Στον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού οι Πράσινοι, για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ


Αναλυτικό σχέδιο για ριζική αλλαγή πολιτικής, με κοινωνικό διάλογο και αναθεώρηση του απαρχαιωμένου Χωροταξικού των ΑΠΕ, κατέθεσε σήμερα το νέο κόμμα των Πράσινων στον ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννη.

Οι Πράσινοι είναι μέχρι στιγμής το μόνο πολιτικό κόμμα που καταθέτει θεσμικά ολοκληρωμένη πρόταση για το συγκεκριμένο «καυτό» ζήτημα. Στη συνάντηση, που είχε ζητηθεί από την πλευρά τους, ενόψει του διαλόγου για αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, με ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ και ελαχιστοποίηση του οικολογικού κόστους που συνοδεύει κάθε μαζική παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα ενημερώθηκαν για την πορεία της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής δεδομένων.

Στην αντιπροσωπεία των Πράσινων συμμετείχαν ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αναπληρωματικό μέλος της Γραμματείας.

Οι Πράσινοι θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την ανάγκη να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τόσο το κλίμα όσο και τη φύση. Το σημερινό σύστημα χωροθέτησης των ΑΠΕ, που αφήνει την επιλογή της θέσης στον υποψήφιο επενδυτή, οδηγεί σε «κυνήγι τοποθεσιών» με οικονομικά μόνο κριτήρια, αλλά και σε πληθωρισμό αιτήσεων που είναι λογικό να βιώνεται από τις τοπικές κοινωνίες ως απειλή. Ζητούν λοιπόν ριζική αλλαγή πολιτικής, καταθέτοντας συγκεκριμένες αναλυτικές προτάσεις και επιδιώκοντας ευρύτερο διάλογο με κινήματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στο αναλυτικό σχέδιο που κατέθεσαν οι Πράσινοι στον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού, δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, ως μόνη 100% καθαρή ενέργεια. Μεγάλο βάρος δίνεται και στις ΑΠΕ μικρής κλίμακας, αλλά και στην επιδίωξη ενεργειακής δημοκρατίας. Για τις απολύτως αναγκαίες ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, οι Πράσινοι προτείνουν συγκεκριμένα κριτήρια κατανομής των εθνικών αναγκών και στόχων ανά περιφέρεια και ανά δήμο, με συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών στον διάλογο για τη βέλτιστη χωροθέτησή τους.

Για τα αιολικά προτείνονται συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών με ήδη έντονη ανθρώπινη παρέμβαση, όπου μπορούν να χωροθετούνται εκεί κατά προτεραιότητα, με το χαμηλότερο δυνατό οικολογικό κόστος. Προτείνονται επίσης πιλοτικά μέτρα, ώστε πλωτά αιολικά να γίνουν οικονομικά βιώσιμα και πριν το 2030: με ορθό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (και με οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο), πλωτά αιολικά μπορούν να αποτελέσουν σημαντική διέξοδο.

Ριζική αλλαγή κανόνων (με άμεσο κλείσιμο όλων των εκκρεμών αιτήσεων εκεί) προτείνουν οι Πράσινοι για τις προστατευόμενες περιοχές, ώστε να μην μπορούν να επηρεάζονται τα υπό διαμόρφωση Διαχειριστικά Σχέδια από παρεμβάσεις υποψήφιων επενδυτών. Για τους ορεινούς όγκους, προτείνεται χωροθέτηση αιολικών μόνο δίπλα σε υπάρχοντες δρόμους και μόνο μέχρι το ύψος που θα επιτρέπει την κάλυψη των αναγκαίων στόχων.

Για τους Πράσινους, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα οφείλει να προχωρήσει με τους γρήγορους ρυθμούς που ζητά η επιστημονική κοινότητα, και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2040. Όπως παραδέχεται και ο επίσημος Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός, ενδεχόμενη καθυστέρησή της θα διπλασιάσει σχεδόν τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις για ΑΠΕ. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, το αέριο δεν μπορεί να έχει θέση ως μεταβατικό καύσιμο και δεν υπάρχουν περιθώρια για τις νέες υποδομές του που προωθούν ήδη η κυβέρνηση και οι ιδιωτικοί όμιλοι ενέργειας: η σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος οφείλει να βασιστεί κυρίως σε εκτεταμένη αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, κάτι που σήμερα προωθείται ελάχιστα.

Όπως τόνισε η αντιπροσωπεία των Πράσινων και στη συνάντηση, η θεσμική κατάθεσαπεη προτάσεων αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση φιλική προς το φυσικό περιβάλλον αλλά και προς τις τοπικές κοινωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή οι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για όλα τα ανοικτά μέτωπα της κλιματικής κρίσης.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη