Ελληνική Λύση: «Ακαρπία εσπεριδοειδών και χονδροελιάς σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα»


 Eρώτηση κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 8726/06-09-2021 σχετικά με το θέμα «Ακαρπία εσπεριδοειδών και χονδροελιάς σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα». Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 3/9/2021

Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ακαρπία εσπεριδοειδών και χονδροελιάς σε Αιτωλοακαρνανία και

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με παραγωγούς ελιάς της περιοχής του Αγρινίου αλλά και με παραγωγούς - συνεταιριστές εσπεριδοειδών, η κατάσταση της φετινής σοδιάς για τα προηγούμενα αγροτικά προιόντα δεν είναι καθόλου καλή φέτος και απαιτείται παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς οι απώλειες είναι της τάξης του 90%. Τεράστιο είναι το πρόβλημα στη φετινή παραγωγή κυρίως βρώσιμης ελιάς (καλαμών και χονδροελιάς), λόγω ακαρπίας, σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα. Οι απώλειες στο εισόδημα αναμένονται δραματικές, φέρνοντας σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς. Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον τρέχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ και συνεπώς, δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να τις δηλώσουν αναλόγως οι αγροτοπαραγωγοί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε καταλλήλως, ώστε, το συντομότερο δυνατό, να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ανωτέρω ζημιών και οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας, που έχουν ληφθεί αναλόγως σε άλλες περιοχές της χώρας;

2. Προτίθεσθε να ενισχύσετε με κάθε διαθέσιμο θεμιτό τρόπο τους ως άνω ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς εσπεριδοειδών, που πλήττονται από την ακαρπία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Αχαρνών 2

Ταχ. Κώδικας: 10432, Αθήνα

Τηλέφωνο : 210 212 4331

Ηλ. Ταχυδρ. : koinovouleftikos@minagric.gr


Αθήνα, 1/10/2021

Αρ. πρωτ.: 1217/241637

ΠΡΟΣ:

Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ

ΚΟΙΝ.: Ως ΠΑ


ΘΕΜΑ: «Ζημιές από ακαρπία σε ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 8726/6-9-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Απ. Αβδελάς, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ., βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της ζημιάς στην παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Πολιτείας είναι η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών μας χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πηγές χρηματοδότησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, λαμβάνουμε μέτρα για αποζημίωση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιών μέσω του ΕΛ.Γ.Α.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη