Την επέκταση δύο μέτρων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


 Την επέκταση δύο μέτρων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας.


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:


Οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία θα επωφεληθούν και τον Φεβρουάριο από την απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής ενοικίου, με τους ιδιοκτήτες των αντίστοιχων ακινήτων να αποζημιώνονται με το 80% επί του μισθώματος.

Επεκτείνονται για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυξάνεται στα 500 ευρώ (από 300) το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αναθέρμανση της οικονομίας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.


«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».


Ποιους αφορά η κάλυψη ενοικίου

Σε ανακοίνωσή του μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, το μέτρο της πλήρους αναστολής καταβολής του ενοικίου, το οποίο εφαρμόζεται για τον μήνα Ιανουάριο, επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο.


Όπως διευκρίνισε το ΥΠΟΙΚ, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε το ΥΠΟΙΚ, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.


Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.


Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.


Υπενθυμίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου ξεκινά η καταβολή του 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος μηνός Νοεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιοκτητών ακινήτων.


Εφικτή η χαλάρωση των μέτρων

Πέρα από τις παραπάνω εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεδομένης της αποκλιμάκωσης της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προειδοποιώντας πάντως ότι η θετική πορεία της επιδημίας δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό.


Όπως τόνισε, «είναι ώρα να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει σχετική εισήγηση, να υλοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.


«Το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, από Δευτέρα», σημείωσε. Επεσήμανε δε ότι κάθε μήνας lockdown «στοιχίζει» στην ελληνική οικονομία περισσότερα από τρία δισ. ευρώ.


https://www.kathimerini.gr/



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη