Διασφάλιση των ευρ/κών πόρων και έναρξη των διαγωνισμών για τα έργα φυσικού αερίου,ζητά ο Θ.Χειμάρας

Λαμία, 08/04/2020

«Τη διασφάλιση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και την άμεση έγκριση των τευχών δημοπράτησης, για τα έργα επέκτασης των Δικτύων Φυσικού Αερίου»,
ζητά με νέα ερώτησή του στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Θέμης Χειμάρας.

Η επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου στις πόλεις της Λαμίας, της Άμφισσας, της Θήβας, της Λειβαδιάς, της Χαλκίδας και του Καρπενησίου, θα υλοποιηθεί με διασφαλισμένο μεικτό σύστημα χρηματοδότησης μέσω πόρων του ΕΣΠΑ των Περιφερειών, δανειοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζάς Επενδύσεων και ίδιους πόρους της ΔΕΔΑ ΑΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντλήσει πόρους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση της πανδημίας, πρόκειται να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής, η χρηματοδότηση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμπεριλαμβάνεται στην ανακατανομή ή την εκχώρηση των αδιάθετων Ευρωπαϊκών πόρων, σε δράσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ταυτόχρονα, τονίζει την επιτακτική ανάγκη να επισπευστεί η έγκριση των τευχών δημοπράτησης των έργων από τις περιφερειακές διαχειριστικές αρχές, ώστε η ΔΕΔΑ ΑΕ να προκηρύξει τους αντίστοιχους διαγωνισμούς, να προκύψουν νομικές δεσμεύσεις και να διασφαλιστεί η απορρόφηση των δεσμευμένων Ευρωπαϊκών πόρων. 
Ειδικότερα, ο Θέμης Χειμάρας, αναφέρει:
«Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, δεν πρέπει να χαθούν. Το έργο είναι κομβικής σημασίας για την Στερεά Ελλάδα, με οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, το οποίο θα ενισχύσει τις τοπικές αγορές απέναντι στη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που επιφέρει η πανδημία.
Με ερώτηση μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Α. Γεωργιάδη και κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητώ να διασφαλιστούν οι ευρωπαϊκοί πόροι του έργου και να μην ανακατανεμηθούν ως αδιάθετοι, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Αδυνατώ να αντιληφθώ τις αιτίες καθυστέρησης της έναρξης των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και της ΔΕΔΑ ΑΕ, θα πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν άμεσα στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης, για να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή των δικτύων».
Αναλυτικά η ερώτηση: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11246786.pdf

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη