Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σουσαμόπιτα


ΥΛΙΚΑ

9 φύλλα κρούστας

150 γρ. σουσάμι  + extra για το πασπάλισμα

50 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα

60 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

30 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Ελαιόλαδο για το πασπάλισμα


Για το σιρόπι:

310 ml νερό

290 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

1 στικ κανέλα

Φλούδες από ένα πορτοκάλι


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Εκτέλεση για το σιρόπι: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
2 Με το που πάρουν μία βράση, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
3 Εκτέλεση για την πίτα: Αδειάζουμε σε ένα ταψί το σουσάμι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 10 λεπτά. Αφού ψηθεί, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το καρύδι, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
4 Παράλληλα, λαδώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 29εκ. και το καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης.
5 Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα φύλλο ακόμα δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και σκεπάζουμε με ένα λαδωμένο φύλλο ακόμα.
6 Στη συνέχεια, απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα γέμισης πάνω από τα φύλλα και τοποθετούμε από πάνω της 3 λαδωμένα φύλλα ακόμα με τον παραπάνω τρόπο.
7 Ύστερα, καλύπτουμε ομοιόμορφα τα φύλλα με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με 3 λαδωμένα φύλλα ακόμα, τοποθετώντας τα με τον παραπάνω τρόπο, σε σχήμα σταυρού δηλαδή.
8 Κατόπιν, κόβουμε λίγο τις άκρες, αν δούμε πως προεξέχουν αρκετά, και τις τυλίγουμε προς τα μέσα.
9 Έπειτα, χαράσσουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 1 ώρα.
10 Μόλις ψηθεί η πίτα, αδειάζουμε από πάνω της το κρύο σιρόπι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Περισσότερα στο: https://www.giorgostsoulis.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια