Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου

Με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης επί του μνήματος του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου στην Ιερά Μονή Δαμάστας ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουλίου, οι λατρευτικές εκδηλώσεις τιμής, σεβασμού και μνήμης στον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο, επί τη συμπληρώσει ενός έτους από την αιφνίδια εκδημία του.

          Την Επιμνημόσυνη Δέηση ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

          Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Ακολούθως, στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη μνήμη των Αγίων και Θεοφόρων 630 Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, εις τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, τη συμμετοχή των ως άνω Αγίων Αρχιερέων, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Γεώργιος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και με αφορμή την Εορτή των Αγίων 630 Θεοφόρων Πατέρων, αλλά και το ετήσιο μνημόσυνο χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Η Εορτή των Αγίων Πατέρων είναι ένας μεγάλος σταθμός στην πορεία της Εκκλησίας μας. Οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στους Αγίους Πατέρες, διότι στη Συνοδική Απόφαση της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, αποτυπώθηκε η πίστη της Εκκλησίας για το πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αν ο Χριστός δεν ήταν τέλειος Θεός, δεν θα υπήρχε η σωτηρία μας και αν δεν ήταν τέλειος Άνθρωπος δεν θα υπήρχε η λύτρωση. Τιμούμε τους Άγιους Πατέρες, αλλά πρέπει να προβληματιστούμε, πόσο μας απασχολεί να μάθουμε ποιο είναι το κεφάλαιο και το περιεχόμενο της πίστης μας. Πως η μαθητεία μας στον Ιησού Χριστό γίνεται ουσιαστική και πραγματική και γίνεται ευλογία στην πορεία της ζωής μας, όπου υπάρχουν δοκιμασίες, θλίψεις και πόνος. Ζούμε σε μία εποχή όπου υπάρχει πληθώρα αναζητήσεων και αμφισβητήσεων. Δεν θα πρέπει εμείς οι Ορθόδοξοι να έχουμε σωστή βίωση και αληθινή ζωή; Αυτό είναι το ζητούμενο και δεν πρέπει να το αγνοούμε.

          Καταθέτω σήμερα για άλλη μία φορά, τον σεβασμό την τιμή την αγάπη μου στον μακαριστό κυρό Νικόλαο για όσα προσέφερε στην Αγία μας Εκκλησία. Είχα τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω τα χρόνια που ήταν Ιεροκήρυκας στο Πανίερο Πανελλήνιο Ίδρυμα της Τήνου. Ο σύνδεσμός μας ήταν και παρέμεινε όμορφος και αργότερα ως γείτονες χαιρόμασταν την επικοινωνία και τη φιλία. Άφησε όμορφα αποτυπώματα στη Μητρόπολη. Κόπιασε και εργάστηκε πολύ.

           Να ευχηθούμε, η ευχή του να συνοδεύει όλους μας, τούτο το Μοναστήρι που το αγαπούσε πολύ,  εσάς Σεβασμιώτατε αλλά και όλους τους πιστούς που τον αγάπησαν και τους αγάπησε».

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών προσεφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Είναι μία ιδιαίτερα συγκινητική περίοδος αυτή, η οποία ξεκινά απόψε και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου, την ημέρα που εκοιμήθη ο μακαριστός προκάτοχος μου Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος ο Τήνιος,  ο οποίος εκλέισε με τη διακονία του, με την ομολογία του και με την ευσυνειδησία του τον Αρχιερατικό Θρόνο της Φθιώτιδος, άξιος διάδοχος παναξίων προκατόχων, συνεχίζοντας την Αποστολική παρακαταθήκη και διαδοχή. Και η τοπική μας Εκκλησία με συγκίνηση τιμά την μνήμη της κοιμήσεως του και  έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία μάλιστα απόψε, εκλεκτοί και ευλογημένοι και πολυσέβαστοι Αρχιερείς, να βρίσκονται εδώ στην Ιερά Μονή Δαμάστας, όπου βρίσκεται το σκήνωμα τόσο του ιδίου όσο και της μητρός του, για να ευλογεί τη γη της Φθίας, για να ευλογεί την Λαμία, για να ευλογεί τον τόπο που αγάπησε και διακόνησε και υπηρέτησε ,αλλά και κυρίως για να παίρνουμε εμείς την ευλογία του, τόσο η ελαχιστότητά μου, ως διάδοχος του, ως και όλα του τα πνευματικά παιδιά, διότι όλοι είμαστε πνευματικά του παιδιά, είτε με τη στενή, είτε με την ευρεία έννοια, διότι υπήρξε πάνω από όλα, Πνευματικός Πατέρας.           Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που στην έναρξη αυτών των εκδηλώσεων,  οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο αλλά και θα ολοκληρωθούν στις 27 του μηνός με την τέλεση Ιερού Μνημόσυνου σε όλους τους Ναούς και σε όλες τις Μονές και σε όλα τα Παρεκκλήσια της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, αλλά και το απόγευμα της ημέρας, την ώρα ακριβώς που εκοιμήθη ο μακαριστός μέσα στο Επισκοπείο, στο χώρο εκείνο, θα ολοκληρωθεί η μνήμη του, καθώς θα τελέσω μνημόσυνο την ώρα ακριβώς που έφυγε και έκλεισε τα μάτια του, στο Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

           Συμπίπτει το μνημόσυνο με την Εορτή και μνήμη των 630  Πατέρων της Δ' Οικουμενικής Συνόδου και σήμερα τελούμε μνημόσυνο ενός Πατέρα της Εκκλησίας, του μακαριστού καιρού Νικολάου».

          Στην Τράπεζα της Μονής, ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, αναφερόμενος στο εκκλησιαστικό φρόνημα της προσωπικότητος του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, καθώς και σε προσωπικές εμπειρίες από την συναναστροφή του με τον αείμνηστο κυρό Νικόλαο.

         Στις Ιερές Ακολουθίες παρεβρέθησαν εκ των τοπικών Αρχών, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Φρούραρχος Λαμίας - Διοικητής του ΚΕΥΠ, Ταξίαρχος Ιωάννης Ανδριώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας και ο Αντιδήμαρχος Λαμίας κ. Δημήτριος Μπεσλεμές.

          Να σημειωθεί ότι, αύριο Κυριακή 19 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, θα τελεσθεί Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο, καθώς και  το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

https://flic.kr/s/aHsmPviZcU


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη