Χαιρετισμός Δημάρχου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας για την 79η Επέτειο Μνήμης της καταστροφής του Προσήλιου Φωκίδας

 
Χαιρετισμός Δημάρχου

Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, κ. Γιάννη Σταθά, για την

79η Επέτειο Μνήμης της καταστροφής του Προσήλιου (Σεγδίτσας) Φωκίδας

           

Το Προσήλιο, γνωστό ως Σεγδίτσα ως το 1927 που καθιερώθηκε η νέα του ονομασία, είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές της Γκιώνας. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 το Προσήλιο αποτέλεσε πεδίο δράσης των κλεφταρματολών, των αγωνιστών που απελευθέρωσαν τη Ρούμελη. Το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα της ελευθερίας και της αποτίναξης κάθε τυραννικού ζυγού ενέπνευσε και τις δυνάμεις της Αντίστασης που αναπτύχθηκαν στην περιοχή την περίοδο της Κατοχής.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1942 έφτασε στη Γκιώνα, ως επικεφαλής της νεοσυσταθείσας αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης, με στόχο να προκαλέσει την πρώτη ένοπλη σύγκρουση με τις φασιστικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής. Έτσι, στο μύλο στη ρεματιά της Ρέκας δόθηκε η πρώτη μάχη με νικηφόρο έκβαση για τους άντρες του Άρη.

Ένα μήνα αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 1942, ισχυρές ιταλικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή που έλαβε χώρα η μάχη και προέβησαν σε άσκηση βίας και τρομοκρατίας σε βάρος αμάχων πολιτών. Οι κάτοικοι του Προσήλιου κρίθηκαν ένοχοι για τροφοδοσία και υποστήριξη του αντάρτικου αγώνα. Το χωριό εκκενώθηκε, ενώ στη συνέχεια λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι πληγέντες κάτοικοι διασκορπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να περάσουν άστεγοι και χωρίς καμία οικονομική στήριξη το δύσκολο χειμώνα. Το χωριό ερημώθηκε για να επανακατοικηθεί αργότερα σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Το Προσήλιο ήταν το πρώτο χωριό στην ορεινή Ελλάδα της Κατοχής που καταστράφηκε εκ θεμελίων από τους Ιταλούς φασίστες.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή:

 

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

    Με τιμή,

Ο Δήμαρχος

                                                                                         Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

 

        Ιωάννης Σταθάς

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη