Λαμία: Παρουσίαση βιβλίου Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Λαμία 5-5-2019

Tο Κάστρο Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας σας καλούμε στη εκδήλωση που διοργανώνουμε από κοινού την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στις 8:00 μ.μ., στη Λέσχη Σιδηροδρομικών Λαμίας, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 1, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαμίας.
Στην εκδήλωση έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου, με τη συμμετοχή στο πάνελ του συγγραφέα Νάσου Μπράτσου και του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη, και με προβολή μαρτυριών-συνεντεύξεων από το βιβλίο.
Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Νότιος Άνεμος: «Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Επίσης για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και τον επαναπατρισμό των προσφύγων.
Επομένως, αποτελεί ένα βιβλίο επίκαιρο που μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγιά δεν γνωρίζει τόπο και χρόνο. Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα αναστοχασμού για το προσφυγικό ζήτημα στην ελληνική κοινωνία».
Το βιβλίο είναι μια Οδύσσεια επιβίωσης, πραγματικά άγνωστη στους περισσότερους από μας, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών, σε ένα "δρομολόγιο" αντίστροφο από το "συνηθισμένο - σημερινό".
Γνωρίζοντας τις αναλογίες, τις ομοιότητες και τις διαφορές με το παρόν, μπορούμε να εξάγουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον και, γιατί όχι, να βγούμε από τα στερεότυπα του σήμερα.
Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη