ΦΔΕΔΠ: Εκδήλωση ενημέρωσης κοινού σε θέματα απεγκλωβισμού ερπετών σε οικιστικές περιοχές

Εκδήλωση ενημέρωσης κοινού σε θέματα απεγκλωβισμού ερπετών σε οικιστικές περιοχές
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ) διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης κοινού, στο Πνευματικό Κέντρο Γραβιάς, στις 06/05/2019, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, με θέμα τον απεγκλωβισμό - διάσωση ερπετών (κυρίως φιδιών) σε οικιστικές περιοχές, με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) Άμφισσας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με στελέχη του ΦΔΕΔΠ να καλωσορίζουν τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας τα όρια χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με το Ν. 4519/2018. Ακολούθησε ενημέρωση του κοινού για τα ερπετά που εντοπίζονται στην προστατευόμενη περιοχή, ποια από αυτά είναι επικίνδυνα (το μόνο φίδι που είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι η οχιά – Vipera ammodytes), τι κάνουμε σε περίπτωση συνάντησής μας με ένα φίδι, και τι πρέπει να κάνουμε αν η συνάντησή μας καταλήξει σε δήγμα (δάγκωμα).
Την σκυτάλη πήρε ο κος Τούντας Ευστάθιος, Πυρονόμος και Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πολυδρόσου, ο οποίος παρείχε χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κανείς αν αντιληφθεί ότι κάποιο φίδι βρίσκεται σε οικιστική περιοχή [κλήση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας (199), ως αρμόδια υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό/διάσωση φιδιών αλλά και ζώων γενικότερα). Παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό και προβλήθηκαν βίντεο απεγκλωβισμού φιδιών από την Π.Υ.
Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις κοινού και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό του Φορέα Διαχείρισης.

                                                                       Για το Δ.Σ. ΦΔΕΔ Παρνασσού
                                                                      Η Πρόεδρος

                                                                     Θέκλα Κ. Τσιτσώνη
                                                                      Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας
                                                                      & Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη