Δρ. Ιωακείμ Ανδρέας - «ψαλτική δράση στην Ι. Μ. Φθιώτιδος»


 Αναδημοσίευση από Romfea.gr

Γράφει ο Χάρης Τρασάνης για την Romfea. gr

Η «Μουσική των Ελλήνων» φιλοξενεί τον Πρωτοψάλτη της Ψαλτικής Τέχνης, Δρ. Ιωακείμ Ανδρέα, διευθυντή και καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός».

          Ο Δρ. Ιωακείμ Ανδρέας έλαβε τα πρώτα ψαλτικά ερεθίσματα από τον πατέρα του ιερέα, π. Παναγιώτη Ιωακείμ, ο οποίος από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών τον ώθησε να ανέβει στο ιερό αναλόγιο. «Στα διαλλείματα της Γ΄ Γυμνασίου μελετούσα μαθήματα της Μ. Εβδομάδος», θυμάται χαρακτηριστικά ο Δρ. Ιωακείμ Ανδρέας.

          Ως φοιτητής στην Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών και μετέπειτα στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επεδίωκε συναντήσεις με επιφανείς ψάλτες της εποχής του, αποκομίζοντας από αυτούς ό,τι καλύτερο.

          Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του με θέμα: «Οι μεταβυζαντινοί μελουργοί της Λέσβου και το έργο τους» και το 2016  την διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Ο Μητροπολίτης Νέων Πατρών Γερμανός και η συμβολή του στην Ψαλτική Τέχνη».

          Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος, ήταν η αιτία, που ο Δρ. Ιωακείμ Ανδρέας ανέλαβε Λαμπαδάριος στον Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας και ξεκίνησε τις εργασίες για την στήριξη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, η οποία έκανε τότε τα πρώτα της βήματα.

          Για τον νέο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεὼν, ο Δρ. Ιωακείμ Ανδρέας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, η ενθρόνιση του ταυτίζεται με το ιερό ρητό «Ευρήκαμεν δεύτε τόν ποθούμενον». Είναι ένας Δεσπότης συμπαραστάτης και αρωγός στο έργο του νεοσύστατου Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο ήταν έμπνευση Του και το στηρίζει με αγάπη, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό στο συνάνθρωπο και στον πολιτισμό.

          Ως διευθυντής και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», ο Δρ. Ιωακείμ Ανδρέας, έχει στόχο να δημιουργήσει ολοκληρωμένους ανθρώπους με δυνατή προσωπικότητα και πλούσια μουσική παιδεία.



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη