Ανακοίνωση-καταγγελία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.   Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς  Ελλάδας  .
Τηλ.: 6974881331,   fax: 2674022211,   web site: www.eakp.gr,   email: info@eakp.gr
                                                                                                          Λαμία 15 Ιανουαρίου 2020                           
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όσα εμπόδια και να βάλουν οι αβανταδόροι των κυβερνητικών επιλογών, για να μην ακουστεί η αλήθεια, η ώρα που θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλους αυτούς που προσπαθούν να τους την κρύψουν και θα υποστούν τις συνέπειες από την εφαρμογή τους, δεν θα αργήσει.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος καταγγέλλει το προεδρείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος για τον λόγο ότι εξέδωσε για ένα από το πιο σοβαρά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος και όχι μόνο, την 07.01.2020 ανακοίνωση με ΘΕΜΑ: «Θέση – προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου Αναδιάρθρωσης Γ.Γ.Π.Π & Αναδιοργάνωσης του Π.Σ.» χωρίς να έχει προηγηθεί διοικητικό συμβούλιο και να έχουν καταγραφεί οι απόψεις των άλλων δύο παρατάξεων που απαρτίζουν το Δ.Σ. της Ένωσης. 
Η τακτική φίμωσης της άλλης άποψης και απαξίωσης του συνδικαλιστικού οργάνου που ακολουθεί το Προεδρείο, δεν είναι πρωτοφανής ενέργεια, είναι συνηθισμένη στρατηγική που υπηρετούν πιστά οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού όταν πρέπει να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου για να περάσουν με σχετική ευκολία αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Το σήμα της φίμωσης σε όλους τους τοπικούς εκφραστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού, δόθηκε από το προεδρείο της Ομοσπονδίας όταν επέλεξε να εξαιρέσει από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 14/1/2020, τις υπόλοιπες Παρατάξεις, καλώντας μόνο τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα κάθε Ένωσης.
Στόχος φυσικά του αποκλεισμού είναι αποκλειστικά και μόνο η Ε.Α.Κ.Π., γιατί όλες οι άλλες παρατάξεις με την χλιαρή και προσχηματική κριτική που ασκούν για το σχέδιο νόμου σε επιμέρους ζητήματα και με την ελπίδα που εκφράζουν για διορθώσεις, στην ουσία συμβάλουν στο να αποσιωπηθεί ο πραγματικός χαρακτήρας των ανατροπών που φέρνει η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, στα εργασιακά δικαιώματα και την οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας έτσι όπως καταγράφεται στο 10σελιδο Eνημερωτικό σημείωμα της Ε.Α.Κ.Π. ( βλ. eakp.gr ).
Για την εξαίρεση αυτή που επέβαλε το προεδρείο της Ομοσπονδίας με την συναίνεση και των υπολοίπων παρατάξεων, Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. είχε αντιδράσει στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης που διεξήχθη στις 4/9/2019 για την όλη κατάσταση που ακολουθείται.
Παρά τις δηλώσεις του Προεδρείου, που έφερε η αντίδραση αυτή, ότι θα πραγματοποιούνταν Διοικητικό Συμβούλιο πριν την Πανελλαδική Συνδιάσκεψή, αυτό δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην κατατεθούν οι  προτάσεις μας.
Είναι ενδεικτικό του συναινετικού κλίματος που υπάρχει από τις παραπάνω ενέργειες, δεν θέλουν να ακούγονται άλλες φωνές και ιδιαίτερα η φωνή της Ε.Α.Κ.Π.. Έρχονται τώρα με αυτήν την ανακοίνωση η οποία έντεχνα καμουφλάρεται με επιλεκτική κριτική επί ορισμένων σημείων του σχεδίου νόμου, για να θολώσουν τα νερά και να αποκρύψουν τον συμβιβασμό και την υποταγή τους στους κυβερνητικούς στόχους.
Για αυτό τον λόγο λοιπόν:
Αποκρύβουν ότι όλη η κουβέντα για το βαθμολόγιο είναι άνευ σημασίας γιατί στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Ότι αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι του Π.Σ. είναι να εξελίσσονται μισθολογικά με τα χρόνια υπηρεσίας, ακώλυτα όλοι οι υπάλληλοι, άσχετα από τον βαθμό που φέρνουν. Να πληρώνονται στο ακέραιο την υπερεργασία τους και γενικότερα για τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας τους. 
Ενώ αποδέχονται και μάλιστα ήταν από παλαιότερα πρόταση της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ.  η κατάργηση του αμετάθετου χιλιάδων πυροσβεστών, που σε αυτή την βάση οργάνωσαν την ζωή τους, προτείνουν δήθεν να μετατίθενται μέχρι τα 25 χρόνια και όχι τα 30.
Κουβέντα δεν λένε ότι το σπάσιμο του αμετάθετου που βάζουν πλάτη, γίνεται γιατί σε λίγο θα υπάρξουν και άλλες ανάγκες στελέχωσης υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν για το μεγάλο κεφάλαιο σε λιμάνια και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Ότι το προσωπικό που θα βρεθεί στον αέρα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης μέσω της οποίας θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν κλιμάκια και υπηρεσίες και λόγω της κατανομής που θα γίνεται με κριτήριο τις ιδιαίτερες επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε περιοχής, θα βρεθούν με την βαλίτσα στο χέρι εκατοντάδες συνάδελφοι και ποιος ξέρει για πόσα χρόνια μακριά από τις οικογένειες τους.
      Τόση ξεδιαντροπιά ποια!
Δεν λένε ότι στην πραγματικότητα δεν διακυβεύεται η αυτοτέλεια του Π.Σ. αλλά ο κοινωνικός χαρακτήρας της πυροπροστασίας της χώρας, αφού μέσα από το σχέδιο νόμου προωθούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της και την μετατόπιση αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες με ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή εθελοντών. Ότι καθιερώνεται η ανταποδοτικότητα και γι’ αυτό προβλέπουν και την έκδοση τιμολογίων με χρονοχρέωση για παροχή υπηρεσιών και μέσων. 
Κανένα σχόλιο δεν κάνουν για την ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση του Π.Σ. που θα μετατραπεί σταδιακά από σώμα με κοινωνική αποστολή και αρμοδιότητες σε ένοπλο σώμα με την πατέντα των προανακριτικών υπαλλήλων.   
Ότι η αύξηση των επιτελικών θέσεων δεν είναι χατίρια προς τους Αξιωματικούς, αλλά χρειάζονται για να εφαρμοστεί όλο αυτό το αντεργατικό πλαίσιο σε βάρος των χαμηλόβαθμων, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των κατωτέρων και ανωτέρων αξιωματικών. Δηλαδή, δημιουργία ενός υπάκουου και πρόθυμου υπηρεσιακού μηχανισμού με κάποια προνόμια περισσότερα από όλους τους υπόλοιπους.     
Εκφράζουν δήθεν την ανησυχία τους για την μη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στον συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού, λες και μέχρι σήμερα που συμμετείχε τσακίστηκε να προασπίζει τα συμφέροντα των πυροσβεστών. Και δεν σχολιάζουν ότι πλέον σε όλα τα όργανα και τις επιτροπές που προβλέπονται να γίνουν, θα λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας με την συμμετοχή και επιχειρηματιών, γιατί είναι ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου να δημιουργήσει περισσότερο αναπτυξιακό χώρο για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας. 
Από την στάση του προεδρείου της Ένωσης επιβεβαιώνεται για ακόμη φορά, ότι:
Λειτουργούν προσχηματικά και δεν υπάρχει διάθεση για σύγκρουση, με την κυβερνητική πολιτική που επιχειρεί να αποσαρθρώσει ακόμη περισσότερο την πυρασφάλεια της χώρας και να ισοπεδώσει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα των πυροσβεστών με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε:
Να μην επιτρέψουμε να συμβούν άλλες μεγάλες καταστροφές στον τόπο μας και να μην υπάρξουν ξανά ανθρώπινα θύματα.
Να μην επιτρέψουμε να εμπορευματοποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν αρμοδιότητες της πυροπροστασίας  προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων.
Να μην γίνει το κοινωνικό δικαίωμα στην πυρασφάλεια, ανταποδοτική παροχή.
Να έχουμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, με σταθερό χρόνο εργασίας και με οικονομικές απολαβές εφάμιλλες των συνθηκών εργασίας μας, που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. 
Να μην γίνουμε περιηγητές μέσα στην ίδια μας την χώρα με διαρκής μεταθέσεις μακριά από τις οικογένειες μας και να διαβιούμε σε άθλιες συνθήκες, όπως και οι συνάδελφοι μας στην Π.Υ. Α/Λ Σαντορίνης και όχι μόνο.
Να σεβαστούμε τους αγώνες των παλαιότερων αγωνιστών συναδέλφων μας, που ενώ μας παρέδωσαν με αγώνες και θυσίες μία σειρά με κατακτήσεις και δικαιώματα, όπως και ο κανονισμός μεταθέσεων, σήμερα με περισσή ευκολία οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού που δυστυχώς εκμεταλλευόμενοι την ανοχή και την στήριξη μιας μεγάλης πλειοψηφίας των πυροσβεστών, βάζουν πλάτη για την οριστική κατάργηση τους.
Η Ε.Α.Κ.Π. εφιστά την προσοχή και την αυξημένη επαγρύπνηση σε όλους τους πυροσβέστες, αν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τα οδυνηρά αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν προαποφασιστεί σε βάρος των πυροσβεστών και των δομών πυροπροστασίας της χώρας, να συστρατευτούν σε κοινό μέτωπο αγώνα για την απόσυρση του σχεδίου νόμου.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη