Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αιμορροΐδες και πρωκτικές ραγάδες: Μπορούν να προστατευτούν οι οδηγοί;

Αιμορροΐδες και πρωκτικές ραγάδες: Μπορούν να προστατευτούν οι οδηγοί;

Ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη αιμορροΐδων είναι οι οδηγοί, επαγγελματίες και μη, καθώς η πολύωρη καθήλωση στο κάθισμα του αυτοκινήτου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της πάθησης αλλά και επιδείνωση των συμπτωμάτων που προκαλεί. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να κάθονται πολλές ώρες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως εκείνοι που εργάζονται σε γραφεία. Η διαφορά, όμως, είναι ότι δεν είναι τόσο περιορισμένοι όσοι οι επαγγελματίες οδηγοί, οι οποίοι δεν μπορούν να σηκωθούν καν από τη θέση τους και να μετακινηθούν.
«Οι οδηγοί φορτηγών και ταξί αντιμετωπίζουν μεγάλο εργασιακό άγχος και είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Μια από αυτές είναι η αιμορροϊδοπάθεια. Ο στενός χώρος εργασίας περιορίζει την ικανότητα για ελεύθερη κίνηση και η πολύωρη στασιμότητα στη θέση του οδηγού αυξάνει την πίεση στο σώμα και ιδιαίτερα στην περιοχή της πυέλου. Από την κακή κυκλοφορία του αίματος και τη συγκέντρωσή του στις φλέβες του ορθού, είναι πιθανό οι αιμορροΐδες (που έχουν όλοι οι άνθρωποι) να καταστούν παθολογικές και οι ιστοί που τις συγκρατούν ερεθιστούν ή διογκωθούν και χαλαρώσουν. Επιπλέον, εάν οι οδηγοί δεν ακολουθούν μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, που είναι συχνό φαινόμενο σε όσους κάνουν μακρινά ταξίδια, οι πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα και επομένως αιμορροϊδοπάθεια αυξάνονται σημαντικά», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
Η πάθηση είναι πολύ συχνή, δεδομένου ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού θα έχει ήδη βιώσει κνησμό, δυσφορία και αίσθηση καύσου στην περιπρωκτική περιοχή (χαρακτηριστικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας) σε βαθμό που να προσφύγει σε κάποιου είδους θεραπεία. Το πιο συνηθισμένο απ’ αυτά είναι η αιμορραγία, που, αν επιμείνει, μπορεί να προκαλέσει αναιμία και πρόπτωση, δηλαδή προβολή των αιμορροΐδων από τον πρωκτό. Σ’ αυτές μπορεί να παρουσιασθεί συμφόρηση αίματος και θρόμβωση, η οποία είναι μια επώδυνη κατάσταση, ιδιαίτερα κατά την αφόδευση. Η αιμορροϊδική πρόπτωση με δευτερογενή θρόμβωση μπορεί να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία αναερόβιας λοίμωξης, νέκρωσης και εξέλκωσης των αιμορροϊδικών όζων.
Η αποφυγή της καθιστικής ζωής, όπως και η σωστή διατροφή συστήνονται για την πρόληψη της πάθησης. Έτσι, οι οδηγοί που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ή βρίσκονται στο τιμόνι πάνω από δύο ώρες, κινδυνεύουν να προκαλέσουν βλάβη στις αιμορροΐδες τους.
Βέβαια, η αλλαγή επαγγέλματος δεν είναι πάντα επιλογή, όπως άλλωστε και η αντικατάσταση του μεταφορικού μέσου για τις μετακινήσεις ή για τα ταξίδια. Οπότε, όσοι πάσχουν από αιμορροΐδες θα πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για την προστασία τους.
«Θα συμβούλευα τους οδηγούς, είτε είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες, να ξυπνούν λίγο νωρίτερα και να προσπαθούν την κένωση του εντέρου πριν από την αναχώρηση για την εργασία τους. Έτσι, θα έχουν αφενός τη δυνατότητα καθαρισμού της περιοχής, αλλά και δεν θα καθυστερούν την αφόδευση, δεδομένου ότι η αναβολή επιβαρύνει την κατάσταση των αιμορροΐδων. Γι’ αυτό, όποτε νοιώθουν την ανάγκη θα πρέπει να την ικανοποιούν αμέσως. Επίσης, θα πρέπει να κάνουν συχνές στάσεις, για να περπατούν. Τέλος, τα καθίσματα  που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να μην είναι κατασκευασμένα από δέρμα ή πλαστικό, αλλά από ύφασμα, ώστε να υπάρχει καλός αερισμός», τονίζει ο Δρ. Ξιάρχος.
Γενικά οι αιμορροΐδες είναι ενοχλητικές και οι οδηγοί κινδυνεύουν ποικιλοτρόπως από την απόσπαση προσοχής που μπορεί να προκαλέσει ο πόνος εξαιτίας τους. «Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την απαλλαγή από τα συμπτώματα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά έντονα. Υπάρχουν συντηρητικές μέθοδοι, με φαρμακευτική αγωγή καταπραϋντικής, αναλγητικής, αντικνησμικής και επουλωτικής δράσης και σε αποτυχία αυτών χειρουργικές μέθοδοι, που στις μέρες μας είναι απολύτως ανώδυνες και εξαιρετικά αποτελεσματικές. Μέσα σε πολύ λίγα λεπτά οι ασθενείς απαλλάσσονται από τα επώδυνα ή ενοχλητικά συμπτώματα και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα, απαλλαγμένοι από την ανάγκη λήψης φαρμάκων, προστατεύοντας τον οργανισμό τους από τις όποιες παρενέργειες ενδεχομένως προκαλέσουν».
Οι οδηγοί υποφέρουν συχνά κι από άλλη μια πάθηση, τη ραγάδα δακτυλίου. Η  καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης είναι παράγοντες κινδύνου για χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία οδηγεί στην εμφάνισή της. Η ραγάδα προκαλεί πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και ενδεχομένως μικρή αιμορραγία.
Και η ραγάδα δακτυλίου είναι μια συχνή πάθηση που σχετίζεται ιδιαίτερα με στρεσογόνα επεισόδια, υπερτονία του σφιγκτήρα, που δεν χαλαρώνει για να επιτρέψει το πέρασμα των κοπράνων, τα οποία πιέζουν και σχίζουν τον πρωκτό, προκαλώντας τραύματα ποικίλου βάθους. Όπως συμβαίνει και με τις αιμορροΐδες, η επιδείνωση των χρόνιων ραγάδων προκαλεί συμπτώματα που ενοχλούν κατά την οδήγηση τα οποία ο ασθενής προσπαθεί να ανακουφίσει με φαρμακευτικές αλοιφές και υπακτικά. Ορισμένες φορές όμως ο πόνος είναι τόσο έντονος που χρήζει επείγουσας φροντίδας και άμεσης θεραπείας. Η χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπισή τους. Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την ίδια ημέρα.
«Για τους οδηγούς που υποφέρουν από πρωκτική ραγάδα τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τους ασθενείς με αιμορροΐδες. Επίσης, η αποφυγή της δυσκοιλιότητας με υγιεινή διατροφή, άσκηση και κατανάλωση άφθονού νερού, αλλά και ο έλεγχος του σωματικού βάρους μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης και των δύο παθήσεων», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια