Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Λαμία και Χειροτονία Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ιερούργησε την Γ΄ Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 31 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, όπου κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του αμίσθου Ιεροδιακόνου π. Παρθενίου Κουκούλη, αδελφού της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης.
        Κατά την συνήθη Εκκλησιαστική τάξη, εις το τέλος της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και διενεμήθησαν ευώδη άνθη προς ευλογία σε όλο το Εκκλησίασμα.
        Ο π. Παρθένιος εις τον χειροτονητήριο λόγο του εμεγάλυνε το όνομα του Θεού και της Παναγίας ,που τον αξίωσαν να λάβει την μεγίστη επί της γης τιμή για τον άνθρωπο, την ιερωσύνη και με συγκίνηση ευχαρίστησε τους γονείς του, την αδελφή του για την στήριξη εις την απόφασή του αυτή, τον Πνευματικό του πατέρα π. Γεώργιο Κάλλο για την πνευματική καθοδήγηση και την εν Χριστώ διαπαιδαγώγηση, τον Καθηγούμενο της Μονής π. Αμβρόσιο Αναστασίου, δια την αγάπη και πατρική φροντίδα με την οποία τον περισκέπει και τον νουθετεί και  τέλος με δάκρυα συγκινήσεως και ευγνωμοσύνης ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας, ο  οποίος από τα παιδικά του χρόνια τον στηρίζει, ενσπείροντας στην ψυχή του την αγάπη και τον πόθο της ιερωσύνης και αδιαλείπτως τον στηρίζει παντοιοτρόπως και τον περιφρουρεί με γνήσια, πατρικά αισθήματα στοργής και αγάπης .
        Τέλος ο π. Παρθένιος εζήτησε τις προσευχές όλων των παρισταμένων, ώστε να καταστεί άξιος της τιμής και γενναίος στρατιώτης του Χριστού και της Εκκλησίας.
        Ο Σεβασμιώτατος στην αντιφώνησή του, με λόγια διδακτικά και εγκάρδια συμβούλεψε το νεοχειροτονούμενο να εφαρμόσει εις την ιερατική του ζωή τα λόγια του Κυρίου, μέσα από την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34), και χαρακτηριστικά ανέφερε:
        «Αγαπητοί μου Πατέρες, εντιμώτατοι Άρχοντες, αγαπητοί μου αδελφοί και αγαπητό μου παιδί Ιεροδιάκονε Παρθένιε. Ζούμε σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως μια καινούργια Πεντηκοστή εν των προσώπω σου παιδί μου. Η Μάνα μας  Εκκλησία σήμερα γεννά ένα ακόμη πνευματικό της παιδί και το καλεί να αναλάβει το σπουδαίο πνευματικό έργο, αυτό του Ιερέως.
        Σε εκάλεσε ο Θεός παιδί μου για να διακονήσεις σε δύσκολες μέρες τον ευλογημένο λαό του Θεού και αυτό μην το ξεχάσεις και μη το αμελήσεις  ποτέ. Προέρχεσαι από ένα πνευματικό φυτώριο νέων, αυτό της Ενορίας του αγίου Νεκταρίου της πόλεως μας και έζησες τα της Εκκλησίας, δίπλα στον καλό σου Πνευματικό, τον π. Γεώργιο Κάλλο. Εδώ και χρόνια ζεις στην αγκαλιά της Παναγίας, στο σπίτι της, την Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης και μαθητεύεις δίπλα στον καθηγούμενο π. Αμβρόσιο, ο οποίος κι εκείνος από μικρό παιδί είναι αφιερωμένος στην Εκκλησία και είναι ένας Ηγούμενος όπως ακριβώς  αρμόζει σ’ αυτό το Ιστορικό Μοναστήρι. Έχεις καλές βάσεις και πρέπει να εφαρμόσεις τον λόγο του Χριστού μας για να απαρνηθείς τον εαυτό σου, να αναλάβεις τον Σταυρό σου και  να ακολουθήσεις τον Κύριο.
        Η Χριστιανική ζωή αδελφοί μου είναι ένας συνεχής αγώνας, και η Ιερωσύνη είναι καθημερινή Σταυρική πορεία. Έχει πόνο, ιδρώτα και δάκρυα.
Δύναμή σου θα είναι η υπακοή και η πειθαρχία στο θέλημα του Θεού και στην Εκκλησία. Ταπείνωσε την ζωή σου για να ανυψωθείς μετά του Θεού. Τα έργα του Θεού είναι μεγάλα . Αναβιβάζουν τον ταπεινό άνθρωπο στον ουρανό. Μην απογοητευτείς ποτέ. Να επικαλείσαι την δύναμη της χάριτος του Θεού και καύχημά σου να είναι ο Σταυρός του Κυρίου.
        Σου εύχομαι μέχρι βαθυτάτου γήρατος να είσαι Άξιος και να διακονείς την Μητρόπολή μας, το Μοναστήρι της Παναγίας και τον ευσεβή και φιλόχριστο λαό, αυτού εδώ του Ένδοξου και ευλογημένου τόπου
        Ευχηθείτε αδελφοί μου ο Θεός να αναδείξει κι άλλα νέα παιδιά που με ζήλο και αυταπάρνηση θα διακονοήσουν την Εκκλησία και τους πιστούς».
        Ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησεως και χαράς η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Παρθενίου, απάντων αναφωνούντων το Άξιος!
        Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).
        Τέλος νέος Ιερομόναχος π. Παρθένιος διένειμε το αντίδωρο και εδέχθη τις ευχές των αρχόντων και των παρισταμένων πιστών.
        Στις Ιερές ακολουθίες παρέστησαν: ο ευρισκόμενος εις την πόλη μας τ. Υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουπλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή και πλήθος ευσεβών πιστών.
Φωτό: Imfth & Δημήτριος Ανάγνου


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη