Ανακοίνωση για το αυστηρό lockdown στη Βοιωτία

 Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας

ΟΧΙ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Υπό καθεστώς αυστηρού lockdown η Βοιωτία, αλλά και η Ανθήλη και η Σπερχειάδα στην Στερεά, όπως η Δυτική Αττική,  η Θεσσαλονίκη και τόσες άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Αντιπεριφέρειας Βοιωτίας οι λόγοι που οδήγησαν στο αυστηρό lockdown είναι:

·       ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, που είναι τα 44 έτη, αποτελεί μία ιδιαίτερα δραστήρια ηλικία, η οποία εργάζεται, κινείται και συναναστρέφεται ενεργότερα, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες

·       ότι η Θήβα και η Λειβαδιά, δείχνουν αυξητική κινητικότητα, σε ποσοστό 65% εξαιτίας του εμπορίου

·       ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια στην περιοχή, με εργαζομένους από γειτονικές περιοχές, ενώ η Θήβα, είναι και ένα από τα βασικά περάσματα που συνδέουν τη Στερεά Ελλάδα με την υπόλοιπη επικράτεια.  

 

Η Βοιωτία, όπως και η Δυτική Αττική, έχει τεράστια συγκέντρωση βιομηχανιών-εργοστασίων-επιχειρήσεων Logistics και μεγάλων αποθηκών του λιανεμπορίου και των τροφίμων όπου καθημερινά πράγματι μετακινούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι που δεν σταμάτησαν να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να φτάσουν στη δουλειά τους, που συνεχίζουν να συνωστίζονται και στους χώρους της δουλειάς τους, με έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, με συνθήκες, στην πλειοψηφία, άθλιες. Αλήθεια, έχει δει κανείς έστω από φωτογραφία λεωφορείο με κόσμο που μετακινείται προς την εργασία του;

Αυτή είναι η αβάσταχτη πραγματικότητα της Βοιωτίαςόπως και της Αττικής απ΄ όπου μετακινείται μεγάλος αριθμός εργαζόμενων προς αυτή.

Μας λένε, λοιπόν, πως για την κατάσταση φταίνε οι εργαζόμενοι … γιατί είναι υπερδραστήριοι λόγω ηλικίας (44 ετών μέσος όρος ηλικίας) γιατί είναι υπερκινητικοί λόγω εμπορίου, γιατί είναι μεταφορείς του ιού από γειτονικές περιοχές, για να κρύψουν επιμελώς την πραγματική αιτία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης με την προκλητικά δολοφονική υγειονομική πολιτική της, η οποία δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για την αποφυγή συνωστισμού των εργαζόμενων και στα ΜΜΜ και στους χώρους δουλειάς.  

Ταυτόχρονα έρχεται στην επιφάνεια και μία ακόμα τραγική πλευρά της κατάστασης.               Η χυδαία εκμετάλλευση του φόβο για τον κορωνοϊό: όταν βλέπεις εργάτες να πηγαίνουν στην τουαλέτα  για να βήξουν κρυφά, μη τυχόν και τους γίνει τεστ, βγουν θετικοί και χάσουν το μεροκάματο της πείνας. Αυτή είναι η βαρβαρότητα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης που θέλει όχι μόνο άδειες τσέπες αλλά και σκυμμένα κεφάλια των εργατών και εργατριών.

 

 Οι συνέπειες από την πρωτοφανή σε έκταση υγειονομική κρίση είναι τραγικές. Τα μέτρα πρόληψης και διάγνωσης ελλιπή και η θεραπεία των νοσούντων πλημμελής έως ανύπαρκτη. Το δημόσιο σύστημα υγείας παραπαίει και συρρικνώνεται εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες (προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές) προς όφελος της γιγάντωσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων διάγνωσης και περίθαλψης καθώς όλες οι κυβερνήσεις συστηματικά επιλέγουν να υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., τους νόμους της αγοράς, του κέρδους και της ανταποδοτικότητας.

Ποιοί είναι εκτεθειμένοι περισσότερο; Μα φυσικά τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξαντλητικά και χωρίς μέτρα προστασίας, αυτοί που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και συνωστίζονται στα δρομολόγια που έχουν αραιώσει.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προχωρά στα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Στις απαραίτητες μαζικές προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το άνοιγμα νέων ΜΕΘ, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την έγκαιρη προμήθεια διαγνωστικών συσκευών και απαραίτητων μέσων προστασίας, τη διανομή τους στους εργαζόμενους και τον πληθυσμό, την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο σχεδιασμό.

Αντί αυτών, συνεχίζει να χρηματοδοτεί σκανδαλωδώς τον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά όσα καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ για τις κλίνες ΜΕΘ: «Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα!» και ότι «Δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία».

 

Ο λαός μας όλες αυτές τις μέρες εφάρμοσε τις οδηγίες του ιατρικού κόσμου, περιόρισε τις μετακινήσεις, τις επαφές. Λειτούργησε με αλληλεγγύη, που πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει προς όλους όσους είναι σε δυσχερή κατάσταση. Αντίθετα, η κυβέρνηση, από κοινού με τα φιλικά της ΜΜΕ, παρουσίαζαν ως ανεύθυνους και απερίσκεπτους όσους έκαναν μόνοι τους βόλτα στην πόλη, τη θάλασσα ή τα πάρκα,  μεταθέτοντας τους την ευθύνη για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ώστε να παρουσιάσει ως μονόδρομο και επιβεβλημένη την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας, τον έλεγχο της και την επιβολή προστίμων.

 

Στημένη επιχείρηση κοινωνικής ενοχοποίησης των ίδιων των πολιτών, το νέο «μαζί τα φάγαμε» σε μια μακάβρια εκμετάλλευση της πανδημίας. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας και η ανάδειξη της «ατομικής ευθύνης» από την κυβέρνηση, ως τα μόνο μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι υποκριτικό και αναποτελεσματικό και καθόλου αθώο. Το «Μένουμε σπίτι» που ισχύει ακόμα και για νοσούντες με σοβαρά συμπτώματα αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις θανατηφόρο. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την αγωνία του λαού για να περάσει αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που έχει στο συρτάρι από πριν και που τα ονειρεύεται να ισχύσουν και μετά (απαγόρευση απεργιών, «καραντίνα» στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση).

 

Με την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας επιδιώκει να κρύψει τις δικές της ευθύνες και να επιβάλλει μέτρα περιορισμών, ελέγχου και παρακολούθησης στο όνομα της έκτακτης ανάγκης που όμως ήρθαν για να μείνουν και μετά. Μέτρα αλλοπρόσαλλα: από τη μια απαγορεύουν τις συναθροίσεις των 10 ατόμων και άνω σε ανοικτούς χώρους, αλλά από την άλλη επιτρέπουν τη μετακίνηση πολλαπλάσιων στα ΜΜΜ, στοιβάζουν μαθητές, δασκάλους και καθηγητές σε 25άρια και 27άρια τμήματα, επιτρέπουν τη λειτουργία επιχειρήσεων μη κρίσιμων κλάδων, που οι εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς μέσα προστασίας. Η επιδίωξη του συστήματος για μονιμοποίηση μέτρων περιορισμού, ελέγχου, παρακολουθήσεων είναι για να επιβάλει μια κοινωνία αποξένωσης, μοναχικών και απομονωμένων ατομικοτήτων, ενός καθεστώτος τρόμου, κατευθυνόμενης πληροφόρησης, περιορισμού της κριτικής σκέψης και υποβολής της αντίληψης ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί πλέον μολυσμένο πεδίο.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

· Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους, χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για μόνιμη δουλειά και την επαρκή στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν νέα. Να επιταχθούν και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας χωρίς υπερκοστολογήσεις-αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.


• 
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για διαγνώσεις, εντοπισμό των κρουσμάτων, βοήθεια στη θεραπεία των νοσούντων και όχι μόνο οδηγίες για να μένουν σπίτι (προμήθειες τεστ, εξοπλισμός, ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας, επίταξη ιδιωτικών εργαστηρίων διάγνωσης). Να γίνει ευρύς έλεγχος και καταγραφή κρουσμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


• 
Δωρεάν παροχή σε όλους μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.


• 
Να παρθούν μέτρα για επαρκή φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη σε όλους τους νοσούντες. Ειδική μέριμνα και φροντίδα για όλους τους ευάλωτους, μοναχικούς, ηλικιωμένους, άστεγους, πρόσφυγες, με επίταξη καταλυμάτων και ξενοδοχείων για τη στέγαση όλων. Απεγκλωβισμός από τα φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

· Προγράμματα μαζικού δωρεάν εμβολιασμού. Ενημέρωση όλου του πληθυσμού για τον εθελοντικό εμβολιασμό όλων. Προμήθεια όλων των απαραίτητων εμβολίων. Ελεύθερη επιλογή του τύπου του εμβολίου με ιατρική γνωμάτευση. Διαφάνεια και εργατικός-κοινωνικός έλεγχος στις προμήθειες-συμβάσεις των εμβολίων, το κόστος παραγωγής και προμήθειας τους.
• Έλεγχος τιμών, πάταξη της αισχροκέρδειας και των απευθείας χαριστικών αναθέσεων του δημόσιου σε ιδιώτες αυτή την περίοδο. Φροντίδα για την επάρκεια τροφίμων και ειδών και την εφοδιαστική αλυσίδα για όλη την επόμενη περίοδο.


• Προστασία των εργαζόμενων από την πανδημία, διατήρηση των εργατικών δικαιωμάτων και πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν αποτελούν κρίσιμους τομείς για την υγεία, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις ανάγκες συγκοινωνίας, επικοινωνίας κ.α.. Άδειες με πλήρεις αποδοχές για άρρωστους, ευάλωτους, εγκύους, όσους φροντίζουν παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους. Καμιά απόλυση, όχι στην αναστολή των συμβάσεων, καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, όρους και συνθήκες εργασίας. Όχι στις επεκτάσεις των ωραρίων. Καμιά μείωση μισθών, πλήρης καταβολή τους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επαρκή μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας και παροχή όλων των μέσων προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους.


• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μείωση τώρα των ωρών εργασίας στους τομείς της υγείας, της καθαριότητας, της πρόνοιας και κάθε εξαντλητικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για την κάλυψη όλων των αναγκών του δημοσίου, καμία «μη ανανέωση σύμβασης». Να λειτουργήσει το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων σε συνεργασία με τους δήμους σε όλες τις περιοχές, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που το χρειάζονται με ενίσχυση προσωπικού και μέσων για την παροχή με ασφαλή τρόπο των συσσιτίων για τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους.
• Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙA ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

• H Περιφέρεια να διαθέσει κονδύλια για την προμήθεια-εισαγωγή των απαραίτητων μέσων προστασίας για την διανομή τους δωρεάν σε όλους τους κατοίκους. Για την προμήθεια με τον απαραίτητο εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία) και την προμήθεια με διαγνωστικά τεστ όλων των εργαστηρίων σε κάθε δημόσια δομή υγείας για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.

• Επειγόντως για τους εργαζόμενους της καθαριότητας άμεσα παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και μείωση ωραρίου, τακτικές πληρωμένες άδειες ανθυγιεινής εργασίας. Μονιμοποίηση τους και προσλήψεις για κάλυψη όλων των πάγιων αναγκών.
Να απαιτήσει τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να συμβάλλουν στον πλήρη εξοπλισμό των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

• Να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες τους και σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στις υπηρεσίες πρόνοιας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Καμιά απόλυση εργαζόμενων στην καθαριότητα σχολείων και παιδικών σταθμών. Άμεση παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους που εξακολουθούν και εργάζονται σε Δήμους και Περιφέρειες.

• Απολύμανση και καθαρισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των εν λειτουργία δημοτικών κτηρίων καθώς και των κοινόχρηστων χώρων.
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και η Βοήθεια στο Σπίτι, να ενισχυθούν με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά την αρωγή των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και των μοναχικών ηλικιωμένων που δεν μπορούν να εκτελέσουν βασικές ανάγκες για την σίτιση, την προμήθεια τροφίμων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


• Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τους δήμους. Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, άπορους και όσους είχαν μείωση μισθού. Δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για όλους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Επιστροφή τροφείων που έχουν καταβληθεί στους παιδικούς σταθμούς.

• Οι Περιφέρει
a και οι Δήμοι να προβούν σε ελέγχους για παραβιάσεις κανόνων και συνθηκών εργασίας επιχειρήσεων στις περιοχές τους. Να εντοπίσουν, επιτάξουν όπου χρειάζεται και να ανοίξουν κατάλληλους χώρους για τη στέγαση σε υγιεινές συνθήκες των άστεγων και όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στις περιοχές τους. Επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν συναινούμε στις επιλεκτικές απαγορεύσεις υπαίθριων συναθροίσεων, κυκλοφορίας και μετακίνησης, σε μεθοδεύσεις περιορισμού δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και σε παρακολουθήσεις στο όνομα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. 

Δεν θέλουμε μια κοινωνία ανταγωνισμού, ιδιώτευσης και ατομικής επιβίωσης. Καταγγέλλουμε την επιδίωξη της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, με απαγόρευση συναθροίσεων και της μετακίνησης για πολιτικές, συνδικαλιστικές δράσεις, να προχωρά σε νόμους και μέτρα για τα συμφέροντα των εργοδοτών και τα σχέδια των επενδυτών .

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΓΩΝΑΣ
-ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ
-ΕΠΑΡΚΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη