Φθιώτιδος Συμεών: « Ο Άγιος Σπυρίδων μας δείχνει πως να γίνουμε πολίτες του Ουρανού»


Ιεροπρεπώς και εν πληθούση Εκκλησία εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, το διήμερο 11 & 12 Δεκεμβρίου η σεβάσμιος μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.

          Την παραμονή της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας, στον οποίο ευρίσκεται Ιερά, Ιστορική και Θαυματουργός Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος.

          Τον κ. Συμεών πλαισίωσαν Ιερείς και Διάκονοι της πόλεως, με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο.

          Προ της απολύσεως του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Κωνσταντίνος Παπασταμάτης, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, καλωσορίζοντάς τον εκ μέρους όλων στην Ιστορική Ενορία της παλαιάς Λαμίας, και ευχαριστώντας τον εκ βάθους καρδίας για την ευλογητή και τιμητική του παρουσία στην δεύτερη Πανήγυρη του Ναού.

          Με υιικά αισθήματα σεβασμού και αγάπης, ο π. Κωνσταντίνος χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Όταν πριν από είκοσι πέντε  ημέρες κάνατε λόγο ότι θα  θέλατε να γίνεται ο Δεσπότης της καρδιάς μας,  κανείς δεν το περίμενε ότι θα το επιτυγχάνατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα,  να είστε πλέον κομμάτι της καρδιάς μας.

Μέσα στη δύσκολη κατάσταση που ευρίσκεται η κοινωνία μας, Σεις Σεβασμιώτατε,  είστε ο Πνευματικός πηδαλιούχος μας και εύχομαι να μας κρατήσετε στην χριστιανική πίστη και στην αγάπη του Χριστού.

 Ως αντίδωρο αγάπης και σεβασμού  σας προσφέρουμε αυτή την Ποιμαντορική ράβδο για να στηρίζεστε επ’ αυτής και να μας οδηγείτε σε εύδιο λιμάνι. Ευχόμαστε ο Θεός να σας στηρίζει,  να σας φωτίζει και να είστε πάντα ΑΞΙΟΣ!

Ακολούθως ο  κ. Συμεών ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο για τα ζεστά του λόγια και την τιμιότητα της καρδιάς του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μια καρδιά αδελφοί μου,  αγαπά αληθινά όταν είναι τίμια, έχει ευθύτητα μέσα της και δεν έχει ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα. Μία τέτοια καρδιά έχει και ο πατήρ Κωνσταντίνος, και το διαπίστωσα, όταν τον πρωτοσυνάντησα αιφνιδιαστικά, μία Πέμπτη απόγευμα στο Μητροπολιτικό μας Παρεκκλήσιο του Οσίου Εφραίμ, όπου τελούσε την Ιερά Παράκληση του Οσίου..

Είναι πολύ συγκινητική η εικόνα των ιερέων μας,  των απλών και τίμιων, με ευθεία και γνήσια καρδιά.

Όταν κάποιος έχει αυτά τα στοιχεία μπορεί πράγματι να ακολουθήσει το δρόμο του Θεού στη ζωή του.

Εμείς σήμερα λόγω της Ιστορικής και Θαυματουργής Εικόνας, εορτάζουμε τον μεγάλο και δημοφιλή Άγιο Σπυρίδωνα.

 Στους Εσπερινούς των μεγάλων εορτών,  η Εκκλησία μας επιλέγει αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης που σχετίζονται με τα εορτάζοντα πρόσωπα και σήμερα "εικονίζεται" ο Άγιος, μεταξύ πολλών διατυπώσεων του Αναγνώσματος εκ των Παροιμιών, όπου  μας αποκαλύπτεται ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Αγίου.

Υπήρξε ένα μακάριο, όπως χαρακτηρίζεται, πρόσωπο που εφύλαξε την οδό του Κυρίου και το να φυλάξει κάποιος την οδό του Κυρίου είναι εύκολο μεν στα λόγια αλλά όχι τόσο εύκολο στην πράξη,  γιατί προϋποθέτει ειλικρίνεια διαθέσεως και προαιρέσεως.

Προϋποθέτει καρδιά που λαχταρά να γίνει ένα με τον Χριστό και είναι διατιθεμένη να υπερβεί απόψεις και αγκυλώσεις. Οι άγιοι κάθε μέρα προχωρούσαν μπροστά και έβαζαν στην άκρη, παραπέρα, ό,τι τους κρατούσε στη γη. Έτσι και εμείς, αν θέλουμε να γίνουμε πραγματικοί χριστιανοί, να ατενίζουμε το μέλλον με ελευθερία και απλώς όχι να υποτασσόμαστε σε τυπικές διατάξεις,  νόμους και αρχές, που γίνονται βάσανα στην ζωή μας, χρειάζεται να δούμε βαθιά τον εαυτό μας. Να ασχολούμαστε με τη ζωή όχι των άλλων αλλά με τις δικές μας ατέλειες. Αξίζει ο εαυτός μας να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί του για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον Θεό.

Θέλω να παρακαλέσω αδελφοί μου να εργαστούμε με συνείδηση, με τρυφερότητα και αγάπη εσωτερικά και πνευματικά. Να γίνουμε άλλοι άνθρωποι, όχι της ρουτίνας, αλλά του Ουρανού, όπως ο Άγιος Σπυρίδων».

 Στο τέλος του εορτασμού το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε εόρτιο κέρασμα σε όλους στο Ενοριακό Πνευματικό κέντρο, κατά την διάρκεια του οποίου ο κ. Συμεών είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους.

Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ανατολική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην πανηγυρίζουσα Ενορία της Νέας Σπαρτιάς, όπου προεξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Τον Ποιμενάρχη μας στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πελασγίας π. Δημήτριος Καρτέρης, ο Εφημέριος του χωριού Πελασγίας π. Δημήτριος Καναπίτσας, ο Εφημέριος του χωριού Αχλάδι π. Απόστολος Μπερτσιμάς,  ο  Εφημέριος του χωριού π. Ιωάννης Ζαρκαδούλας, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

Το Ιερό αναλόγιο διηκόνισε με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας Καθηγητής κ. Δημήτριος Μαντές, ο οποίος κατάγεται από το χωριό και τοπικοί Ιεροψάλτες.

Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον μεγάλο εορτάζοντα Άγιο Σπυρίδωνα και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα εορτάζουμε έναν Άγιο ιδιαίτερα δημοφιλή όχι μόνο στην Πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι προστάτης των πτωχών, των αδυνάτων, των κατατρεγμένων και κάθε ανθρώπου που ζητά την ανάγκη του.

 Σπουδαία είναι η συμβολή του Αγίου μέσα στην ιστορία μιας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το325 μ.Χ.

Σε αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Άγιος,  ο οποίος αν και δεν ήταν λόγιος με την έννοια που δίνουμε εμείς οι σημερινοί άνθρωποι στην λογιωσύνη, συνέβαλε όμως σημαντικά στη διαμόρφωση των Δογμάτων και της Θεολογίας της Εκκλησίας μας, διότι ήταν ολοκληρωτικά δοσμένος στην αγάπη του Θεού και έγινε απόλυτα δεκτικός της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος.

 Να γιατί πρέπει και εμείς να είμαστε ολοκληρωτικά δοσμένοι στο Θεό και δεκτικοί στο Άγιο Πνεύμα,  γιατί Αυτό μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τους δήθεν σοφούς αυτού του κόσμου.

Ο Χριστός θέλει γλώσσα καθαρότητας, καλοσύνης, κατανόησης, αγκαλιάς. Τι μπορεί να μας εμποδίσει να αγαπάμε και να συγχωρούμε; Μόνο ο εγωισμός και η κακή μας νοοτροπία.

Έτσι ο Άγιος αδελφοί μου  μας διδάσκει ότι,  αν πραγματικά η καρδιά μας θέλει τον Θεό, τίποτα δεν γίνεται εμπόδιο, αν έχουμε τέτοια θέληση. Έρχεται ο Άγιος να μας πει να αφήσουμε τις δικαιολογίες. Ο Θεός μας ζητά να αγαπάμε κάθε άνθρωπο και αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Και φυσικά η αγάπη για κάθε άνθρωπο δεν σημαίνει συμβιβασμό και μειδοσία στα θέματα της Πίστεως, αλλά αντίθετα η πραγματική αγάπη γεννά παρρησία και είναι απόλυτα ταυτισμένη με την αλήθεια. Η πραγματική αγάπη είναι νυμφευμένη με την αλήθεια και διαζευγμένη με το ψεύδος».

Προ της απολύσεως ο π. Ιωάννης καλωσόρισε με εγκάρδια και συγκινητικά λόγια αγάπης τον κ. Συμεών, ευχαριστώντας τον για την ιδιαίτερα τιμητική και αγιαστική του παρουσία και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου του Ναού, του προσέφερε μία Εικόνα του Αγίου.

Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Στην συνέχεια ο κ. Συμεών επισκέφτηκε πεζός όλο το χωριό, τα καφενεία του χωριού, το μοναδικό εμπορικό κατάστημα του χωριού, το Παρεκκλήσιο του Οσίου Σεραφείμ αλλά και χαιρέτησε έναν προς έναν τους λιγοστούς κατοίκους του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μεταξύ των πολλών πιστών του χωριού και της ευρύτερης περιοχής παρέστη και η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και μέλη του 4ου ΚΑΠΗ Λαμίας.

Προ της αναχωρήσεως του ο Σεβασμιώτατος για την πόλη της Λαμίας, επισκέφθηκε το Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχλαδίου, όπου προσεκύνησε και στην συνέχεια επισκέφτηκε την υπό κατάρρευση παλαιά προσφυγική κατοικία του εκάστοτε εφημερίου του χωριού και έδωσε συγκεκριμένες και άμεσες οδηγίες για την άμεση αποκατάσταση της οικίας.

Κατόπιν επισκέφτηκε την όμορφη παραλία του Αχλαδίου, όπου μάλιστα στην φιλοξενία που ακολούθησε ενημέρωσε την κ. Δήμαρχο ότι κατόπιν αμέσων ενεργειών του και επικοινωνίας του με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επαναενεργοποιήθηκε το ζήτημα της αποκαταστάσεως της παλαιάς Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεράιδος Στυλίδος, ενώ επίσης διευθετήθηκε και στο Υπουργείο και ένα συναφές ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Νεράιδος Στυλίδος, την οποία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Συμεών, θα επισκεφτεί στις 19 Δεκεμβρίου το βράδυ, για να τελέσει εκεί Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιγνατίου του Θεοφόρου.

Φωτογραφίες: Imfth.gr & Δημήτριος Ανάγνου

http://www.imfth.gr/

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη