ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ… ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ: Εν αρχή είν΄ … ο άνθρωπος!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ… ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ

Εν αρχή είν΄ … ο άνθρωπος!


Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος


      Κωνσταντίνος  Καραγεώργος

Με μεγάλη αγάπη και υπέρμετρο θαυμασμό για όσα έχει πετύχει, πράγματα θαυμαστά στη μέχρι τώρα πορεία του, θα κάνω μια προσπάθεια να παρουσιάσω μια μικρή σκιαγράφηση της ζωής και του έργου του.

Εγώ που χρόνια τον γνωρίζω και με τιμά με τη φιλία του δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο ξεχωριστός είναι στο χώρο του.  Η σεμνότητα και η μετριοφροσύνη που τον περιβάλλουν αφήνουν μόνο μια μικρή χαραμάδα για να δεις το μέγεθος των επιτευγμάτων του.

 Με την αρωγή και τη σύμπραξη, της συζύγου του Αναστασίας  έχει δημιουργήσει ένα κομμάτι ιστορίας στον επαγγελματικό κλάδο ζαχαροπλαστικής στη Λαμία που τώρα συνεχίζουν τα παιδιά του. Πολυπράγμων, οραματιστής και επικοινωνιακός, καταξιωμένος τεχνίτης ζαχαροπλάστης και επαγγελματίας, φιλοσοφημένο άτομο με αξιοθαύμαστη στάση στη ζωή, ξεχωρίζει για την αποτελεσματική του συμβολή σε κάθε δημιουργία. Ανεξάντλητη η αγάπη για τον τόπο του εκδηλώθηκε με την ενεργό δράση και συμμετοχή του, με συνέπεια, στον συντεχνιακό κλάδο και στο κοινωνικό πεδίο. 

Και τα έργα… αυτού!

«Ιστορία από… ζάχαρη» 



Η αγάπη για το επάγγελμα που έχει υπηρετήσει τόσα χρόνια και το ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου που τον έθρεψε, πλάσανε το όραμα να συλλέξει και να αποτυπώσει σε ένα εξαιρετικό πόνημα, τη συμβολή του κλάδου της ζαχαροπλαστικής στην ιστορική πορεία της Φθιώτιδας. Μια  καλογραμμένη έκδοση με τρομερά ζωντανές εικόνες που μεταφέρει τον αναγνώστη στο κλίμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας διαδρομής  της ζαχαροπλαστικής τέχνης μέσα στο χρόνο. Το βιβλίο σφύζει από πληροφορίες και  περιστατικά, ενώ τιμά και όλους τους επαγγελματίες σε τούτο τον τόπο που χάραξαν την ιστορική  διαδρομή… με ζάχαρη και όχι μόνο. Φαίνεται ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά και από τον Κώστα που είχε την επιμέλεια αλλά και από όλους όσους συνέπραξαν.

Ο  Μητροπολίτης ⴕ ο Φθιώτιδος Νικόλαος, μεταξύ άλλων έγραψε: «Συγχαίρω τον κ. Κων/νο Καραγεώργο, που είχε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τόσο υλικό και να καταγράψει την «Ιστορία από ζάχαρη». Για το ξεχωριστό αυτό πόνημα του Κων/νου έγραψαν ακόμη, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθ. Καραΐσκος, ο τότε Δήμαρχος Λαμιέων  Ν. Σταυρογιάννης, ο πρόεδρος ΕΒΕΕ  Αθ. Κυρίτσης και άλλοι. Δεν θα  μπορούσα να γράψω τα ονόματα, όλων αυτών που αγκάλιασαν,  τιμώντας, αυτή την έκδοση. Άλλωστε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αναγνωρίζοντας  την θαυμαστή προσπάθεια, χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την εκτύπωση.

Πραγματικά πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα για την κοπιώδη, μακρόχρονη προσπάθεια συλλογής του υλικού αλλά και στον  Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Φθιώτιδος – Ευρυτανίας  που ανέλαβε την πρωτοβουλία  της εύσχημης έκδοσης που θα μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.


«Κτήμα … από μεράκι»!

 

 
Ένας δημιουργός καλλιτέχνης μπορεί εύκολα να διακριθεί και σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Η απόδειξη είναι μπροστά μου…

Στην Παναγιά Δομοκού, δίπλα στην αποξηρανθείσα λίμνη Ξυνιάδος  και παράλληλα με τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο, ο Κώστας με το ίδιο μεράκι, την επιμονή και την αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζουν όλες του τις δραστηριότητες, δημιούργησε ένα κτήμα πρότυπο.

Μπαίνεις μέσα και απολαμβάνουν οι αισθήσεις σου τα αρώματα και τα χρώματα των καρπών. Η δεντροστοιχία  με τις δαμασκηνιές  και τις κρανιές  οδηγεί στο πλάτωμα όπου αναπτύσσονται σε γραμμές φύτευσης  κόκκινα σμέουρα, μαύρα και άσπρα βατόμουρα και από δίπλα η ανοργάνωτη φύση οργιάζει με την άναρχη πλοκή των άγριων βατομουριών. Χαμηλότερα τα κηπευτικά, ντομάτες 4-5 διαφορετικές ποικιλίες μεταξύ αυτών και μαύρες, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια και ότι ευδοκιμεί στο χώμα αυτό.

Ο Κώστας πειραματίζεται με διάφορες ποικιλίες καρπών χρησιμοποιώντας βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και ανταμείβεται με την  συγκομιδή. Ξεκίνησε να καλλιεργεί τα σμέουρα για χρήση στο δικό του εργαστήρι ζαχαροπλαστικής και τώρα εμπορεύεται κιόλας. Και συνεχίζει  με νέες ποικιλίες….

Όπως προλόγισα έχω παρακολουθήσει χρόνια τώρα τη ζωή και τα έργα του.  Δεν μπορείς να μη νιώσεις στο τέλος ένα όμορφο συναίσθημα ευγνωμοσύνης  απέναντι σε έναν εργάτη της δημιουργίας, που γλυκός και χαμογελαστός αγωνίζεται χωρίς ματαιοδοξία. Γιατί τι άλλο είναι η ζωή εκτός από αγώνας…. Αυτός ο αγώνας έχει μια ελπίδα κι έναν φόβο. Ανάμεσα σε αυτές τις Συμπληγάδες βουλιάζουν τα καράβια, εκτός αν κρατάς γερά το τιμόνι. Χαίρε Κώστα!!!

 

 

 

 

 

 

 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη