      Απαιτείται επειγόντως η διεξαγωγή έρευνας και χάραξη κατάλληλης πολιτικής στρατηγικής με κεντρικό πλαίσιο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ανάληψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου Η έννοια ενός ιστορικού μνημείου δεν καλύπτει μόνο το μεμονωμένο αρχιτεκτονικό  έργο, αλλά και την αστική ή αγροτική τοποθεσία που μαρτυρεί έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, μια ενδεικτική εξέλιξη ή ένα ιστορικό γεγονός. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις μεγάλες δημιουργίες αλλά και για τα ταπεινά έργα που με τον καιρό απέκτησαν πολιτιστική σημασία. Τα μνημειακά έργα των Λαών στέκονται σήμερα σαν ζωντανές μαρτυρίες της μακρόχρονης  παραδόσεώς τους .
Η γέφυρα στολίδι, έργο λαϊκής τέχνης περασμένων εποχών πρέπει να σωθεί!                                     
 Ας ελπίσουμε ότι ο Δήμος Δομοκού θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μέτρα προστασίας και αναπαλαίωση της γέφυρας.
                                                                                                                                   Δημήτρης Ζάχος 



         

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη