Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η διαβούλευση για την κατάρτιση του ΣΒΑΚ Δήμου Λαμιέων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η διαβούλευση για την κατάρτιση του ΣΒΑΚ Δήμου Λαμιέων
    
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, η 1η συνάντηση των φορέων και της ομάδας έργου στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργεί ο Δήμος Λαμιέων για την κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λαμίας.
Το Σχέδιο θα ενώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αναπτυξιακά έργα που έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας την ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα στη Λαμία, ώστε δημότες και επισκέπτες, πεζοί και οδηγοί να μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης με εισηγητές τον κ. Θάνο Βλαστό, Καθηγητή Πολεοδομίας & Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού ΕΜΠ, τον κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, Διδάκτορα Πολεοδομίας, Συγκοινωνιολόγο Μηχανικό ΕΜΠ και τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας “Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης”, κ. Κάτια Χάγιου Αρχιτέκτονα Μηχανικό, MSc και κ. Πολύκαρπο Καρκαβίτσα, Μηχανικό Πολεοδομίας & Περ. Ανάπτυξης, MSc, παρουσιάστηκε η σημασία του ΣΒΑΚ και οι επιδιώξεις του Δήμου Λαμιέων, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την κατάρτισή του, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως σήμερα σε κυκλοφοριακά θέματα και τα ζητήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας που αντιμετωπίζει η Λαμία.

Όπως τόνισε και στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λαμίας δεν είναι μια ακόμη κυκλοφοριακή μελέτη αλλά μια μεγάλη δέσμη μέτρων, ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο έργων και δράσεων που στοχεύουν στη μείωση χρήσης αυτοκινήτου, στον επανασχεδιασμό της αστικής συγκοινωνίας, στη χρήση έξυπνων λεωφορείων, στην κατασκευή πεζοδρομίων και υποδομών για ΑΜΕΑ, στην οδική ασφάλεια, στη διευκόλυνση του ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων και των καταστημάτων της πόλης, στα έξυπνα συστήματα Μεταφορών και στην καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, σημειώνοντας:
«Μετά από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και διαρκούς αναζήτησης καλών πρακτικών και χρηματοδοτικών πηγών, η Λαμία έχει πλέον όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εξασφαλισμένους όλους τους οικονομικούς πόρους για να αλλάξει όψη και ζωή.
Σε συνέχεια των έργων που εντάξαμε στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, του έργου FABULOS και της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με LED, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έρχεται να ενώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νέες υποδομές. Το ΣΒΑΚ για το οποίο συζητήσαμε σήμερα με τους συλλογικούς φορείς της πόλης μας, είναι το εργαλείο σχεδιασμού στον τομέα των μεταφορών που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για τις αναπλάσεις και τα έργα τα οποία ήδη ξεκινάμε ένα-ένα να υλοποιούμε.
Έτσι, δημότες και επισκέπτες, πεζοί και οδηγοί θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης πλέον ευρωπαϊκής πόλης. Η Λαμία, γίνεται σταδιακά και μεθοδικά, η πόλη που όλοι επιθυμούμε με στόχο την καλύτερη ποιότητα της ζωής για εμάς και κυρίως για τις επόμενες γενιές!»
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση των φορέων και των συμμετεχόντων στη διαβούλευση σχετικά με τα προβλήματα στις μετακινήσεις από τη σκοπιά του κάθε φορέα καθώς και με τα πιθανά μέτρα βελτίωσης της κινητικότητας στο Δήμο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού Δήμου Λαμιέων και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ραδιοταξί Λαμίας, ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης, εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΑΣ και του ΕΒΕ Φθιώτιδας, εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας,  εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας καθώς και τραπεζών.
Η διαβούλευση συνεχίζεται με τη συμμετοχή όλων των δημοτών μέσω των ερωτηματολογίων που είναι ανηρτημένα στο ειδικό site https://svaklamia.com/ ενώ μετά το τέλος της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, θα υπάρξει νέα διαβούλευση για το όραμα και τις προτεραιότητες του ΣΒΑΚ Δήμου Λαμιέων.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη